Εορτή της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/03/2015

Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε κατά την περίοδο του διημέρου 07 και 08 Μαρτίου ε.έ., η Ιερά Μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

 

Το απόγευμα της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Μελισσοχωρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρος αναφερόμενος εκτενώς στο πρόσωπο του Αγίου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή Β΄ των Νηστειών, τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην περιοχή της κωμοπόλεως των Λαγυνών, όπου και τιμάται από πολλών δεκαετιών ο Μεγάλος αυτός Φωστήρας της Ορθοδόξου Πίστεως.

 Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προέβει εις την Διάκονον Χειροτονία του Κωνσταντίνου Δεληγιώργη, πτυχιούχου Γεωπονίας, ο οποίος και εντάσσεται ως άμισθος κληρικός στον έγγαμο Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως Λαγκαδά.

 

Κατά την ομιλία του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσωπο και στο έργο του σήμερα τιμωμένου Αγίου και προστάτου της Ορθόδοξης Θεολογίας Γρηγορίου του Παλαμά, καθώς και στην σημερινή ακουσθήσα Ευαγγελική Περικοπή, της οποίας τα νοήματα ανέλυσε εκτενώς.

 

Προσφωνώντας εν συνεχεία με πατρικούς λόγους τον νεοχειροτονούμενο υποδιάκονο π. Κωνσταντίνο, τον προέτρεψε να μην αφήνει κανένα να στέκεται εμπόδιο σε αυτόν και στον Κύριο, όποια και αν είναι τα προβλήματα ή οι δυσκολίες που θα συναντάει στην ζωή του, ενώ παίρνοντας αφορμή από την ιδιότητα του ως γεωπόνος, του υπογράμμισε το γεγονός να προσπαθεί συνεχώς να καλλιεργεί με αγάπη θυσιαστική  το γεώργιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού Ιερά Λιτάνευσις της παλαιάς και Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Σεπτού Λειψάνου, η οποία και κατέληξε εντός του παρεκκλησίου όπου και φυλάσσεται.