Η Εκκλησία παρακολουθεί με θλίψη και προβληματισμό τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/11/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Η Εκκλησία της Ελλάδος παρακολουθεί με θλίψη και προβληματισμό τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον τόπο απλά επισφραγίζουν την απόγνωση και την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει ο λαός  εξαιτίας των  πολιτικών χειρισμών.

«Οι πολιτικοί αποδείχθηκαν αδύναμοι και κατώτεροι των περιστάσεων», ήταν το σχόλιο ιεράρχη, ενώ αρχιμανδρίτης μεγάλης μητροπόλεως σχολίασε: «Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι κρίνουν τις τύχες μας».

Είναι δύο σχόλια, ενδεικτικά της ανησυχίας που εισπράττει καθημερινά ο κληρικός από το λαό, από τους ενορίτες του, γιατί ο ιερέας είναι κομμάτι του λαού, που επίσης δεινοπαθεί και καλείται να στηρίξει πέραν της οικογενείας του και όσους ζητούν την βοήθεια της ενορίας. Και όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος της κρίσης είναι μακρύς αλλά ουδείς γνωρίζει αν είμαστε στην αρχή ή στο μέσον.

Η Εκκλησία έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στις όποιες υποσχέσεις ή δεσμεύσεις  των πολιτικών, αφού οι ίδιοι αδυνατούν  να εγγυηθούν τη συνέχεια ενός πολιτικού συστήματος που δεν θα συντηρείται από την αφαίμαξη των πολιτών.

Η διοικούσα Εκκλησία ίσως θα πρέπει να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να δημιουργηθούν ικανές και υγιείς συνθήκες  για τον απεγκλωβισμό της από το σάπιο πολιτικό σύστημα.