Η πρώτη Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία από τον Μαντινείας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/03/2012

Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, τέλεσε την πρώτη Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου  Τριπόλεως, παρουσία των Εφημερίων του Μητροπολιτικού Ναού  και Ιερέων της Πόλεως και της γύρω περιοχής. 

Πλήθος κόσμου συμμετείχε με κατάνυξη  στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, καθώς   και στο μυστήριο  της θείας Ευχαριστίας.

 

 Ο Σεβ. Μητροπολίτης oμίλησε σχετικά με την απαρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τις υποχρεώσεις των ευσεβών Χριστιανών κατά την περίοδο αυτή, πρωτίστως για την νηστεία την προσευχή και την μετάνοια.

 

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά  στην Παλαιά Διαθήκη  και τον Προφήτη Ιωνά, όταν ο Θεός τον πρόσταξε να πάει στη Νινευή και να πείσει τους αμαρτωλούς κατοίκους της να μετανοήσουν. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας,  θύμισε προς τους εκκλησιαζομένους ότι τότε,  ο Ιωνάς  δεν υπάκουσε το πρόσταγμα του Θεού και ότι επιβιβάστηκε   σ' ένα καράβι κι αντί να πάει στη Νινευή, τράβηξε για την Ταρσό. Εν συνεχεία  τόνισε ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα  την οργή του Θεού, ξεσπώντας  μεγάλη  τρικυμία, τόσο μεγάλη που το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει. Ταραγμένοι, πλήρωμα κι επιβάτες, περίμεναν μοιρολατρικά το χαμό τους. Μα ο καπετάνιος, πάνω στην απελπισία του, πρότεινε να ρίξουν κλήρο για να δουν ποιος φταίει για το κακό που τους βρήκε. Κι ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά, που έτσι ομολόγησε το βαρύ παράπτωμά του απέναντι στο Θεό. Έριξαν λοιπόν τον Ιωνά  στη θάλασσα και  αμέσως  η θάλασσα ηρέμησε. Μέσα στην θάλασσα ο Ιωνάς κατάληξε  στην κοιλιά ενός  τεράστιου κήτος. Τρεις μέρες έμεινε στην κοιλιά του κήτους και στο διάστημα αυτό προσευχόταν ακατάπαυστα στο Θεό, παρακαλώντας να τον συγχωρέσει, όπως και έγινε, έτσι την  τρίτη μέρα το κήτος πλησίασε στη στεριά και τον έβγαλε από το στόμα του. Ο Ιωνάς ευχαρίστησε το Θεό που τον συγχώρεσε και πήγε αμέσως  στη Νινευή, όπου κήρυξε στους κατοίκους τη μετάνοια.

 Κλείνοντας  ο Σεβασμιώτατος  την  αναφορά σε αυτό το γεγονός που αναφέρει τόσο εμπεριστατωμένα η Παλαιά Διαθήκη  και επισημαίνοντας την πραγματική δύναμη της μετανοίας,   κήρυξε την Καθαρά Εβδομάδα την οποία και διανύουμε ως «Εβδομάδα Μετανοίας στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας».

 Η επόμενη Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, θα τελεσθεί  την ερχομένη Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012,  στον Ι. Ναό Παναγίας  Γίατρισσας Τριπόλεως και ώρα 7μ.μ.

Λίγα λόγια για την Θεία  Λειτουργία

των Προηγιασμένων Δώρων

 

Επειδή η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι κατεξοχήν  περίοδος πένθιμος, και  ο πανηγυρικός χαρακτήρας της Θείας Ευχαριστίας δεν συμφωνεί με τον πένθιμο χαρακτήρα της περιόδου αυτής, η Εκκλησία όρισε η Θεία  Λειτουργία να τελείται μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής με εξαίρεση τη γιορτή του Ευαγγελισμού, εάν πέσει από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, τις δε λοιπές ημέρες  της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων  Δώρων.  Συνεχίζοντας και  εμείς σήμερα  το  παλαιό  Εκκλησιαστικό τυπικό που όριζε ότι οι Χριστιανοί πρέπει να  μεταλαμβάνουν  συχνά και κατ΄ εντολή του  Ιησού Χριστού μας, « ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ», εννοείται κάνοντας  νηστεία, συνδυαστικά με το μέγα μυστήριο της εξομολογήσεως  και με ευλογία πάντοτε του Πνευματικού, η Εκκλησία προχώρησε στην τέλεση της Προηγιασμένης θείας Λειτουργίας κατά  τη  Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Λέγεται Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, διότι τα Τίμια Δώρα έχουν καθαγιασθεί κατά  την τέλεση της  Θείας Λειτουργίας της προηγούμενης Κυριακής.

Η Λειτουργία αυτή είναι κανονικά εσπερινή (για αυτό τελείται μετά του Εσπερινού).

Όμως  τελείται και τα πρωινά κάθε Τετάρτης και Παρασκευής την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής προς διευκόλυνση των πιστών, στο να μπορούν να μετέχουν της Θείας Ευχαριστίας + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας