Το καυστικό κήρυγμα του μητροπολίτη Ηλείας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/04/2015

Συμβολικά το Σάββατο της Ανάστασης του Λαζάρου, λειτούργησε ξανά ο ανακαινισμένος Ιερός Ναός της Παναγίας της Καθολικής στη Γαστούνη. Ο ναός που χρονολογείται από τον 11ο μ.Χ. αιώνα, είχε υποστεί σημαντικές ζημιές και κινδύνευε με κατάρρευση μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008. Το έργο της αναστήλωσης ανέλαβε η 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το 2009 και την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν οι εργασίες για την επισκευή του ναού με χρηματοδότηση της Εκκλησίας αρχικά και μέσω ΕΣΠΑ στη συνέχεια μαζί με την ανάπλαση των εξωτερικών χώρων.

 

Οι εργασίες πάγωσαν πέρυσι το καλοκαίρι, όμως τα οποία προβλήματα υπήρξαν ξεπεράστηκαν και πλέον ο ανακαινισμένος Ιερός Ναός της Παναγίας της Καθολικής παραδόθηκε στους πιστούς. 
Στη Θεία Λειτουργία του περασμένου Σαββάτου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός που εξήρε το έργο των αρχαιολόγων στο ναό, αλλά και τη συμβολή του Ηλείου πρώην υπουργού Πολιτισμού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τζαβάρα και άλλων τοπικών παραγόντων.


Οι πιστοί παραβρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία και αναμένεται να παρακολουθήσουν την κορύφωση του Θείου Δράματος, για το Πάσχα στην Παναγία της Καθολικής, ενώ την Τρίτη του Πάσχα θα τηρηθεί το έθιμο της περιοχής για το Κάψιμο του Αράπη.
Ανάμεσα στους πιστούς βρέθηκε και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, που αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην επαναλειτουργία του ναού. «Είναι μια από τις πολύ σημαντικές στιγμές στην ιστορία του πολιτισμού και της ορθοδοξίας για τον τόπο μας, γιατί σήμερα είχαμε την ευκαιρία να δούμε να επαναλειτουργεί στο σύνολό του ένα μνημείο της θρησκευτικής πίστης, της ορθοδοξίας και του πολιτισμού, όπου όλοι βοηθήσαμε να αναστηλωθεί και να αναδειχθεί.

 

Είναι πράγματι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι με τις προσπάθειες όλων μας, του δημάρχου κ. Καστρινού και της ταπεινότητάς μου, όταν ήμουν υπουργός πολιτισμού, καταφέραμε να δώσουμε σε πλήρη  λειτουργία, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα πιο κλασσικά, πιο τυπικά δείγματα της κλασσικής αρχιτεκτονικής μιας από τις πιο σημαντικές περιόδους της βυζαντινής ιστορίας.Εύχομαι αυτό το μνημείο που είναι αφιερωμένο στην Παναγία, πάντα να βοηθά τον τόπο και το λαό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας.

 


Καυστικός υπήρξε από άμβωνος στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Ηλείας, που σχολίασε όσους αντέδρασαν για τα κονδύλια που δόθηκαν για έργα πολιτισμού σε βυζαντινά και νεότερα μνημεία του τόπου, λέγοντας χαρακτηριστικά «μας είπαν γιατί δεν δώσαμε τα χρήματα στους φτωχούς να φάνε. Δώσαμε στους φτωχούς, έφαγαν, ξανά έφαγαν και αχόρταγοι θα είναι πάντα»…

 

Του Γιάννη Σπυρούνη

Πηγή: Εφημερίδα «Πρωινή»