Εσπερινός με φόντο το Θρακικό πέλαγος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/07/2015

Με φόντο το Θρακικό πέλαγος την Δευτέρα 20η Ιουλίου 2015, εψάλλει ο Εσπερινός στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού του Πολυστύλου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Αβδήρων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, με την παρουσία των Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχόντων του Τόπου, του Ιερού Κλήρου , πλήθος κόσμου και τη συμμετοχή του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ξάνθης.

O Βυζαντινός οικισμός του Πολυστύλου καταλαμβάνει μικρό τμήμα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Περιορίζεται στο χαμηλό παραθαλάσσιο γήλοφο, όπου ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και οριοθετείται από δικό της περίβολο. Στο μεσαίο τμήμα του οικισμού, που αποτελεί και το ψηλότερο σημείο του, ανασκάφηκε ο Επισκοπικός Ναός.

Πρόκειται για τρίκλιτη Μεσοβυζαντινή Βασιλική που αποτελείται από Ανοικτή Στοά, Νάρθηκα, Κυρίως Ναό, που διαιρείται σε κλίτη με ισχυρούς πεσσούς, και Ιερό. Στη βορειοδυτική γωνία του ναού προσκολλάται ένα τετράγωνο δωμάτιο που ερμηνεύθηκε ως Επισκοπείο. Η ίδρυση του Επισκοπικού Ναού ανάγεται στον 9ο αι. και η καταστροφή του στα μέσα του 14ου αι.