Μητροπολίτης Νεκτάριος: Ο Άγιος Σπυρίδωνας μας δείχνει το δρόμο της Εκκλησίας που είναι η ελπίδα στην κρίση της εποχής μας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/12/2011

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους λαού ξεκίνησε η τριήμερος πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται το άφθαρτο σκήνωμά μου.

Έναρξη του εορταστικού τριημέρου αποτέλεσε, κατά το έθος, η Παράκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, και η έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από την λάρνακα, ώστε να τοποθετηθεί όρθιο «στη θύρα». Επακολούθησε αδιάλειπτο προσκύνημα καθόλη την ημέρα, παρά τις σχετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στον Εσπερινό της εορτής που τελέστηκε το απόγευμα της 11ηςΔεκεμβρίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ συμπροσευχήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κέρκυρα, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βσρθολομαίος, βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Γερμανίας.

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, αφορμώμενος από το Οκτώηχο Δοξαστικό του Εσπερινού,  ότι τα ιερά σκηνώματα και τα λείψανα των αγίων μας δυσκολεύονται να ατενίσουν και να αποδεχθούν όλοι εκείνοι που αρνούνται την ανάσταση των νεκρών, εμμένοντας στον ορθολογισμό τους και στην απόρριψη της ύπαρξης του Θεού. Δυσκολεύονται ακόμη

εκείνοι οι οποίοι δεν δέχονται την αγιότητα ως σκοπό της ζωής του ανθρώπου, παραδομένοι σε ένα υλιστικό πνεύμα, αλλά και στο άγχος της επιβίωσης. Δυσκολεύονται όσοι δεν δέχονται ότι η Εκκλησία παραμένει εις τον αιώνα γιατί στηρίζεται στη σχέση του ανθρώπου με το Θεό που γίνεται σχέση αγάπης, προσφοράς και διακονίας του πλησίον, γιατί δεν προτάσσει το προσωπικό συμφέρον, αλλά την αγάπη.

Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας μας δείχνει την οδό της ανάστασης, της αγιότητας, της Εκκλησίας, ως οδό ελπίδας και ζωής στην εποχή της κρίσεως.  Και κατέληξε τις σκέψεις του επισημαίνοντας τα εξής: «Απευθυνόμαστε στον Άγιο πρωτίστως για τα υλικά και για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Μήπως όμως είναι καιρός να προχωρήσουμε στη ριζική αναμόρφωση της ζωής μας, στην μετάνοια, στην επιστροφή στον αληθινό Θεό; Ας αφήσουμε όλους εκείνους που δεν μπορούν να ατενίσουν τον Άγιο, γιατί ελέγχονται, και με ελπίδα στο Θεό να συστρατευθούμε στις τάξεις της Εκκλησίας, κοντά στον άγιο και με τη βοήθειά του. Και θα τα καταφέρουμε. Η κρίση είναι πρωτίστως πνευματική και πνευματικά πρέπει να είναι τα όπλα με τα οποία θα την αντιμετωπίσουμε. Όμως και για το υλικό επίπεδο, η Εκκλησία κάνει το χρέος της και θα συνεχίσει την οδό που χάραξε ο άγιος Σπυρίδωνας. Δεν φτάνει όμως μόνο η ύλη. Χρειάζεται και η σχέση με το Θεό και σ’ αυτή τη σχέση μας ωθεί η παρουσία και η ευλογία για το νησί της Κέρκυρας του Αγίου Σπυρίδωνος».

 

Σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, αγιώνυμος ημέρα, θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός.

Το απόγευμα θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός και το πρωί της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου και πάλι Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.  Οι λατρευτικές ακολουθίες θα ολοκληρωθούν με την Παράκληση και τα Μπάσματα, την επανατοποθέτηση του ιερού σκηνώματος στη λάρνακά του, στις 4 το απόγευμα της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου. 

ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ   ΑΓΑΠΗΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου δεν θα γίνει φέτος ο καθιερωμένος Έρανος της Αγάπης. Ο Σεβασμιώτατος, σε μήνυμά του που θα διαβαστεί την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, σε όλους τους ναούς της Μητροπολιτικής Περιφερείας, τόνισε ότι πήρε αυτή την απόφαση λόγω της κρίσης που υπάρχει και που πιθανόν να έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση ανθρώπους που δεν μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια της Εκκλησίας, με το να χτυπά η πόρτα και να αισθάνονται ανήμποροι να συνδράμουν.

Αντί του Εράνου και για να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως (Κοινωνικό Παντοπωλείο που καλύπτει 100 οικογένειες το μήνα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, 3 συσσίτια που χορηγούν περί τις 300 μερίδες φαγητό καθημερινά, υποτροφίες για 20 φοιτητές σε μηνιαία βάση, επίδομα μηνιαίο σε 20 άπορες πολύτεκνες οικογένειες, λειτουργία Σχολείου για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες χωρίς καμία κρατική συνδρομή, Λειτουργία του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων Η Πλατυτέρα, στο οποίο φιλοξενούνται 65 ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι άποροι, λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού, βοηθήματα σε απόρους, ασθενείς, φυλακισμένους και άλλες φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις) θα περιαχθεί δίσκος στις 12 Δεκεμβρίου σε όλους τους ναούς, ενώ σε συνεργασία και κατόπιν ευγενούς προσφοράς του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡΤ, θα γίνει τηλεμαραθώνιος την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν αποκλειστικά στη φιλανθρωπία  και προς ανακούφιση των ανθρώπων που δυσκολεύονται.

Εκ του Γραφείου Τύπου