Στο πλευρό του Γέροντα Εφραίμ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/03/2015

Ξεκίνησε στο Εφετείο Αθηνών η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου χωρίς πολιτικά πρόσωπα στο εδώλιο.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται 14 άτομα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, ο ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

 

Μήλον της έριδος, η λίμνη Βισθονίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις, τις οποίες η Μονή Βατοπαιδίου υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της με αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα του 1080 και πως ουδέποτε προσπάθησε να τα αποκτήσει με παράνομες πράξεις.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2008 μετά τις καταγγελίες για παράνομες ανταλλαγές της λίμνης με φιλέτα του δημοσίου παρά το γεγονός ότι υπήρχε αμφισβήτηση γύρω από την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Η Μονή είχε μάλιστα προσφύγει στα δικαστήρια το 2003 διεκδικώντας την κυριότητα, αλλά λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Ξάνθης, ο τότε υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την παραίτηση του δημοσίου από τις αξιώσεις του, στηριζόμενος σε αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου και άλλων φορέων, αναφέρει σχετικά το Mega.

Αυτή τη στιγμή στο δικαστήριο βρίσκονται οι Μητροπολίτες Προικοννήσου Ιωσήφ, Μαντινείας Αλέξανδρος, Δωδώνης Χρυσόστομος, Ζακύνθου Διονύσιος, Λευκάδος Θεόφιλος, Κίτρους Γεώργιος, Φλωρίνης Θεόκλητος, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Λεμεσού Αθανάσιος, Δράμας Παύλος, Γλυφάδας Παύλος αρκετοί ηγούμενοι μονών του Αγίου Όρους όπως ο Γέρων Ελισσαίος ο Σιμωνοπετρίτης, ο  ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κορώνης Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος, ο Υπέρτιμος και Έξαρχος Παραθαλασσίας Αφρικής κ. Γεώργιος Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, καθώς και πολλές μοναχές.