Η εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου στην Πολωνία.

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/10/2011

Με ιδιαίτερες τιμές και εξαιρετική μεγαλοπρέπεια η ενορία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην μικρή πόλη Τέρεσπολ, που βρίσκεται στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου.

Στην αρχή της πόλεως, δεκάδες κληρικοί και εκατοντάδες πιστοί ανέμεναν το απόγευμα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2011, την ιερά εικόνα που προσεκόμισαν οι εξ Ελλάδος αφιχθέντες επί τούτο, εφημέριοι του Ναού μας Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Δημητρίου και Ιερομόναχος π.Ευσέβιος Μεάντζια.

Με πορεία πλέον του χιλιομέτρου δια των οδών της πόλεως η πομπή έφτασε στο Ναό όπου ανέμεναν ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας, ο Επίσκοπος της περιοχής, Αρχιεπίσκοπος Λουβλίνου και Χέλμ κ. Άβελ και ο Λευκορώσος Επίσκοπος  Μπομπρούϊσκ και Μπύχωφ κ. Σεραφείμ. 

Μετά την είσοδο στο ναό ο Μητροπολίτης κ. Σάββας αναφέρθηκε στο θαυμαστό γεγονός που έγινε αφορμή για την αγιογράφηση της εικόνος με την οποία ευλόγησε τον λαό και εν συνεχεία ο εφημέριος του ναού π. Γιαροσλάβ Moose την τοποθέτησε σε προετοιμασμένο προσκυνητάρι. Ακολούθησε ο εσπερινός και ο όρθρος κατά την Σλαβωνική παράδοση επί τη εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου με το παλιό εορτολόγιο. Την επομένη τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο Άβελ και τους Λευκορώσους επισκόπους Βρέσδης κ. Ιωάννη και Μπομπρούϊσκ κ. Σεραφείμ.

Η ιερά εικόνα αγιογραφήθηκε στην Μονή Δοχιαρείου, όπου υπάρχει και η πρωτότυπος, μετά από μυροβλυσία χάρτινης εικόνας της Θεοτόκου της Γοργουπηκόου, που βρίσκονταν στο υπνοδωμάτιο ενός αγοριού από την κοινότητα του Τέρεσπολ. Το μυροβλύσαν εικόνισμα μεταφέρθηκε στον Ναό της πόλεως όπου εκτίθεται σε προσκύνηση, ενώ διαφυλάχθηκε και μέρος του εμφανισθέντος επί αυτού εύοσμου υγρού.

Οι κληρικοί του Ναού μας έχοντας την ευκαιρία επικοινωνίας με τους Πολωνούς αδελφούς επισκέφθηκαν στις έδρες τους, τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, οποίος και εξέφρασε τις ευχαριστίες τις τοπικής Εκκλησίας προς την Εκκλησιαστική μας κοινότητα για την προσφορά φιλοξενίας  σε νέους κατά τις θερινές διακοπές τους αλλά και την βοήθεια προς Πολωνούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα, τον Αρχιεπίσκοπο Λούμπλιν και Χέλμ κ. Άβελ ο οποίος και τους ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του για την παράδοση στο Τέρεσπολ της ιεράς εικόνας και τέλος τον Αρχιεπίσκοπο Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ κ. Ιάκωβο όπου τον ευχαρίστησαν για την προσφορά στην ενορία μας το παρελθόν θέρος, αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Παιδομάρτυρος Γαβριήλ.  

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,

του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου

Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως