Απονομή ενταλτηρίων Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/10/2011

Tην  Κυριακή 9/10 και ώρα 7.00 μ.μ. τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, με την συμμετοχή όλων των Ιερέων Νεότητος και των Κατηχητών και Κατηχητριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας. Στην συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο του ίδιου Ιερού Ναού, παρατέθηκε ένα μικρό κέρασμα από Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας προς τιμή όλων των συμμετεχόντων. 

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας και μέλος της Επιτροπής Νεότητος  π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος , ανέβηκε στο βήμα και ανέπτυξε το θέμα «Κατηχητικές νουθεσίες και συμβουλές για μια αποτελεσματικότερη Κατήχηση, κατά τον Γέροντα Σωφρόνιο» συνδυάζοντάς το με το πρόσφατο Προσκύνημα που πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη για τους Κατηχητές στην Ιερά Μονή του στο ESSEXκαι στο Λονδίνο. Ο  Ομιλητής με γλαφυρό και σύντομο τρόπο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αποσπάσματα, από καταγεγραμμένες ομιλίες του Γέροντα Σωφρονίου  σχετικά με την προσέγγιση και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται εκ μέρος των Κατηχητών αλλά και των γονέων για την εν Χριστώ αγωγή  των παιδιών .

Αφού τελείωσε την αναφορά του από τις διδαχές του  Γέροντα Σωφρονίου κατόπιν σχετικής παρεμβάσεως και προτροπής του Σεβασμιωτάτου, προχώρησε σε λεπτομερέστερες αναφορές από το πρόγραμμα του προσκυνήματος , τις εντυπώσεις και τα βιώματα που απεκόμισαν  οι  συμμετέχοντες Κατηχητές στην Αγγλία, ώστε να  πληροφορηθούν και να πάρουν μία γεύση και οι υπόλοιποι  κατηχητές της Ιεράς Μητροπόλεως που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν.     Τέλος  έκλεισε την ομιλία του παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας καταλλήλως το Κατηχητικό υλικό που ετοίμασε το Γραφείο Νεότητος που θα λάβουν ως εφόδιο για το έργο και την αποστολή τους όλοι οι Κατηχητές, φεύγοντας από την σημερινή εκδήλωση που είναι  : α)  Δύο dvd, το ένα  με εποπτικό υλικό- διαφάνειες για τα συνολικά 26 μαθήματα όλου του χρόνου και  το άλλο, με μικρές σχετικές ωφέλιμες ταινίες που θα μπορούν να επιλέξουν και να προβάλουν για να είναι πιο ευχάριστο το μάθημα. β) Ένα έντυπο που έχει οδηγίες για τα μαθήματα και τι πρέπει  να προσέξουν και γ) Ένα βιβλίο εκδόσεως της Ιεράς Μονής Essexπου περιέχει αναλυτικότερα τις νουθεσίες του γέροντος Σωφρονίου για την Κατήχηση και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Επίσης για πρώτη φορά όλα τα μαθήματα σε εκτυπωμένες διαφάνειες που θα πάρει κάθε Ιερέας Νεότητος για τις κατηχητικές ανάγκες της Ενορίας του.

Μετά ανέβηκε στο βήμα ο Σεβασμιώτατος και είπε και αυτός τις εντυπώσεις του από το Προσκύνημα καθώς και για την εμπειρία του από την διακονία του στην Αφρική.  Ζήτησε να προσεύχονται ιδιαίτερα οι Κατηχητές για εκείνον, τώρα που έχει συνοδικά καθήκοντα και τα θέμα είναι τόσο κρίσιμα και δυσεπίλυτα και χρειάζεται πολύ προσοχή, φωτισμό και προσευχή.
Τέλος έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος για καλή και καρποφόρο κατηχητική χρονιά.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο π. Αντώνιος Χρήστου, μέλος της Επιτροπή Νεότητος και ανακοίνωσε τρεις αποφάσεις της  Επιτροπής Νεότητος : α) Θα γίνουν εκτός από τις καθιερωμένες τρεις συναντήσεις το χρόνο (Ενταλτήρια-Κοπή Βασιλόπιτας-Κατανυκτικό Εσπερινό), άλλες τρεις καθαρά επιμορφωτικές αρχής  γενομένης από τις 13 Νοεμβρίου 2011. Επιλέχτηκαν 3 Κατηχητές : (Ευαγγελία Παπανικολάου από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πανοράματος, Δημήτριο Δημητρακόπουλο από τον Άγιο Παύλο-Άγιο Δημήτριο Γλυφάδας και Δημήτριο Ιεραπετρίτη από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας) όπου θα έχουν δεκάλεπτες εισηγήσεις για κατηχητικά θέματα της επιλογής τους και θα κληθούν να σχολιάσουν και να συμπροβληματιστούν οι υπόλοιποι Κατηχητές. β)  Παράλληλα με τα Κατηχητικά ξεκινούν σε λίγο οι αθλητικές δραστηριότερες των  κατηχητικών  συνάξεων στα πλαίσια του Αθλητικού Οργανισμού «  Ο Άγιος Νέστωρ».  Οι Κατηχητές  πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη   συλλογή των απαραίτητων  δικαιολογητικών των παιδιών,  για να μπορούν να έχουν έγκαιρη έναρξη και  επιτυχία τα πρωταθλήματα. Να μην υποτιμούν σε καμιά περίπτωση τις αθλητικές δραστηριότητες  καθώς μπορούν να αποτελούν αφορμή να έρθουν και άλλα παιδιά που δεν είναι και τόσο κοντά στην Εκκλησιαστική ζωή της Ενορίας και στις Κατηχητικές Συνάξεις της. Και γ) Αν και δεν αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της ενιαίας Νεανικής Συνάξεως της Ιεράς Μητροπόλεως, η επιτροπή προτρέπει να ενισχυθούν οι τρεις ήδη υπάρχουσες Νεανικές Συνάξεις που λειτουργούν σε τρεις  Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως :  α) Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας, β ) Ι.Ν . Αγίου Νικολάου Γλυφάδας και γ) Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας. Θα βγει σύντομα σχετική ανακοίνωση από την Ιερά Μητρόπολη και θεωρείται αυτονόητο ότι οι ίδιοι οι  Κατηχητές πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές για να δίνουν το παράδειγμα αλλά και να επιμορφώνονται .

 Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις και ερωτήσεις  από τους Ιερείς Νεότητος και τους Κατηχητές, αναπτύχθηκε διάλογος  και απαντήσεις από   τα μέλη της Επιτροπής Νεότητος.