"Αν αγωνιστούμε θα φθάσουμε πιο ψηλά"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/03/2015

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

Στην πνευματική προετοιμασία για να φτάσουμε στο Πάσχα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως, όπου τέλεσε την ακολουθία του μικρού αποδείπνου και τη δεύτερη στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας.

«Για να φτάσουμε στο Πάσχα χρειάζεται να κάνουμε έναν αγώνα. Η ακολουθία των χαιρετισμών, τονώνει το πνεύμα μας και δυναμώνει τη ζωή μας. Πριν μπούμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Εκκλησία άρχισε να μας ετοιμάζει με την ανάγνωση Ευαγγελίων, για να μας δείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθηθούμε για να νιώσουμε καλύτερα το Πάσχα. Η Ανάσταση είναι το κέντρο τη ζωής μας. Πώς καταλαβαίνουμε αυτήν την προετοιμασία; Αρχίζουμε από την Κυριακή του Ζακχαίου που γνωρίζει τον Ιησού. Μπορεί να κάνουμε πολλές γνωριμίες, συγγενείς και φίλους, αλλά μας χρειάζεται και η γνωριμία με τον Ιησού. Αυτή την γνωριμία πολλές φορές την περιφρονούμε ή δεν της δίνουμε πολύ σημασία, όμως μία ουσιαστική γνωριμία με το Χριστό είναι ένα μεγάλο γεγονός στη ζωή μας. Η γνωριμία μας με τον Χριστό είναι εσωτερικό θέμα. Είναι ζέσταμα ψυχής. Την επόμενη Κυριακή γίνεται σαφές ότι ο άνθρωπος που γνωρίζει τον Ιησού γνωρίζει τον εαυτό του.Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίσει κάποιος τον εαυτό του αν δεν αγωνιστεί. Με την παραβολή του ασώτου καταλαβαίνουμε ότι όταν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και γυρίσουμε στον Πατέρα μας, μας δέχεται και μας καλεί να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας, να αφιερώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας για την αγάπη στο συνάνθρωπό.

Την επόμενη Κυριακή ακούμε στο Ευαγγέλιο «πείνασα και μου δώσατε κι έφαγα. Δίψασα και μου δώσατε νερό» και λέει ο Κύριος πως αυτός που υπηρετεί κάποιον που υποφέρει είναι σαν να το κάνει στον ίδιο. Αν καταφέρουμε και συγχωρέσουμε αυτόν που μας στενοχώρησε, που μας διέβαλε θα μας συγχωρέσει και ο Πατέρας μας. Αν αγωνιστούμε θα φτάσουμε πιο ψηλά. Θα αποκτήσουμε εσωτερική ζεστασιά. Το Πάσχα που θα έρθει περνώντας από αυτόν τον αγώνα είναι το Πάσχα της Ανάστασης και πρέπει να το επιδιώξουμε». Ολοκληρώνοντας τον λόγο του o Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε η Παναγία να μας δώσει ένα Πάσχα ευφρόσυνο.

Ο προϊστάμενος του Ναού π. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στο σημαντικό και σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, επεσήμανε πως το έργο αυτό είναι προσπάθεια όλων των πιστών. «Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα περάσουμε στην απέναντι όχθη του ποταμιού. Εσείς προσφέρετε και εμείς καθοδηγούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.