Λέρος: η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 15/09/2015

 

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το εσπέρας της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου, στον ιστορικό Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου του Ιερού Κλήρου του νησιού μας, και παρουσία των τοπικών Αρχών, Δημάρχου, Αντιδημάρχου, μελών του Δ.Σ. και πλήθους εκκλησιάσματος.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Μητροπολίτης, εντολή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, επέδωσε το Ευεργετήριο Γράμμα στο οποίο ο ιερομόναχος πανοσιολογιώτατος π.Στέφανος Κατές, θα επικαλείται εις το εξής «αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου» και θα φέρει στο στήθος Σταυρόν και το Επιγονάτιον. Τούτο εγένετο κατόπιν εισηγήσεως του Μητροπολίτου μας προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο οποίος Πατριάρχης μας απεδέχθη πατρικώς την εισήγηση και προέβη στην αναγόρευση του πατρός Στεφάνου ως αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου, οφφίκιον τιμής δι’ όσα έπραξε και πράττει ευόρκως και ανιδιοτελώς, ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως επί σειρά ετών επ’ ωφελεία πάσης ψυχής χριστιανών, των επιζητούντων την πνευματική και πατρική συμβουλή του. Το εκκλησίασμα απεδέχθη μετά χαράς την τιμητική διάκριση την οποία απένειμε ο Αυθέντης και Δεσπότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφωνώντας «ΑΞΙΟΣ». Ο παν.αρχιμανδρίτης π.Στέφανος Κατές ευχαρίστησε δια συντόνου προσλαλιάς του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την υψίστη τιμή που έκανε στην ταπεινότητά του να του απονείμη το οφφίκιον του «αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου».

Μετά το πέρας του εσπερινού, έλαβε χώρα η Λιτάνευση μικρού τμήματος του Τιμίου Ξύλου, φυλασσομένου στην Ι.Μονή Αγίων Αγγέλων Λέρου και της Ιεράς Εικόνος της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εις τας οδούς της Πόλεως του Πλατάνου, την οποίαν έφεραν στους ώμους οπλίτες του 588ΤΕ Λέρου.

 

Έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου έλαβε χώρα η καθιερωμένη δέησις, υπέρ των αποδήμων αδελφών μας και με ευλάβεια κλήρος, τοπικές αρχές και ευσεβής λαός έκλειναν γόνυ προς της θαυματουργού εικόνος του Τιμίου Σταυρού και διήλθαν κάτωθεν αυτής κρατουμένης υπό στρατιωτών.

Το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας, συμπαραστατουμένου υπό ιερέων της νήσου.

Μέσα σε κατάνυξη και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο Σεβασμιώτατος και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό που θα χρησιμοποιήσουν οι νοικοκυρές για το προζύμι της χρονιάς, για να ζυμώνουν τον άρτο και τα πρόσφορα.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης απένειμε τον «Χρυσούν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου», στην Δέσποινα και φιλόθεο κυρία Αγγελική Γρύμπιλλου, για την αφοσίωση, την αγάπη και τον σεβασμό της προς την τοπική Εκκλησία. Η ευσεβεστάτη κυρία Αγγελική Γρύμπιλλου, εφ’όρου ζωής, ζει ευσεβώς και θεαρέστως και πάντοτε γίνεται παράδειγμα προς μίμηση καλής και εναρέτου χριστιανής, αλλά και μιας λεριάς μάνας, όπου με το χαμόγελο και τον καλό λόγο μεταφέρει την αγάπη του Χριστού στην οικογένειά της, αλλά και στους συμπατριώτες της. Ευχήθηκε δε σ’ αυτήν όπως ο Τίμιος Σταυρός την στηρίζει και ενδυναμώνει στην περαιτέρω ζωή της, ώστε τα τέλη της ζωής αυτής να είναι ειρηνικά, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα.

Επιμέλεια-φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως