Τροποποίηση της διαδικασίας διορισμού των εκκλησιαστικών υπαλλήλων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/11/2014

                Συνήλθε σήμερα Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, στην πρώτη  Συνεδρία Της για τον μήνα Νοέμβριο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

 

         Κατά την σημερινή Συνεδρία:

         Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

         Ακολούθως συζητήθηκε το θέμα του νομικού καθεστώτος του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, το οποίο παραμένει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το κράτος, αλλά θα έχει όλα τα προνόμια κάθε Εκκλησιαστικού Ιδρύματος και Προσκυνήματος. Η Δ.Ι.Σ. σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία πέτυχε να μην τροποποιηθεί ο Νόμος 349/1976 και να διασφαλιστεί το ιδιότυπο καθεστώς του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Τήνου αμετάβλητο.

         Επίσης αποφάσισε λόγω ελλείψεως εκκλησιαστικών υπαλλήλων να απευθυνθεί στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητώντας την τροποποίηση της διαδικασίας διορισμού των εκκλησιαστικών υπαλλήλων λόγω της ιδιαιτερότητος της θέσεως αυτών.

           Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Πρόνοιας και Ευποιίας για την  συνάντηση των εκπροσώπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων του λεκανοπεδίου Αττικής που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου, όπου ενημερώθηκαν για διάφορα φιλανθρωπικά προγράμματα (συσσίτια, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία κ.α.) σε περίοδο που η Εκκλησία στηρίζει τον δοκιμαζόμενο λαό. Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως παρόμοιες συναντήσεις ενημερώσεως του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας πραγματοποιηθούν και στις πόλεις Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Αθήνα, όπου θα συμμετέχουν οι όμορες Ιερές Μητροπόλεις.

          Ακολούθως κατά την διάρκεια της Συνεδρίας, ανεγνώσθησαν ευχαριστήριες επιστολές υποτρόφων της Εκκλησίας, οι οποίοι περάτωσαν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στο εξωτερικό. Δια των επιστολών αυτών εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον Μακαριώτατο και στην Ιερά Σύνοδο και δηλώνουν ότι θα είναι πάντοτε πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Εκκλησία.

           Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας για το Γ’ Διεθνές Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου στην Ιερά Μονή Πεντέλης και στις 15 Νοεμβρίου στην Στοά Βιβλίου.

          Τέλος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

 

 

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου