Το κήρυγμα του μητροπολίτη Διδυμοτείχου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/03/2015

Κατά τη διαρρεύσασα Β’ Εβδομάδα των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς

•Από 2ας εως 4ης Μαρτίου ε.ε. μετέσχε των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ως Συνοδικό μέλος.
•Την Παρασκευή της αυτής Εβδομάδος χοροστάτησε και έψαλε τη Β΄ Στάση των Χαιρετισμών νωρίς το απόγευμα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μαρασίων και αργότερα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ριζίων.

•Την Β΄ Κυριακή των Νηστειών λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Σαγήνης – Ορεστιάδος, όπου κηρύττων το θείο λόγο, μεταξύ άλλων σημείωσε·

«Αφήνοντας σήμερα τις άλλες πλευρές της ευαγγελικής διηγήσεως, ας εστιάσουμε την προσοχή μας στα πρόσωπα των τεσσάρων αυτών ανδρών, των αχθοφόρων της αγάπης, που σήκωσαν και οδήγησαν κοντά στο Χριστό τον παραλυτικό της Καπερναούμ. Το Ευαγγέλιο δεν μας παρέδωσε τα ονόματα τους. Τι μ’ αυτό όμως; Πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να γνωρίζαμε τα ονόματα τους έχει η πράξη τους, η συμπεριφορά που επέδειξαν και που κατέγραψε με ακρίβεια ο ιερός Μάρκος… Η στάση αυτή των τεσσάρων άγνωστων ανδρών που εμπνέει η πίστη και καθοδηγεί η αγάπη, ανταποκρίνεται σ’ ένα υπαρκτό πρόβλημα. Καλύπτει μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη. Παρόμοια προβλήματα και ανάλογες ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα ανάμεσα μας. Στις συγκεκριμένες κοινωνίες και στις σύγχρονες συνθήκες στις οποίες ζούμε κι εμείς. Ας μνημονεύσουμε μερικές περιπτώσεις.

• Ξεχασμένοι άρρωστοι σε νοσοκομεία ή παρατημένοι τρόφιμοι σε διάφορα ιδρύματα. Άνθρωποι, που πέρα από τον πόνο που τους βασανίζει, αντιμετωπίζουν και την πικρία της μοναξιάς.
•Άνθρωποι ανήμποροι ή ανάπηροι, που περνούν μια ζωή ολόκληρη πάνω στο αναπηρικό καροτσάκι ή κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου. 
• Άλλοι που είναι κατάκοιτοι και μόνοι, χωρίς κανένα στον κόσμο, έχουν ανάγκη από περιποίηση ή λίγη συντροφιά. Θέλουν να κουβεντιάσουν με κάποιον. Να πουν τον πόνο τους. Να επικοινωνήσουν κι αυτοί ως άνθρωποι μ’ έναν συνάνθρωπο τους».

• Το απόγευμα της αυτής Κυριακής χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, όπου μίλησε με θέμα: «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και η θελογία του»