Μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους πιλότους

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/02/2015

Μέσα σ' ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, τελέστηκε το Σάββατο 31/1, στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης της 111 Πτέρυγας Μάχης της Νέας Αγχιάλου, μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αεροπόρων Σμηναγών (Ι), Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιου Ζάγκα, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στο Albacete της Ισπανίας.

Της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή του τραγικού γεγονότος, έσπευσε να συμπαρασταθεί προς τους οικείους, αλλά και στα στελέχη της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους, εξήρε το ήθος και τη γενναιότητα των δύο πιλότων, αλλά και των λοιπών στελεχών που απαρτίζουν την ένδοξη πολεμική αεροπορία της πατρίδας μας. Υπογράμμισε τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας για το μέγα μυστήριο του θανάτου και της λύπης που προξενεί στους ζώντες, τονίζοντας πως ο χωρισμός αυτός είναι πρόσκαιρος. Σημείωσε την ενότητα κλήρου και λαού, ζώντων και τεθνεώτων, ορατού και αοράτου κόσμου, όπως αυτή συμπυκνώνεται στο Μυστήριο των Μυστηρίων, στη Θεία Ευχαριστία. Τέλος, τόνισε πως στην 111 Πτέρυγα Μάχης λειτουργεί μία ιδιότυπη εκκλησιαστική κοινότητα, ιδιαίτερα δυναμική και δραστήρια, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών και των οικογενειών τους, με τη συνδρομή του Διοικητού της Μονάδος, αλλά και με την αρωγή της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, η πολιτευτής κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Βόλου Ταξίαρχος Πέτρος Κάρλες, ο Διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Τσιλικούδης, ο Διοικητής της 111 Π.Μ. Σμήναρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Υποδιοικητής Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελάρης, Διοικητές τον όμορων στρατοπέδων, καθώς και τα στελέχη της Μονάδας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, επισκέφτηκε και συνομίλησε με τους πιλότους της 341 Πολεμικής Μοίρας, στην οποία ανήκαν οι δύο αδικοχαμένοι πιλότοι των F16.


 
Εκ του Γραφείου Τύπου