Άνθιμος: "Και στη Βουλγαρία κατοικούν Έλληνες"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/12/2014

Στο ζήτημα του σφετερισμού του ονόματος Μακεδονία από τους σκοπιανούς αναφέρθηκε στο κήρυγμά του  ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Ανθιμος.

Στον κατάμεστο από πιστούς ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, ο Παναγιώτατος τόνισε πως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ειδικά οι πολιτικοί.

Ο κ.Ανθιμος τόνισε συγκεκριμένα πως: «Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις, γιατί στο εξωτερικό από διάφορες πλευρές μπορεί να προκύψουν δυσάρεστα νέα για το όνομα των Σκοπίων. Να μας την παρουσιάσουν ως Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία. Έχουν κι άλλα ωραία ονόματα από τα αρχαία χρόνια που μπορούν να τα πάρουν, από τότε που υπήρχαν Ελληνες εκεί. Ακόμη και το όνομα Σκόπια είναι αρχαίο ελληνικό. Στην περιοχή εκείνη, στα αρχαία χρόνια, υπήρχε ελληνική πόλη, που ιδρύθηκε την εποχή του Ιουστινιανού».

Ακόμη, αναφέρθηκε και σε αιτιάσεις Βούλγαρων που ανέφεραν πως υπάρχουν ομοεθνείς τους στην Ελλάδα, με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, να απαντά: «Κι εμείς έχουμε Έλληνες που ζουν στη Βουλγαρία και μιλούν ελληνικά. Δημιουργούνται καταστάσεις και ανησυχία».

Επίσης κάλεσε τους δασκάλους και τους καθηγητές να αναφέρονται στο θέμα. «Μιλούν ακόμη και για το ποδόσφαιρο και δε γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας ήταν ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, Πάνος Καμμένος με βουλευτές του κόμματος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κ.ά.