Το «λίγο» που μοιράζεται από την Εκκλησία πολλαπλασιάζεται

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/12/2011

Τρεις Κληρικολαϊκές Συνάξεις για τον συντονισμό του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς και εθελοντές στο φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στην Αιδηψό και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Προκόπι.  Στις Συνάξεις αυτές, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος έδωσε τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης. Μιλώντας στους συμμετέχοντες, εξήγησε ότι τα μέλη της Εκκλησίας καταθέτουν πάντα τις θλίψεις και τις δυσκολίες τους στο Θεό. Ακόμη, διευκρίνισε ότι ο Έρανος της Αγάπης και γενικότερα η φιλανθρωπική πρόσκληση της Εκκλησίας δεν θέλει να προσθέσει ένα ακόμη βάρος στους, ούτως ή άλλως δυσκολευόμενους οικονομικά ανθρώπους, αλλά ν’ αποτελέσει ευκαιρία πραγματική για τους πτωχούς και τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται και προστρέχουν, όλο και περισσότερο στην Εκκλησία. Συνέχισε δε λέγοντας ότι η Εκκλησία πιστεύει διαρκώς στο θαύμα, γιατί έχει γεύση αυτής της εμπειρίας, όπου το «λίγο» που μοιράζεται πολλαπαλασιάζεται.

 

Υπενθυμίζοντας ακόμη το του ιερού Ψαλμωδού «...οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελλαττωθήσονται παντός αγαθού», τόνισε ότιη φιλανθρωπία της Εκκλησία είναι και υλική δόση, αλλά όχι μόνο, διότι το κύριο έργο Της είναι η σωτηρία του ανθρώπου και η υπέρβαση του θανάτου. Απευθυνόμενος, τέλος, σ’ όσους θα συμβάλλουν έμπρακτα στον Έρανο, αποτελώντας μέλη των συνεργείων της αγάπης, τους προέτρεψε να δείξουν υπομονή, ευγένεια, λεπτότητα προς όλους, ακόμη και σ’ εκείνους, που πιθανόν να μην ανταποκριθούν ή και να τους αντιμετωπίσουν με θυμό, χρησιμοποιώντας την σύσταση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο οποίος επεσήμανε ότι ο κόσμος επιτίθεται αδίκως στην Εκκλησία και κυρίως για ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των οικονομικών και την προσφορά στους πτωχούς, αλλά τα μέλη της Εκκλησίας οφείλουν πάντοτε να αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες με πραότητα, υπομονή, αγάπη και πληροφόρηση περί του επιτελουμένου έργου.

Εκτός από αυτές τις Συνάξεις και για τον σωστότερο συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εξαπέστειλε την υπ’ αριθμόν 60 Εγκύκλιό του, η οποία θα διαβαστεί στις Ενορίες τις δύο ερχόμενες Κυριακές (4 και 11 Δεκεμβρίου 2011).

            Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 17 Δεκεμβρίου 2011 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να ζητήσουν όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας.

            Ενημερώνουμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με τη βοήθεια όλων των χριστιανών διέθεσε από τον Νοέμβριο 2010 έως και τον Οκτώβριο του 2011, ποσό της τάξεως των 2.252.828,39 € (ή 767.651.274 δραχμών) για το φιλανθρωπικό της έργο.

Επιπλέον, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι κατά το έτος 2011 η Τοπική μας Εκκλησία απέδωσε φορολογία στο Κράτος, το ποσό των 76.814,31 €.

            Γνωρίζουμε καλά ότι οι ημέρες είναι εξαιρετικά δύσκολες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των δυσβάστακτων οικονομικών βαρών, που έχουν «γονατίσει» το Λαό μας, αλλά επειδή πάντοτε υπάρχουν και πιο φτωχοί από μας, αλλά και γιατί ως Τοπική Εκκλησία έχουμε καθαρό πρόσωπο και καθαρά χέρια, τολμούμε και ζητούμε όχι για εμάς, αλλά για γι’ αυτούς τους πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκουν κουράγιο, απαντοχή και σημαντική βοήθεια στην πάντοτε φιλόξενη, φιλάνθρωπη και ζεστή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας.

 

60η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

Αγαπητά μου παιδιά,

Κάθε χρόνο, τούτες τις γιορτινές μέρες, που ζούμε το μεγάλο θαύμα της ενανθρωπήσεως του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού, της μόνης και ανεπαισχύντου ελπίδος μας, διενεργούμε τον καθιερωμένο έρανο της αγάπης.

 Σκοπός είναι η συγκέντρωση χρημάτων από τις δικές σας προσφορές, για να συνεχίσουμε το Φιλανθρωπικό μας έργο, το οποίο, με τη χάρη του Θεού και την βοήθεια όλων σας, επιτελούμε.

Θυμίζω στην αγάπη σας ότι, η τοπική μας Εκκλησία δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους, εκτός απ’ εκείνους που προέρχονται από το δικό σας το κεράκι, που ανάβετε στους Ιερούς Ναούς μας, τα Προσκυνήματα και τα Μοναστήρια μας, από το οποίο γίνονται όλα τα εκκλησιαστικά έργα και ενισχύεται και το κοινωνικό μας έργο. Σ’ αυτά τα έσοδα προστίθενται οι διάφορες δωρεές φιλανθρώπων χριστιανών μας, κάποιες δισκοφορίες και κυρίως ο Έρανος της Αγάπης.

            Σας γνωρίζω ότι, από 1ης Νοεμβρίου 2010 έως και 31η Οκτωβρίου 2011, δαπανήθηκαν 2.252828,39 € (767.651.274 δρχ.) για τους αναξιοπαθούντες και έχοντες ανάγκη αδελφούς μας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα η τοπική μας Εκκλησία απέδωσε φορολογία στο Κράτος το ποσόν των 76.086,09 €. Λεπτομερέστερα θα ενημερωθήτε και από το φυλλάδιο, που ετοιμάσαμε και θα σας προσφερθεί με την ευθύνη των Ιερέων της Ενορίας σας.

            Σας παρακαλώ να ανοίξετε την θύρα της καρδιάς σας και του σπιτιού σας κι’ εφέτος. Ο έρανος θα διεξαχθεί από 11ης  έως και 18ης Δεκεμβρίου 2011. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες, πολυτιμότατοι συνεργάτες και συνεργάτιδές μας, θα σας επισκεφθούν και θα ζητήσουν την συνδρομή σας. Προσφέρετε, σας παρακαλώ, με απλοχεριά και ευχαρίστηση.

Σαν να ακούω το δισταγμό μερικών˙ Φέτος είμαστε πολύ δύσκολα. Το γνωρίζω, αφού κι’ εγώ στον κόσμο αυτό ζω. Το αισθάνομαι κάθε μέρα, από τις αναρίθμητες περιπτώσεις που φθάνουν στην Ιερά Μητρόπολη και καλούμαι να ενισχύσω. Ωστόσο, λέω και ξαναλέω, γίναμε πτωχοί, όμως μη γίνουμε και σκληρόκαρδοι.

            Εξάλλου, υπάρχουν και πιο πτωχοί από μας. Δεν θα πτωχεύσουμε, άλλωστε, εάν προσφέρουμε κάτι στον έρανο. Μη ξεχνούμε δε ότι στην Εκκλησία μας μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε όχι μόνο τα αγαθά μας, αλλά και τη ζωή μας! και ότι μακάριον εστί το διδόναι μάλλον η λαμβάνειν.

 Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας εύχομαι πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή σας.

 Καλά Χριστούγεννα!

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ