Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/02/2015

I.M.Λαγκαδά Με την αρμόζουσα κατάνυξη και μέσα σε κλίμα  περισυλλογής, τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής 22 Φεβρουαρίου τ.μ., εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής – Λαγκαδά, ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός της  Συγχωρήσεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπως επικράτησε να λέγεται στην Ορθόδοξη λειτουργική παράδοση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συνχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Εσπερινού, παρέστησαν σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως Λαγκαδά καθώς και πολλοί πιστοί, ενώ ανεγνώσθη και ο Κατηχητήριος Λόγος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ἐπί τῇ ἐνάρξει τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς. 

 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδα κ.κ. Ιωάννης, με τον κατηχητικό του λόγο του, αναφέρθηκε στην περίοδο που εισερχόμασθε της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τονίζοντας ότι η σοφία των Πατέρων της Εκκλησίας, όρισε να υπάρχουν περίοδοι πνευματικού ανεφοδιασμού και ευκαιριών για μια νέα επανεκκίνηση, για ένα νέο ξεκίνημα, για μια νέα πορεία η οποία οδηγεί στην αλήθεια.

 Ο μόνιμος κίνδυνος του κάθε ανθρώπου είναι η αστοχία των επιλογών του βίου. Μέσα από την αστοχία των επιλογών του βίου ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, αλλά μέσα από την αληθινή μετάνοια ο άνθρωπος μπορεί να επανορθώσει και να επανέλθει στον δόμο που οδηγεί στην Σωτηρία.

Εκείνο όμως που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, είναι ότι το στάδιο αυτής της περιόδου είναι ανοικτό για όλους τους ανθρώπους. Όλοι έχουμε αυτή την ευκαιρία μέσα από την νηστεία, την προσευχή, την ελεημοσύνη και την μετάνοια να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον Θεό και στον πραγματικό στόχο της ζωής που είναι η αγιότητα και η βίωση του Μυστηρίου της Καινής Κτίσεως.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε προς όλους, καλή δύναμη και με πνεύμα αγάπης να ξεκινήσουν τον αγώνα της νηστείας, της μετάνοιας και της προσευχής που χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως αυτήν την τόσο σημαντική περίοδο της Αγίας μας Εκκλησίας, η οποία είναι μία περίοδος πνευματικής περισυλλογής και πνευματικών αγώνων που μας οδηγούν στην Ανάσταση του Κυρίου.

Στο τέλος του Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, όλος ο Ιερός Κλήρος και το πολυπληθές Εκκλησίασμα που παρέστη προεσυχητικός,  στην ακολουθία, πέρασαν και ασπάστηκαν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας,  από το χέρι του Σεβασμιωτάτου, αιτούμενοι και παρέχοντες συχώρεση όπως ορίζει η τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, ευχόμενοι μεταξύ τους Καλή Τεσσαρακοστή.