Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απότισε φόρο τιμής στα «Φυλακισμένα Μνήματα»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/12/2011

Σήμερα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος και η Α.Μ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκαν, με τη σεπτή συνοδεία τους, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Στυλιανός Νάσης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και άλλοι επίσημοι.  Στον Τύμβο, μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημερώθηκε για τα ιστορικά γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιοχή του κοιμητηρίου.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα», την κυπριακή Βαστίλη, τα κελιά των μελλοθανάτων παλικαριών της ΕΟΚΑ και την αίθουσα της αγχόνης, με την οποία οι Άγγλοι κατακτητές έσερναν στον θάνατο τους μεγάλους άνδρες του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε το συγκλονισμό του, τη συμπόνια του, αλλά και τη συμπαράστασή του προς τον λαό της Κύπρου που μάχεται να επιβιώσει στη γη των πατέρων του κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Συγκινημένος δήλωσε ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που τού δόθηκε να επισκεφθεί τα ολοζώντανα αυτά μνημεία του Έθνους μας, τα οποία είναι τεκμήρια  πατριωτισμού, απαράμιλλου ηρωισμού και ακαιρεότητας χαρακτήρα των Ελλήνων αγωνιστών. Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.