Η Μητρόπολη Φθιώτιδος για την εκδημία του Επισκόπου Ευμενείας

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 27/01/2015

Ι.Μ.Φθιώτιδος-Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως με βαθειά λύπη ανακοινούται εις το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, ότι την 22αν Ιανουαρίου εις την οικεία του στις Βρυξέλλες αιφνιδίως μετέστη προς Κύριον ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κυρός Μάξιμος Μαστίχης, διακεκριμένος Αρχιερεύς του Ελληνισμού της Διασποράς.

Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Μαξίμου θα τελεσθεί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 11η πρωινή.


Εν συνεχεία η σορός του μεταστάντος θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του Στυλίδα, όπου θα του αποδοθούν οι κεκανονισμένες τιμές από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, τον Δήμο Στυλίδος και τον λαό της Φθιώτιδος κατά το ακόλουθον πρόγραμμα:

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου και ώρα 3μ.μ. θα γίνει η μεταφορά εν πομπή του σεπτού σκηνώματος από την πατρική του οικία (πλησίον του Αγίου Νικολάου) εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος και η τέλεση Νεκρωσίμου Ακολουθίας κατά την οποίαν θα εκφωνήσει επικήδειον λόγον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.
Μετά την Ιεράν Ακολουθίαν θα μεταφερθεί η σορός εις την Ιεράν Μονήν του Αγίου Βλασίου άνωθεν της πόλεως Στυλίδος, όπου θα γίνει η ταφή εις τον προαύλιον χώρον αυτής.

 

Ο αείμνηστος Επίσκοπος Ευμενείας κυρός Μάξιμος εγεννήθη την 30ην Σεπτεμβρίου του 1935 εις την Στυλίδα και ανετράφη από ευσεβείς γονείς τον Βασίλειο και τη Χρυσούλα Μαστίχη. Μετά την στοιχειώδη εκπαίδευση στην πόλη της Στυλίδος ενεγράφη στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας και εν συνεχεία στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία απεφοίτησε το έτος 1958. Το ίδιο έτος εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Τριάδος της Χάλκης. Υπηρέτησε ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ρότερνταμ Ολλανδίας από όπου εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Βελγίου υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ευμενείας του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και εχειροτονήθη την 11ην Δεκεμβρίου 1977. Από το 1992 εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες.
Υπήρξε καθ’ όλην του την ζωή υπόδειγμα ταπεινώσεως, υπομονής, ευγένειας και εργατικότητος. Ηνάλωσε την ζωήν του εις την υπηρεσίαν του Ελληνισμού της διασποράς χωρίς να επιζητήσει ποτέ αναγνώρισιν και προαγωγήν.
Εις την Ιεράν Μητρόπολην Φθιώτιδος και ειδικότερα στην πόλη της Στυλίδος έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως και σεβασμού και η παρουσία του κατά το διάστημα των θερινών διακοπών του στη γενέτειρά του, ήταν πάντοτε εποικοδομητική και ωφέλιμη προς πάντας.


Με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου:
1. Θα αναρτηθούν επί τριήμερον μέχρι και της ταφής μεσίστιες οι σημαίες των Ενοριών της Στυλίδος.
2. Κατά την ώρα της Νεκρωσίμου Ακολουθίας θα σημάνουν πένθιμα οι κώδωνες του Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
3. Στην Ιερά Ακολουθία θα συμμετάσχει ο Ιερός κλήρος της Ανατολικής Φθιώτιδος.
Του πολυσεβάστου και μακαριστού Επισκόπου Ευμενείας κυρού Μαξίμου έστω η μνήμη αιωνία.