Μνήμη της Μικράς Ασίας από τη Μητρόπολη Λέρου

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 21/09/2015

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015, στον Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου,εορτάσθηκε «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 93 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας», ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ.Παϊσίου, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλλια, του αντιδημάρχου κ.Ι.Κωνσταντινίδη, των δημ.συμβούλων κ.κ. Μιχ.Κονταφούρη και Γ.Παυλή, εκπαιδευτικών, πολλών απογόνων μικρασιατών προσφύγων, και πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας των απογόνων των μικρασιατών προσφύγων του νησιού και εν συνεχεία εθνικό μνημόσυνο.

Κατόπιν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόδημος Φωκάς, στην ομιλία του, αναφέρθη στο χρονικό της μικρασιατικής καταστροφής και τόνισε ότι «σήμερα ημέρα μνήμης της Μικρασίας τιμούμε, προσευχόμαστε και θυμόμαστε. Τιμούμε τους εν ζωή μικρασιάτες, τους απογόνους τους, προσευχόμαστε για τους χιλιάδες νεκρούς της μικρασιατικής καταστροφής, και θυμόμαστε τα γεγονότα έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Στη συνέχεια παιδιά, ενδεδυμένα με παραδοσιακές μικρασιατικές στολές, απήγγειλαν ποιήματα για τη Μικρασία, και η τελετή έληξε με τον εθνικό μας ύμνο.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθησαν και παρακάλεσε «να είμεθα πάντοτε ενωμένοι, να μην υπάρχει διχόνοια μεταξύ μας, διότι όποτε η διχόνοια διακατέχει τον λαό μας, οι συνέπειες είναι πάντα καταστροφικές και ολέθριες».

Στο παρακείμενο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, έλαβε χώρα έκθεση φωτογραφίας με εκκλησιαστικά κειμήλια από την Μικρά Ασία.

Τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη και τους πιστούς με μικρασιάτικα κεράσματα και ως ενθύμιο οι παρευρισκόμενοι έλαβαν ημερολόγιο τοίχου αφιερωμένο στις αλησμόνητες πατρίδες.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο: Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως