Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών στην Κέρκυρα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/02/2015
Με θεία λειτουργία που τελέστηκε το πρωί της 30ής Ιανουαρίου 2015 στον Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης εορτάστηκε επίσημα η μνήμη των Τριών Ιεραρχών στην Κέρκυρα. Στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας μίλησε επίκαιρα ο θεολόγος του Λυκείου Αγρού κ. Διονύσης Αρβανιτάκης.
 
Το απόγευμα, όπως συνηθίζεται, η Ιερά Μητρόπολις διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων « Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ» . Κατ’  αυτήν κύριος ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : « η παιδαγωγική του συγχρόνου Αγίου Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στον απόηχο της συμβουλευτικής των Τριών Ιεραρχών» . Ο ομιλητής, με την παράθεση πολλών στιγμιοτύπων από τη ζωή και την διακονία του γέροντος Πορφυρίου, επεσήμανε ότι η συστεμική παιδαγωγική που εφαρμόζει η επιστήμη πρέπει να συνδυασθεί με την εξατομικευμένη ενασχόληση με τους μαθητές, με την αγάπη, την διάκριση και την αληθινή έγνοια όχι μόνο για τη γνώση, αλλά για την όλη πορεία του νέου ανθρώπου. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, σε παρέμβασή του, επεσήμανε ότι το βίωμα του γέροντος Πορφυρίου αποτελεί πρότυπο όχι μόνο για την παιδεία, αλλά και για την εν γένει εκκλησιαστική ζωή και η Ιερά Μητρόπολις στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς, ζητά από αυτούς να μην μένουν μόνο στην προσφορά γνώσεων, αλλά να συνδυάζουν την παιδεία με την εμπειρία της παράδοσής μας.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Ζερβόπουλου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων κ. Λίζα Κογιεβίνα και ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΘ Κέρκυρας κ. Νίκος Μαυρωνάς.
Στο πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε δεξίωση.