Καταρρέει η περίφημη τρίκλιτη βασιλική λιθόκτιστη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κοζάνη

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/10/2011

(Πηγή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Του Χρήστου Βήττα )  Ένα σπάνιο έργο ντόπιων μαστόρων του Βοΐου, η περίφημη τρίκλιτη βασιλική λιθόκτιστη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Δίλοφος, κινδυνεύει με κατάρρευση.
Τη διάσωση του μοναδικού μνημείου του 19ου αιώνα ανέλαβαν οι λιγοστοί κάτοικοι του ορεινού χωριού της Κοζάνης, διενεργώντας έρανο, καθώς η επίσημη πολιτεία είναι απούσα. “Εάν δεν αρχίσουν οι σωστικές εργασίες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να προλάβουμε τον χειμώνα, η εκκλησία θα καταρρεύσει”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διλόφου Τηλέμαχος Σαμαράς. “Τουλάχιστον να προλάβουμε να αναστηλώσουμε το μνημείο και μετά μπορούμε να κάνουμε τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μέσα στον ναό”, πρόσθεσε ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στον έρανο για τη συγκέντρωση χρημάτων. Όπως είπε, “ο έρανος έγινε το περασμένο καλοκαίρι, που το χωριό γεμίζει από κόσμο, οπότε καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 50.000 ευρώ”. Βεβαίως, για την επίσημη πολιτεία “λεφτά δεν υπάρχουν” για τον πολιτισμό και τη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς. 

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης παρέπεμψε για εξεύρεση χρημάτων στην πρώην νομαρχία Κοζάνης. Όμως η τελευταία διέθεσε πρόπερσι περί τις 60.000 ευρώ για έργα αντιστήριξης, όταν τότε η στατικότητα της ίδιας εκκλησίας κινδύνεψε από τις νεροποντές. Επιπλέον είχε διαθέσει και ένα ποσό 20.000 ευρώ για την πλατεία. Σήμερα η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης δηλώνει αδυναμία για πρόσθετη χρηματοδότηση, γι’ αυτό οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όμως δεν ανταποκρίθηκε.
Με τις 50.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες, ωστόσο απαιτείται άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η εκκλησία είναι χαρακτηρισμένη διατηρητέο μνημείο. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε τη στατική μελέτη, η οποία στη συνέχεια υποβλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Συγχρόνως οι κάτοικοι χρηματοδότησαν οι ίδιοι και παρήγγειλαν μία γεωτεχνική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε και κατέδειξε ότι το έδαφος είναι στέρεο. Θα ακολουθήσει αρχιτεκτονική μελέτη, προκειμένου να αποκατασταθούν τμήματα του ναού, όπως οι κίονες, ο τρούλος και το ιερό.
Το ποσό για τις σωστικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο απ’ αυτό που απέφερε ο έρανος των κατοίκων. Μπροστά στη δυστοκία της πολιτείας να δώσει χρήματα, ο κοινοτάρχης του Διλόφου γνωρίζει ότι “και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα μαζέψουμε από τους συγχωριανούς μας που αγαπούν το χωριό τους. Όμως για να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη πρέπει πρώτα να αρχίσουν οι εργασίες”.
Να σημειωθεί ότι ο ιερός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου είναι η μοναδική εκκλησία του χωριού, οπότε η θεία λειτουργία για τους περίπου 20 κατοίκους του χωριού τελείται στο δημοτικό σχολείο, όπου μία αίθουσα μετατράπηκε σε... εκκλησία. “Άλλωστε παιδιά δεν έχει το σχολείο. Τουλάχιστον να μπορούν να εκκλησιάζονται οι γέροντες”, είπε ο Τ. Σαμαράς.
Στην εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στον Δίλοφο, η οποία χτίστηκε το 1844, φυλάσσεται συλλογή ιερών κειμηλίων και εικόνων του 16ου - 19ου αιώνα.