Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ακραίες δυνάμεις συντηρούν τον επικίνδυνο θρησκευτικό φανατισμό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/03/2012

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε στον Βόλο, με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία τιμάται ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας επί των αιρέσεων και η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.

 

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τοπική Εκκλησία, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Παναγιώτης Σκοτινιώτης, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Παύλος Μαρκάκης και πλήθος πιστών.

 

Κατά την Θεία Λειτουργία αναγνώσθηκε το Μήνυμα της Ορθοδοξίας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, στο οποίο καταγράφηκε το μεγαλείο της Ορθόδοξης πίστης, επισημάνθηκε η παραποίηση που υφίσταται σήμερα από ακραίες δυνάμεις, που κατασκευάζουν ανύπαρκτους «εχθρούς» και συντηρούν τον επικίνδυνο θρησκευτικό φανατισμό, ενώ επισημάνθηκε η πορεία της Ορθοδοξίας πάνω στα βήματα των Αγίων Πατέρων και μαζί με τους Πατέρες, οι οποίοι διαχρονικά φωτίζουν και νοηματοδοτούν την πορεία της Εκκλησίας και του κόσμου.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Ιγνάτιος προσφώνησε τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία του στην Μητρόπολη Δημητριάδος, αυτή την τόσο σημαντική ημέρα. Όπως σημείωσε, «επισκέπτεστε μια ζωντανή Εκκλησία, που αγωνίζεται να κρατά ζωντανή την παρουσία του Χριστού στις καρδιές των ανθρώπων και με τον πνευματικό και με τον κοινωνικό της έργο. Πρώτιστο έργο μας είναι η διαφύλαξη της ενότητας και της συνοχής του λαού, που τις διακονούμε 14 έτη, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους παράγοντες του τόπου. Είστε σε μια Τοπική Εκκλησία που δίνει έμφαση στη συνάντηση και στον διάλογο. Συζητάμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τους οποίους προσκαλούμε κατά καιρούς, σε ένα εργαστήριο ζωντανής Θεολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα…»

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε, με αδρές γραμμές, στο δίκτυο κοινωνικής προσφοράς της τοπικής Εκκλησίας και εξήρε την συγκινητική συνεισφορά του λαού στον τομέα αυτό. Όπως τόνισε «το κήρυγμά μας είναι ότι ο κάθε άλλος, από όπου κι αν προέρχεται, είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού, που πρέπει να διακονήσουμε με κάθε τρόπο…» Τέλος, αναφέρθηκε στην σύνεση που χαρακτηρίζει τον Γενικό Γραμματέα και την αγάπη του για την Εκκλησία, όπως φαίνονται κατά το εξάμηνο που ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ εξήρε την συμβολή του στην ομαλή πορεία των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, «που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά ιδιαίτερα σε εποχή σαν την σημερινή»

Αντιφωνώντας, ο κ. Καλαντζής είπε τα εξής: «Σήμερα εορτάζουμε την μεγάλη νίκη της αλήθειας, της ορθής δόξας. Μιας αλήθειας της οποίας φύλακας, κήρυκας, υπερασπιστής της ανά τους αιώνες, ήταν, είναι και θα είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και φωτισμένοι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, όπως είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, αλλά και σεις, Σεβασμιώτατε, γιατί ανήκετε στη μεγάλη χορεία εκείνων που γνωρίζουν πώς μπορούν να κρατήσουν ανόθευτη, αλλά, ταυτοχρόνως, ζωντανή την παράδοσή μας, στις ρίζες της οποίας αυτές τις δύσκολες στιγμές ανατρέχουμε όλοι για να βρούμε δύναμη και να σταθούμε ξανά όρθιοι. Είμαστε Έλληνες. 3000 χρόνια ιστορίας μάς ατενίζουν. Είμαστε Χριστιανοί και γνωρίζουμε ότι, μετά το Γολγοθά, έρχεται η Ανάσταση»

 

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου. Κατ’ αυτήν αναγνώσθηκε πανηγυρικά το Σύμβολο της Πίστεως και το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

 

Σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων

 

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στην οποία συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, καθώς και στελέχη της Τοπικής Εκκλησίας από όλο το φάσμα του πνευματικού και κοινωνικού της έργου.

Κατ’ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε διεξοδικά στον κ. Γενικό τους τομείς δράσης του καθενός και παρουσίασε ιδέες και πρωτοβουλίες της Τοπικής Εκκλησίας, σε καιρούς κρίσης και γενικότερης ανησυχίας.

Ο κ. Καλαντζής ευχαρίστησε για την ενημέρωση και την φιλοξενία και αναφέρθηκε διεξοδικά στο πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας στην εποχή μας και στην πολιτική του Υπουργείου που αναζητά και δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας, συνεννόησης και συνεργασίας για το κοινό καλό.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για τα προβλήματα που δημιουργούν οξείες και συγκρουσιακές τοποθετήσεις υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Εκκλησίας, «οι οποίες», όπως επισήμανε,«επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της χώρας διεθνώς». Επικεντρώνοντας, παράλληλα, στο πρόσωπο του Σεβ. κ. Ιγνατίου σημείωσε ότι «ο ήπιος και ενωτικός λόγος σας, Σεβασμιώτατε, καθώς και οι πράξεις της αγάπης σας, βοηθούν να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπλοκές με άλλα κράτη, καθώς διαλύουν την εικόνα της ακρότητας και της σύγκρουσης, που τείνει να διαμορφωθεί». Τόνισε δε προς κάθε κατεύθυνση, ότι«τα μηνύματα απόρριψης του διαφορετικού και του μη διαλόγου, που συχνά εκπέμπονται, διακυβεύουν τα συμφέροντα και της Εκκλησίας και του Κράτους, σε διεθνές επίπεδο» 

Στο τέλος της σύσκεψης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος προσέφερε, εκ μέρους της Τοπικής Εκκλησίας, στον κ. Γενικό την εικόνα του προστάτου του Αγίου Γεωργίου, έργο των σπουδαστών της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός»

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου