Εορτή της 169ης επετείου από τη διάσωση της Θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης Τήνου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/12/2011

Με κατάνυξη εόρτασε η Τήνος, 18 Δεκεμβρίου, την επέτειο των 169 χρόνων από τη θαυμαστή διάσωση της Εικόνος της Μεγαλόχαρης, στη θέση «Θεοτόκος», μετά την κλοπή της, 15 Δεκεμβρίου 1842 από επίδοξο ληστή.

Το πρωΐ της Κυριακής, η αγία Εικόνα λιτανευτικά με αυτοκινητοπομπή μεταφέρθηκε, δια χειρών του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β΄, ακολουθουμένου υπό του ιερού Κλήρου, του Δημάρχου και Αντιδημάρχου Τήνου, του Αντιπροέδρου και μελών της Διοικούσης Επιτροπής, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους πιστών, από τον Πανίερο Ναό του Ιερού Ιδρύματος, διοδεύσασα δια των χωρίων της ενδοχώρας, στο Ναό «Ευαγγελιστράκι», όπου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας επέστρεψε και πάλι στο Προσκύνημα.

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ κ. Δωρόθεος μεταξύ άλλων είπε:

"...καταδέχθηκε και πάλι σήμερα η Μεγαλόχαρη Μητέρα του Κυρίου μας να εξέλθει του ιερού παλατίου της και να φθάσει σ’αυτό τον απομακρυσμένο και απόκρημνο τόπο, σκορπίσασα αυθονοπάροχη ευλογία προς την έλλογη και άλογη κτίση που την προϋπαντούσε στην ευλογητή αυτή πορεία της από την πόλη έως εδώ, το ακρότατο σημείο του νησιού, για να μας υπομνήσει και πάλιν τις πολλές της ευεργεσίες και να μας καλέσει, σαν προάγγελος χαράς, σε πνευματικό προσκλητήριο εσωτερικής προετοιμασίας για τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Γεννήσεως του Χριστού που έρχεται.

Βλέποντάς σας εδώ, και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, σκέπτομαι πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε απέναντι στο Θεό για τις πολλές φανερές και αφανείς προς όλους μας ευεργεσίες Του, ώστε να συμπεριφερόμαστε σαν πραγματικά και γνήσια παιδιά Του, προσφέροντας μέσα από τα πρόσωπα των συνανθρώπων μας αγάπη και για το δικό Του πρόσωπο, που είναι και η καρδιά του μηνύματος της Εορτής των Χριστουγέννων. Να σταθούμε αδελφοί μου, ο ένας δίπλα στον άλλον και να δώσουμε ελπίδα σε όσους έχουν αποκάμει από τα προβλήματα και τις δυσκολίες των παρόντων καιρών.»

Μετά την άφιξη της αγίας Εικόνος στο Ιερό Προσκύνημα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νεότευκτου γραφείου των Ιερέων, εντός του κτιριακού συγκροτήματος, για την αποπεράτωση του οποίου ο Σεβ. κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής, όσους εργάστηκαν φιλόπονα και φιλότιμα για την συντήρηση και προβολή των εκκλησιαστικών κειμηλίων που εκτίθενται στις προθήκες του γραφείου και προ πάντων τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ιεράς νήσου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό.