Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρασημοφόρησε το ζεύγος Μαρτίνου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/04/2015

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος-Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

Παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου. Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.

Μετά τον εσπερινό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες για την παρουσία τους. Ο Μητροπολίτης Κιτίου ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και του ζήτησε "να προσεύχεται, ώστε να πέσουν επιτέλους τα τοίχοι που χωρίζουν την Κύπρο".

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο μουσική εκδήλωση με τον Omar Khairat και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και την σύζυγό του, διότι με τη δική τους οικονομική μέριμνα και ενίσχυση ανακαινίσθηκε η ιερά μονή και το μουσείο.

 

Στον χαιρετισμό του ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε:"Ο διάσημος της φυσικής Αϊνστάιν είπε ότι υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας είναι να ζεις λες και τίποτα δεν είναι ένα θαύμα. Ο άλλος είναι να ζεις λες και όλα είναι ένα θαύμα. Και σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να εορτάσουμε με μουσικές εξαίσιες, όπως θα έλεγε και ο Αλεξανδρινός Ποιητής, το θαύμα της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου. Θαύμα διότι η Μονή αυτή καταστρατήγησε τους φυσικούς νόμους του χρόνου και συνεχίζει το ταξίδι της αιώνες τώρα. Θαύμα διότι, αιώνες τώρα, η Μονή αυτή ενώνει το γήινο και το ουράνιο. Θαύμα διότι, αιώνες τώρα, η Μονή αυτή ενώνει έθνη, γλώσσες και λατρείες. Θαύμα διότι, αιώνες τώρα, η Μονή αυτή σπάει τον μεσότοιχο του φραγμού και αδελφοποιεί διά της αγάπης. Ο Παρθενώνας του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο ανέκτησε το αρχικό του κάλλος. Ο προμαχώνας της πίστης αποτίναξε τα σημάδια του χρόνου. Το αειθαλές δέντρο της αγάπης του Θεού άνθισε και πάλι. Η πυξίδα της Ορθοδοξίας κουρδίστηκε και συνεχίζει να δίνει νόημα ζωής σε κάθε καρδιά δεκτική που χτυπά στη γλυκιά πατρίδα, στην Αίγυπτο".

 

Αναφερόμενος ο Πατριάρχης στην βοήθεια του ζεύγους Μαρτίνου, αλλά και σε όσους στήριξαν αυτήν την προσπάθεια υπογράμμισε πως "στη ζωή μου δεν έχω συνηθίσει να περιμένω άπρακτος και θλιμμένος πίσω από κλειστές πόρτες. Κρούω τις θύρες και με θάρρος αφήνω τη φωνή της καρδιάς μου να ακουστεί. Η φωνή μου ακούστηκε. Τόσο ο Πρόεδρος Σίσι, όσο και ο Πρωθυπουργός Μάχλεμπ, πίστεψαν στο όραμά μου και διευκόλυναν το έργο μου. Αντίδωρο σήμερα τους προσφέρω μνημείο πίστης και παγκόσμιου πολιτισμού· όαση ψυχής και πνεύματος στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας· θησαυρό κρυμμένο καλά στο παλαιό Κάιρο· ανοιχτή πρόσκληση σε ένα ταξίδι στο χρόνο, από το αρχαίο νειλόμετρο έως τις κατακόμβες και από τη Ροτόντα έως τις ζωγραφιές του Παρθένη. Και ήρθε ο Θανάσης ο Μαρτίνος με το περίσσευμα της πιστεύουσας καρδιάς του να ενώσει για μια ακόμη φορά τις χώρες που χωρίζει η Μεσόγειος, αλλά ενώνει η ιστορία. Αναβίωσε με τη γενναιοδωρία του τις εποχές των μεγάλων ευεργετών. Αναστήλωσε με τη μεγαλοψυχία του ένα ακόμη μνημείο-σύμβολο της μισγάγγειας δύο αρχέγονων πολιτισμών, του αιγυπτιακού και του ελληνικού. Συνδαύλισε τον Φάρο της μνήμης και της πίστης που φωτίζει την οικουμενική Ορθοδοξία από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι τον αιώνα του Αγίου Νεκταρίου και την αυγή της τρίτης μετά Χριστόν χιλιετίας".

 

Ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου και την σύζυγό του Μαρίνα με τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Αποστόλου Μάρκου.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος.