Επίσκεψη του ομοτίμου καθηγητού μουσικολογίας Γρηγ. Στάθη στον μητροπολίτη Ιγνάτιο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/12/2011

 Η ιεροψαλτική οικογένεια της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και ο τοπικός Σύνδεσμος Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» είχαν τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούν στον Βόλο, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011, τον διεθνούς κύρους και φήμης Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριο Θ. Στάθη. Ο Ομότιμος, σήμερα, καθηγητής και θεμελιωτής της Επιστήμης της Μουσικολογίας της Ψαλτικής Τέχνης στον Ελλαδικό χώρο, έχει ευτυχήσει να αναγορεύσει έως τώρα περί τους τριάντα <30> διδάκτορες Βυζαντινής Μουσικολογίας, εκ των οποίων δώδεκα έχουν ήδη εκλεγεί μέλη Δ.Ε.Π. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ενώ έχει να επιδείξει και ένα τεράστιο προσωπικό επιστημονικό έργο, συγκείμενο από περισσότερες των πεντακοσίων <500> δημοσιευμένες μελέτες, πολλές ογκωδέστατες, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των τομέων και κλάδων της Ψαλτικής Επιστήμης και Τέχνης.

Τον αξιότιμο Καθηγητή συνόδευαν οι μουσικολόγοι μαθητές του κ.κ. Αχιλλεύς Χαλδαιάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και Χοράρχης του Χορού Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» (Αθήνα), Δημήτριος Μπαλαγεώργος, Επίκουρος Καθηγητής του ιδίου Τμήματος και Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας «Τρίκκης Μελωδοί» (Τρίκαλα), Ιωάννης Λιάκος, Εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας «Βελλάς» Ιωαννίνων, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης και Χοράρχης του Χορού Ψαλτών «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί» (Θεσσαλονίκη) και Γρηγόριος Αναστασίου, Δρ Βυζαντινής Μουσικολογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης του «Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος» και Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας «Ιλισσιώτες Ψάλτες».

Το εκλεκτό αυτό επιτελείο μουσικολόγων υποδέχθηκαν στο Βόλο το Δ.Σ. του εδώ Συνδέσμου Ιεροψαλτών και ο Πρόεδρος κ. Πέτρος Μπλάνας, το οποίο παρέθεσε τιμητικό γεύμα, καθώς και οι Βολιώτες μουσικολόγοι μαθητές του κ. Γρ. Στάθη Κων. Χ. Καραγκούνης, Εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και Σεβαστή Μαζέρα - Μάμαλη, πιανίστα και δρ Βυζαντινής Μουσικολογίας αποσπασμένη στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία «Βελλάς» Ιωαννίνων.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιεροψαλτών και οι εκλεκτοί επισκέπτες είχαν την τιμή να γίνουν δεκτοί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και να ενημερώσουν τον Ποιμενάρχη μας για τις προόδους και εξελίξεις της σχετικής Επιστήμης στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για ένα πλήθος καλλιτεχνικών σχεδίων για τη Βυζαντινή Μουσική.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα πρόσωπα και το έργο τους και προσκάλεσε τον Καθηγητή κ. Γρ. Θ. Στάθη και τους λοιπούς Χοράρχες στο Βόλο για την επανάληψη μιας λαμπράς εκδηλώσεως, που πραγματοποιήθηκε πολύ πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά την οποία παρουσιάστηκαν μελοποιημένα από τον Καθηγητή και ερμηνευμένα-δραματοποιημένα από τους κορυφαίους Χορούς Ψαλτών αποσπάσματα από το σπουδαίο πατερικό έργο «Κλίμαξ των Αρετών» του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο το διήμερο 17 - 18 Φεβρουαρίου 2012 στα πλαίσια της φετινής «Συνάντησης Βυζαντινών Χορωδιών», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου υπό την αιγίδα και συμπαράσταση της Ιεράς μας Μητροπόλεως και θα πλαισιωθεί από σχετική επιστημονική διημερίδα Ψαλτικής Τέχνης. Κατά τη διοργάνωση θα τιμηθεί προσωπικώς ο κ. Γρ. Θ. Στάθης τόσο από την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, όσο και από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου.

Οι κ.κ. Καθηγητές και ο Πρόεδρος κ. Π. Μπλάνας ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για το αμέριστο ενδιαφέρον του για την Εκκλησιαστική Μουσική και ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού την πολύ σημαντική αυτή διοργάνωση.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου