Λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγ. Σπυρίδωνος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/11/2014

Με παλλαϊκή συμμετοχή έγινε η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, με την ευκαιρία του εορτασμού του θαύματος του Αγίου, με το οποίο διέσωσε το νησί από την πανώλη το 1673.

Στην λιτανεία πήραν μέρος, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Σε προσφώνησή του προς τους πολυπληθείς προσκυνητές, τόσο από την Κέρκυρα, όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και από την Ρωσία, την Εσθονία και αλλού, ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ο Άγιος Σπυρίδων δείχνει ότι η ελπίδα του κόσμου και των ανθρώπων σε μία άνικμη πνευματικά εποχή είναι η πίστη. Ζούμε σε μία περίοδο παγκοσμιοποίησης, στην οποία οι παραδόσεις, οι αξίες, η ιστορία του λαού μας δεν φαίνεται να συγκινεί την ανθρώπινη καθημερινότητα, όμως η παλλαϊκή συμμετοχή στη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος δείχνει ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα. Η κρίση έχει επιφέρει απογοήτευση στην κοινωνία, ιδιαιτέρως στους νέους ανθρώπους. Όμως ο Άγιος παραμένει ο προστάτης και ο φρουρός του τόπου και της πατρίδας μας. Και όπως έδιωξε την σωματική ασθένεια, δίνοντας ζωή στους ανθρώπους, έτσι και σήμερα θα βοηθήσει ώστε να κρατήσουμε την πνευματική ικμάδα και τον προσανατολισμό στην ελπίδα, που έγκειται στην πίστη στο Θεό.

Πριν τη λιτανεία έγινε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, ο οποίος στο κήρυγμά του, στηριγμένος στον Παύλειο αποστολικό λόγο «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός», επεσήμανε ότι η ζωή του χριστιανού στην Εκκλησία είναι μία συλλειτουργία με το Χριστό και τους Αγίους, είναι η εμπειρία των εσχάτων, είναι η κοινωνία της αγάπης με τον πλησίον και αυτό στην Κέρκυρα είναι μια ιδιαίτερη ευλογία, χάρις στην παρουσία του αφθάρτου σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδων είχε τρία χαρακτηριστικά της Παύλειας ζωής: το μυστήριο της κοινωνίας με το Χριστό, την εμπιστοσύνη που νικά την λογική και την στηριγμένη στην αγάπη προς το Χριστό και τον συνάνθρωπο ενότητα. Αυτή η οδός είναι βίωμα και όχι θεωρία. Βιώνεται στην Εκκλησία και ο καθένας από εμάς καλείται να μιμηθεί τον Άγιο Σπυρίδωνα έχοντας ως βάση της ζωής του την νίκη κατά του παλαιού ανθρώπου, την μίμηση του Χριστού στην αγάπη και την κοινωνία μαζί Του τόσο στην Θεία Ευχαριστία, όσο και στην απλότητα της προσφοράς. Ο δρόμος και ο τρόπος του Αγίου Σπυρίδωνος αποτελεί οδοδείκτη για τον καθέναν μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, σε μία εποχή μεγάλης δοκιμασίας. Όλοι οι χριστιανοί καλούμαστε να μετρούμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας με γνώμονα το «τι θα έκανε ο Χριστός;» στη θέση μας. Αυτό είναι που συνήθως λείπει από τη ζωή μας και ο Άγιος Σπυρίδωνας γίνεται πνευματικό υπόδειγμα για την μεταμόρφωσή μας.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Νικολούζος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Πανδή και άλλοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Εκ του Γραφείου Τύπου