Αγιασμός στο ιατρικό κέντρο χρονίως νευλογικώς πασχόντων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/01/2012

(εκ της Ι.Μ) Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου το βράδυ ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αγιασμό για τη νέα χρονιά στο ιατρικό κέντρο των χρονίως νευρολογικώς πασχόντων «ο Αγιος Λουκάς», στο πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην εκδήλωση παρέστη και ο ομ. καθηγητής ιατρικής Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Μπαλογιάννης διευθυντής του ιατρείου.

Προηγήθηκε ομιλία της καθηγήτριας κ. Βασιλικής Κώστα με θέμα: «Η σταθερά αξία στο σύγχρονο κλυδωνιζόμενο κόσμο», στο πλαίσιο των «Ακαδημαϊκών Διαλόγων».

Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε:

Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής ακούσαμε το θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών, ένα από τα πιο γνωστά θαύματα που επιτέλεσε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της επιγείου ζωής του.

Ο Χριστός, βεβαίως, δεν ήρθε στη γη για να κάνει θαύματα και να θεραπεύσει τους ασθενείς, αλλά για να κηρύξει το ευαγγέλιό του, για να απαλλάξει τον άνθρωπο από την αμαρτία και για να τον αναδείξει κληρονόμο της βασιλείας του.

Με τα θαύματά του, όμως, δίδαξε εκτός των άλλων τη σημασία που δίνει στο σώμα και την υλική υπόσταση του ανθρώπου, ο οποίος είναι δημιούργημα των χειρών του.

Έδειξε ακόμη τον δρόμο τον οποίο θα ακολουθούσε η Εκκλησία του, που αποτελεί το ορατό σημείο της παρουσίας του στη γη και το σώμα του, η μέριμνα της οποίας για τους ανθρώπους δεν θα περιορίζονταν μόνο στα πνευματικά πράγματα και στην αναγκαιότητα της σωτηρίας τους, γεγονός το οποίο είναι το πρώτιστο και το μείζον, αλλά θα μεριμνούσε και για τις υλικές και σωματικές τους ανάγκες.

Τον δρόμο αυτό της διακονίας των ανθρώπων, που χάραξε ο Χριστός και τον οποίο ακολουθεί είκοσι αιώνες τώρα η Εκκλησία μας, προσπαθεί να βαδίζει και η τοπική μας Εκκλησία θεραπεύοντας όχι μόνο τις πνευματικές αλλά και τις υλικές ανάγκες των αδελφών μας στο μέτρο των δυνατοτήτων της και με την βοήθεια πολλών και αξίων συνεργατών της.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητός της η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας εγκαινιάζει και φέτος τη λειτουργία του Ιατρικού Κέντρου Ημέρας Άγιος Λουκάς, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αδελφών μας και να συμπαρασταθεί και με αυτό τον τρόπο σε όσους συνανθρώπους μας χρήζουν ιατρικής βοήθειας ή υποστηρίξεως, διευκολύνοντας και τους ίδιους και τους οικείους τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Η λειτουργία του Ιατρικού Κέντρου της Μητροπόλεώς μας γίνεται εφικτή χάρη στην ευγενή προσφορά του ομότιμου καθηγητού της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Σταύρου Μπαλογιάννη, της καθηγήτριας της ίδιας Σχολής κ. Βασιλικής Κώστα και των συνεργατών τους, και βεβαίως με την καθημερινή υποστήριξη των εθελοντριών αδελφών που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, του σημερινού αγιασμού επί τη ενάρξει της λειτουργίας του Ιατρικού Κέντρο θέλω να ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους της Εκκλησίας και εκ μέρους όλων όσων ωφελούνται από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τους πρωτεργάτες και τους συντελεστές αυτού του έργου, τους καθηγητές και τις εθελόντριες αδελφές του Ε.Ε.Σ. να ευχηθώ ο Θεός να τους ανταποδίδει τον κόπο και την προσφορά τους προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, τους οποίους ο ίδιος αποκαλεί αδελφούς του, και να χαρίσει σε όλους ευλογημένο το νέο έτος με αδιάπτωτο πνευματική και σωματική υγεία.