Άγιος Νικόλαος Πλανάς: ιερά πανήγυρις ιερού ναού Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/02/2011

Μεγάλη γιορτή για τον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης την Τετάρτη 2 Μαρτίου που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Πλανά. 

Η ενορία του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού που αποτελεί μια από τις παλαιότερες και επιφανέστερες ενορίες των Αθηνών, κατέχει ως τον πλουσιότερο θησαυρό της τα άγια Λείψανα και την Τιμία Κάρα του Αγίου

Το πρόγραμμα Πανηγύρεως του Αγίου Νικολάου Πλανά έχει ως ακολούθως:

1) ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΩΡΑ 5:00 μ.μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ - ΙΕΡΟΝ ΕΥΧΕΛΑΙΟΝ.

2) ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΩΡΑ 6:30 μ.μ. ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕΤ' ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ.
ΩΡΑ 9:00 μ.μ. ΕΩΣ 1:30 π.μ. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ.

3) ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΩΡΑ7:00 π.μ. ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
ΩΡΑ 5:00 μ.μ. ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ, ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ Ο ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ, ΘΑ ΨΑΛΛΕΙ Η ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ.

Λίγα λόγια για τον Άγιο:«Το παρουσιαστικό του συγκλόνιζε τούς πάντες. Η λαμπερή διαπεραστική ματιά του γαλήνευε όσους ήταν κοντά του. Η απλοϊκή ομιλία του συγκινούσε ακόμα και τους πιο μορφωμένους επιστήμονες. Άν και ήταν ψευδός, και πολλές φορές τα λόγια του ακούγονταν αστεία, ποτέ κανένας δεν γελούσε. Αντίθετα μάλιστα. Τα δακρυσμένα μάτια όλων μαρτυρούσαν πόσο πολύ τα λόγια του μιλούσαν στις ψυχές τους. Σαν τον αντίκριζαν να περπατάει στο δρόμο οι γυναίκες έκαναν με ευλάβεια το σταυρό τους, οι άνδρες έκοβαν το βήμα τους για να προσπεράσει, οι αμαξάδες σταματούσαν την πορεία τους και κατέβαιναν και τα μικρά παιδιά έτρεχαν να πάρουν την ευχή του. Η παρουσία του, ήταν τιμή για την πρωτεύουσα και όλοι οι κάτοικοι τον εκτιμούσαν και πίστευαν πως ο ταπεινός ιερέας ήταν ένας αληθινός Άγιος. Κάθε φορά που έφτανε στην κατάμεστη απο κόσμο εκκλησία για να λειτουργήσει γινόταν σάλος πραγματικός από την υποδοχή του εκκλησιάσματος. Οι περισσότεροι προσπαθούσαν να του φιλήσουν το χέρι, άλλοι να αγγίξουν τα φτωχικά του ράσα και αρκετοί να προσκυνήσουν το λευκασμένο κεφάλι του, αφού ήταν ιδιαίτερα κοντός.

Όπου πήγαινε για να τελέσει θεία λειτουργία, έπαιρνε μαζί του τα «συμβόλαια και τα γραμμάτια» όπως ο ίδιος έλεγε, δηλαδή τα εκατοντάδες μικρά χαρτιά με τα ονόματα που του έδινε ο κόσμος για να τα μνημονεύσει. Τα κρατούσε όλα για χρόνια και καθημερινά τα μνημόνευε. Για την απέραντη αγάπη του, αλλά και για την ακούραστη άσκηση και ταπείνωσή του ο Πανάγαθος Θεός τον τίμησε με ουράνιες δωρεές όπως οι θαυμαστές παρεμβάσεις και το προορατικό χάρισμα. Ο ίδιος ο Άγιος βέβαια, ποτέ δε δεχόταν ότι έκανε θαύματα. Συνήθιζε μάλιστα να τα ονομάζει σημεία, ενώ με μεγάλο κόπο προσπαθούσε να κρύψει το προορατικό του χάρισμα.

Στίς 3 Μαρτίου 1932 έγινε η οσιακή του κοίμηση και για τρείς ολόκληρες μέρες χιλιάδες λαού βρέθηκαν στον Άγιο Ιωάννη τον Κυνηγό για να προσκυνήσουν και να πάρουν για τελευταία φορά την ευλογία απο το σεπτό λείψανο του Αγίου Νικολάου Πλανά, που κοντά στο Θεό πλέον εύχεται για όλους μας.» (πηγή Αγία Δύναμις Μονή Πεντέλης)