Η 3η Συνεδρία της Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών της Ι.Μ. Κορίνθου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/02/2012

Με επιτυχία συνεχίστηκε το Σάββατο 28/1/2012 η 3η Συνεδρία της Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεώς μας και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αγάπιος Δρίτσας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ, Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΗΧΗΤΗΣ».

 Ο π. Αγάπιος στην εμπεριστατωμένη, έντεχνα διατυπωμένη και μεστή Θεολογικών νοημάτων ομιλία του, αφού αναφέρθηκε επαρκώς στο πολυειδές έργο των Τριών Ιεραρχών, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι οι τρεις Ιεράρχες από τον 4ο αιώνα προέβαλαν τον νέο «πνευματικό» Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό, τις ρίζες του οποίου έθεσε ο Απόστολος Παύλος, όταν μετέφερε το Ευαγγελικό μήνυμα στην Ελλάδα και μάλιστα στην Αθήνα, την πόλη της σοφίας, που τότε έπνεε τα «λοίσθια». Καθιέρωσαν με την παιδαγωγική τους σοφία το πρότυπο του «Θεανθρώπου», με στόχο να μεταδώσουν στους νέους το ιδεώδες της αληθινής μόρφωσης, βοηθώντας τους να βρουν έτσι το νόημα της πραγματικής ευτυχίας στη ζωή τους. Οι τρεις Μέγιστοι Φωστήρες «μας φωνάζουν από τα βάθη των αιώνων ότι έχουμε μια δικιά μας παιδεία, την Ελληνορθόδοξη. Είναι η παιδεία των αρχαίων Ελλήνων, η οποία προσλαμβάνεται από τον Χριστό, μεταμορφώνεται και γίνεται η εν Χριστώ παιδεία, για να οδηγήσει τους νέους στην πραγματοποίηση της αρετής και στη σωτηρία».

 Την εποικοδομητική συζήτηση, που ακολούθησε, συντόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον π. Αγάπιο, τόνισε με έμφαση πως πρέπει να σκέφτεται ένας Έλληνας Δάσκαλος και Κατηχητής μέσα στο χώρο της οικουμενικής δύναμης, που λέγεται Ελληνισμός, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την Ορθοδοξία και κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα, που ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται σε ένδεια και ο άνθρωπος αναζητεί πρότυπα για να στηρίξει τις ελπίδες του, απαιτείται επιστροφή στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση και στις αξίες, όπως διαχρονικά τις έχουν διακηρύξει οι Τρεις Μεγάλοι Παιδαγωγοί!        

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ