Μνημόσυνο μακαριστού Επισκόπου Νύσσης - π. Νικόλαος Χαρτουλιάρης: “Ο Δεσπότης είναι παντού”

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/02/2012

Τελέσθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2012 Κυριακή, μετά την Θεία Λειτουργία, εις τον Ναό του Προσκυνήματος Παναγίας Ελευθερώτριας το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Νύσσης, Ελευθερίου Κατσαϊτη, εκ Κεφαλληνίας καταγομένου.

Στην ομιλία του, ο Προϊστάμενος του Προσκυνήματος  π. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, επίσης Κεφαλλονίτης, με συγκινητικά και θερμά λόγια ανεφέρθη για τη ζωή, το χαρακτήρα και το έργο του εκλιπόντος, ιδιαίτερα εις ότι αφορά το Ιερό Προσκύνημα, όπου ο Γέροντας για μια δεκαετία 1957-1968 περίπου ήταν Προϊστάμενος και συνετέλεσε τα μέγιστα εις την δημιουργία του, υπό την πνοή πάντοτε του μακαριστού Μητροπολίτη Αττικής Ιακώβου Βαβανάτσου. «Όποια πέτρα του Προσκυνήματος κι αν σηκώσεις, θα συναντήσεις τον Δεσπότη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Νικόλαος, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει το σπουδαίο του έργο. Λουλούδια που είχαν έρθει από την Κεφαλονιά, την ιδιαιτέρα πατρίδα του, στόλιζαν το δίσκο του μακαριστού Επισκόπου.

Με τον π. Νικόλαο συλειτούργησε και ετέλεσαν το μνημόσυνο ο π. Γεώργιος Τούμπανος, εφημέριος του παλαιού Ταξιάρχου Περιστερίου, όπου και εκεί ο Γέροντας Ελευθέριος διετέλεσε Προϊστάμενος και Πρωτοσύγκελος της νεοσυστάτου τότε αυτής Μητροπόλεως. Από τη θέση αυτή εξελέγη Επίσκοπος Νύσσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1987 και υπηρέτησε εις την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων της Μεγάλης Βρετανίας έως της συνταξιοδοτήσεώς του. Το Προσκύνημα επεσκέφθη για να συλλυπηθεί τους οικείους του εκλιπόντος και ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος Πετρίδης. Εις το μνημόσυνο παρέστησαν η οικογένεια, πρόεδροι Κεφαλληνιακών σωματείων, φίλοι του επισκόπου από όταν υπηρετούσε στο Προσκύνημα, πνευματικά του παιδιά και πολλοί συμπατριώτες του Κεφαλλονίτες. Ας είναι αιωνία του η Μνήμη.