Ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου, που έγινε μητροπολίτης Δωδώνης αλλά και πρωτοσυγκελλεύων της μητροπόλεως Ζακύνθου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/01/2012

Πρωτοχρονιάτικη έκπληξη! Ίσως για πρώτη φορά, στα εκκλησιαστικά χρονικά, μητροπολίτης παραιτείται με κωδωνοκρουσίες από το θρόνο του λόγω κόπωσης, εκλέγεται στη θέση του νέος μητροπολίτης και ο νέος μητροπολίτης μετά από τρεις μήνες αισθάνεται την ανάγκη να τιμήσει τον πρώην ,που στο μεταξύ έχει λάβει νέο τίτλο, δίνοντάς του καθήκοντα πρωτοσυγκελλεύοντος. Δηλαδή επιστροφή του πρώην στα διοικητικά της μητροπόλεως. Ομορφες καταστάσεις που συμβαίνουν στην όμορφη Ζάκυνθο. 

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 ο κ. Σπυρίδων Βελιώτης έγραφε στην ιστοσελίδα «νυχθημερόν»: «Ο Χρυσόστομος Συνετός αντρίκια προχωρεί στην αποχώρησή του από τον θρόνο της Ζακύνθου πριν καταντήσει γηραιό “ανδρείκελο” που εκμεταλλεύονται το γήρας του συγγενείς και συνεργάτες (και όλοι μας γνωρίζουμε πάμπολλα τέτοια παραδείγματα… επίσκοποι υπέργηροι μη δυνάμενοι όχι απλά διοικήσουν αλλά ούτε να ιερουργήσουν (!) κρατούνταν, κρατούνται και θα κρατώνται στους θρόνους τους αγόμενοι και φερόμενοι από πρωτοσύγκελλους, συγγενείς κλπ).» 

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο μητροπολίτης Χρυσόστομος απαντούσε στον κ. Βελιώτη:

«Ευχαριστώ για τα καλά λόγια σας, τα οποία κατατίθενται στο δημοσιευόμενο στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ κείμενό Σας.
Να ξέρετε, φίλτατε, ότι η εκούσια και από πολλών ετών εξαγγελθείσα παραίτησή μου δεν ήταν τίποτε περισσότερο από έκφραση συνέπειας έναντι κυρίως της προσωπικής μου ιστορίας. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι πράξεις μας -όλων, αλλά κυρίως ημών των εκκλησιαστικών- είναι ανάγκη να συνεπάγονται τα λόγια μας και το αντίστροφο!»

Στις 18 Αυγούστου ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε χαρακτηρίσει «σταθμό για την Εκκλησία την πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου να παραιτηθεί από τη Μητρόπολη». 

Πρωτοχρονιάτικα διαβάσαμε ως αποκλειστικό από την ιστοσελίδα «νυχθημερόν»: 

«Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, επιθυμώντας να εκφράσει την βαθεία ευγνωμοσύνη του στον Γέροντά του Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, τον από Ζακύνθου, τού ανέθεσε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκελλεύοντος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, ώστε και από την ευαίσθητη αυτή θέση να συνεχίσει να προσφέρει με την πολύχρονη και πολύτιμη πείρα του στην αποδοτικότερη λειτουργία της τοπικής Εκκλησίας.  

Αυτό ανακοίνωσε ο Σεβ. Διονύσιος χθες το μεσημέρι στον Γέροντά του, ενώπιον του προσωπικού τού Μητροπολιτικού Γραφείου. Εκείνος απεδέχθη ευχαρίστως την τιμή, δηλώνοντας ότι, ούτως ή άλλως, πάντοτε ήταν και θα είναι στο πλευρό του  νέου Μητροπολίτη μας σε ό,τι και αν τον χρειασθεί και από οποιανδήποτε θέση!»