Μνημόσυνο για τον μακαριστό μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/07/2015

 Επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 12 ετών από την εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄ (Χρυσοφάκη), και κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, το πρωί της Πέμπτης 09 του μηνός Ιουλίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, Ιερούργησε εις τον Ιερό Ναό του Άγιο Δημητρίου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία ετέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, παρέστησαν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο Επίτιμος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, πνευματικά παιδιά, φίλοι και παλαιοί συνεργάτες, οι οποίοι με συγκίνηση προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, αφενός για την χορηγηθείσα ευλογία ώστε να τελέσει σήμερα τις Ιερές αυτές Ακολουθίες, αφετέρου διότι συνεχίζει το έργο του αοίδιμου Ιεράρχου, αγωνιζόμενος συνεχώς υπέρ των δικαίων της Πίστεως και της Πατρίδος. Εν συνεχεία ευχαρίστησε τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Αθανασίου, ενώ τέλος ευχαρίστησε τον αοίδημο γέροντα Παντελεήμονα τον Β΄, ο οποίος με το παράδειγμα της Αρχιερατικής και Ιερατικής του Διακονίας, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ανδρός που αγάπησε πραγματικά τον Κύριο και τους Αγίους, αφιερώνοντας ολοκληρωτικά την ζωή του στο έργο της Εκκλησίας και προστατεύοντας ταυτόχρονα τα ιερά και όσια της φιλτάτης ημών πατρίδος, όπως αποκαλούσε την Ελλάδα.

Η τέλεση ενός Ιερού Μνημόσυνου δεν είναι μια τυπική πράξη, επεσήμανε εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος. Είναι ένα ουσιαστικό γεγονός που μας συνδέει όχι την εγκεφαλική μνήμη, αλλά την μνήμη την ζώσα πνευματικής παρουσίας του προσώπου που απουσιάζει σωματικώς, από δίπλα μας αλλά πνευματικώς είναι κοντά μας. Η Εκκλησία μας, είναι Εκκλησία μνήμης των Αγίων Πατέρων, Προπατόρων, Ευαγγελιστών, Μαρτύρων, Ομολογητών και παντός Πνεύματος δικαίου.

Όπως εμείς χαιρόμαστε με κάποιον που μας θυμάται, έτσι και οι κοιμηθέντες χαίρονται όταν τους ενθυμούμεθα. Μέσα από αυτήν την Ιερά ενθύμηση, βιώνουμε το μυστήριο της Εκκλησίας ως Κοινωνίας Αγίων, διότι η Εκκλησία του Χριστού είναι «commynio sanctorum», δηλαδή κοινωνία Αγίων επί γης και εν ουρανοίς, γι’ αυτό και μέσα της μπορεί και ενώνεται η έννοια του χρόνου και συμπυκνώνεται στην διάσταση του αιωνίου παρόντος που γεμίζει με την παρουσία του Παρακλήτου.

Εν συνεχεία τελέσθηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄, ο οποίος και ευρίσκεται εις τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, του πολιούχου της πόλεως των Θεσσαλονικέων, Αγίου Δημητρίου.