Στην Ιερά Μονή Αναστάσεως του Κυρίου-Εμμαούς-φωτο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/12/2014

Ι.Μ.Λαγκαδά- Εις την Ιερά Μονή Αναστάσεως του Κυρίου-Εμμαούς, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 21 του μηνός Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία μνημονεύει πάντων των απ’αιώνος ευαρεστησάντων από Αδάμ άχρις Ιωσήφ του μνήστορος της Υπεραγίας Θεοτόκου καθώς επίσης και την μνήμη των Μαρτύρων Θεμιστοκλέους, Ιουλιανής και των συν αυτή 500 Μαρτύρων.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης ανεφέρθη εκτενώς στην ανατέλλουσα μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η Γέννηση του Χριστού, γίνεται σε έναν τόπο που ο καθένας τον έχει μαζί του, και αυτός ο τόπος είναι η καρδιά του καθενός και δεν πρέπει να την περιορίζουμε μόνο σε εξωτερικές εκδηλώσεις δίδοντάς την χαρακτήρα κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Η Εορτή των Χριστουγέννων δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να ξεφύγει από την απάτη της λάμψεως του κόσμου τούτου και να βιώσει αυτό το Σωτηριώδες γεγονός που ανεβάζει τον άνθρωπο ψιλά, που μέσα από την ταπείνωση τον καθαρίζει και μέσα από την μετάνοια και την συντριβή του δίνει την δύναμη του λόγου αποβάλλοντας την αλογία έχοντας πλεόν την δυνατότητα να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Χριστού τον τέλειο Θεό και τον τέλειο άνθρωπο.

 

Το νόημα της των Χριστουγέννων είναι νόημα Σωτηριολογικό. Ο  Χριστός είναι Εκείνος που μας σώζει υπαρξιακά, είναι Εκείνος που μας αναδημιουργεί και είναι Εκείνος που μας δίνει την δυνατότητα να ξεπεράσουμε αυτό το τέλμα που έχει κολλήσει ο καθένας και να ζήσουμε την μοναδικότητα της χαράς της παρουσία Παρουσίας Του στην ζωή μας.

 

Προτρέποντας τους παρισταμένους, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, υπογράμμισε ότι όλες αυτές τις εορτές και οι εκδηλώσεις πρέπει να έχουν ως κέντρο αναφοράς Εκείνον που δίδει το αληθινό νόημα και περιεχόμενο στην ζωή του καθενός, Εκείνον που ενανθρωπίζεται από αγάπη και δείχνει συνεχώς σε εμάς τον δρόμο για την Θέοση, αφού όμως προηγουμένως διαβούμε και εμείς το κατώφλι και το σκαλοπάτι της ανθρωπιάς. 

 

Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να μπορέσει να γίνει ο άνθρωπος Θεός. Έτσι πρέπει και εμείς για να γίνουμε κατά Χάρη Θεοί και να φθάσουμε στον Αγιασμό και στην Θέοση, να γίνουμε πρώτα άνθρωποι αποβάλλοντας από πάνω μας την αμαρτία και οικοδομώντας με πολλή αγάπη το μεγάλο Πνευματικό οικοδόμημα που λέγεται ανθρωπιά, ζώντας συνεχώς αυτή την Λειτουργική Μέθεξη μένοντες πάντοτε σταθεροί στο δρόμο όπου βάδισαν και βαδίζουν συνεχώς, αυτοί που είναι Πιστοί στον Έναν και αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.