Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/12/2011

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 τελέσθηκε 40ημερο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού Παπανδρέου, στην γενέτειρά του Κάτω Χρυσοβίτσα Θέρμου. Ο μακαριστός είχε διατελέσει Μητροπολίτης Ελβετίας από το έτος 1982 έως το έτος 2003.

Στην θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Θεόδωρος Πορφύρης, ο αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτου κ. Δημοσθένης Παπανδρέου, στενοί συγγενείς και η Καθηγήτρια του Κολλεγίου της Λουκέρνης κα. MariaBrun, Θεολογική Συνεργάτις του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesyτης Γενεύης (1982 – 2003).

Μίλησαν για την προσωπικότητα και το έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο Δήμαρχος Θέρμου. Ο αδελφός του ευχαρίστησε, εκ μέρους της οικογενείας του, για την πρωτοβουλία τελέσεως του ιερού μνημοσύνου.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος εκοιμήθη εν Κυρίω το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011, σε ηλικία 75 ετών. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 στον Ιερό Ναό Αποστόλου των Εθνών Παύλου, του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Chambesy, ενώ ο ενταφιασμός του έγινε σε χώρο του Ορθοδόξου Κέντρου.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο μακαριστός Μητροπολίτης  Αδριανουπόλεως Δαμασκηνός (Παπανδρέου) εγεννήθη εν Κάτω Χρυσοβίτση Αιτωλίας το έτος 1936. Τα εγκύκλια μαθήματα παρηκολούθησεν εις το Γυμνάσιον του Θέρμου.  Εσπούδασε Θεολογίαν εις την  Ι. Θεολογικήν Σχολήν της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ της οποίας απεφοίτησε το έτος 1959. Το ίδιον έτος εχειροτονήθη Διάκονος και συνέχισε μεταπτυχιακάς σπουδάς εις τας Θεολογικάς και Φιλοσοφικάς Σχολάς των Πανεπιστημίων Βόννης και Μάρμπουρκ (1959 – 1965), εις την Γενικήν  Εκκλησιαστικήν  Ιστορίαν και εις την Φιλοσοφίαν της Θρησκείας. Κατά την διάρκειαν των μεταπτυχιακών σπουδών, εχειροτονήθη Πρεσβύτερος (1961) και προεχειρίσθη εις  Αρχιμανδρίτην. 

 Αποφάσει της Αγίας και  Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ωρίσθη  Ηγούμενος του νεοσυστάτου ορθοδόξου μοναστικού κέντρου εις το Τaizeτης Γαλλίας (1965). Το έτος 1969 διωρίσθη Προϊστάμενος του εν ChambesyΓενεύης  Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το οφφίκιον του Μ.  Αρχιμανδρίτου της  Αγίας του Χριστού Μ.  Εκκλησίας έλαβε το έτος 1969 υπό του αοιδίμου Πατριάρχου  Αθηναγόρου.

Το έτος 1970 εξελέγη Μητροπολίτης Τρανουπόλεως, το δε έτος 1975 η Μητρόπολις Τρανουπόλεως ανυψώθη εις την τάξιν των εν ενεργεία Μητροπόλεων του Θρόνου. Το έτος 1982 κατεστάθη πρώτος Μητροπολίτης της αρτισυστάτου  Ιεράς Μητροπόλεως  Ελβετίας.

Εξεπροσώπησε το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εις αποστολάς και συνέδρια. Κατ’  Ιανουάριον του έτους 2003 μετετέθη εις την  Ιεράν Μητρόπολιν  Αδριανουπόλεως. Εκοιμήθη την 5ην Νοεμβρίου του έτους 2011.