Με λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Τρύφωνος στη Γλυφάδα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/02/2012

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το αισθητό ψύχος, δεν στάθηκε εμπόδιο, για να εορταστεί με κάθε εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα η Εορτή του Αγίου Τρύφωνος στο Ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό, της ιστορικής Ενορίας του Αγίου Τρύφωνος, στη Τερψιθέα της Γλυφάδας.

Σε όλες τις Ακολουθίες χοροστάτησε ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, με συμμετοχή πολλών Ιερέων, Διακόνων και πλήθος κόσμου, ενοριτών και προσκυνητών, που προσήλθαν για να ζητήσουν τη Χάρη του Αγίου, προσκυνώντας τεμάχιο του Ιερού του Λειψάνου, που είχε τεθεί και θα συνεχίζεται να υπάρχει μέχρι τον Μεθέορτο Εσπερινό, προς προσκύνηση!

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18.00 παραμονή της Εορτής του Αγίου Τρύφωνος, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικώς Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Ποιμενάρχη μας κ. Παύλου και ομιλητή τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος -Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας Γλυφάδας Αρχιμανδρίτης Κλαύδιος Καλαράς. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο για την τόσο εποικοδομητική του ομιλία και κάλεσε τον κόσμο, για μετάνοια ως το καλύτερο φάρμακο και ως την καλύτερη απάντηση και όπλο, στη σύγχρονη πνευματική και οικονομική κρίση της πατρίδα.

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 7.00 π.μ. τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Ομιλητής κατά την ώρα του Κοινωνικού, είχε ορισθεί ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γλυφάδας, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Φειδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο βίο του Αγίου και άντλησε, πλήθος αρετές που κατείχε, ως παράδειγμα προς μίμηση όλων των σύγχρονων πιστών.

Τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Γεώργιος, ότι αν και δεν κατείχε πολλές γνώσεις, ο Άγιος Τρύφωνας, καταξιώθηκε με τη Χάρη Του Θεού και θεραπείες να κάνει και κατά των δαιμόνων να θεραπεύει και του μαρτυρίου αξιώθηκε, αφού δεν θυσίασε στα είδωλα, δίνοντας μια σπουδαία απολογία κατά των ειδώλων, με επιχειρήματα από τους ίδιους τους σπουδαίου φιλοσόφους (Πλάτωνα, Σωκράτη, Αριστοτέλη κ.α.) που είχαν ασκήσει έντονη κριτική κατά της ειδωλολατρίας και των τρωτών της.

Στο τέλος ευλογήθηκαν τα κόλλυβα προς τιμή του Αγίου, τα οποία είχε επιμεληθεί μία ευσεβής γυναίκας ενορίτισσα. Μετά την ευλόγηση των κολλύβων ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, απέδωσε στα εύσημα, τόσο στον ομιλητή π. Γεώργιο, για τα ωφέλιμα που μας είπε, όσο και για την κ. Γεωργία που επιμελήθηκε τα κόλλυβα και συμβάλει στην συνέχιση αυτού του ευλογημένου εθίμου. Μάλιστα θυμήθηκε ο Σεβασμιώτατος το έθιμο που έχουν αυτή την ημέρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Σύρο, όπου υπάρχει η εικόνα του Αγίου που δίνεται από τις Ενορίες σε σπίτι μιας οικογένειας εκ περιτροπής, κάθε χρόνο και καίει το καντήλι του από την παραμονή. Την επόμενη μέρα ανήμερα, επιστρέφουν την εικόνα στην Εκκλησία και ο Ιερέας τελεί Αγιασμό και αγιάζει τα χωράφια των κατοίκων, ως ευλογία ! Έκλεισε ευχόμενος χρόνια πολλά και ευλογημένα!