Το θαύμα του Πρωτοκύριακου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/11/2014

ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

            Με την τέλεση πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για το Πρωτοκύριακο, κατά τις οποίες το νησί θυμάται το θαύμα της διάσωσης του τόπου το 1673 από την πανώλη χάρις σε επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα. 

 

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών  κ. Χρυσόστομος, ενώ συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού  κ. Ιγνάτιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

 

Σε προσφώνησή του προς το πολυπληθέστατο εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων αποτελεί τον πνευματικό φρουρό του τόπου και ότι η Κέρκυρα πάντοτε θα ζητά τις μεσιτείες του στο Θεό για να βοηθά τους ανθρώπους σε κάθε δοκιμασία. Ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες για την αποδοχή της πρόκλησης να συνεορτάσουν τον Άγιο και τον λαό του Θεού που συνέρρευσε για να εναποθέσει τις προσευχές του στον Άγιο.

 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος επεσήμανε σημεία από τη ζωή και τη διακονία του Αγίου Σπυρίδωνος, τα οποία δίδουν ευκαιρία στον καθένα μας να κατανοήσει τι σημαίνει πίστη και τι Εκκλησία. Ο Άγιος Σπυρίδων έκανε ομολογία πίστεως στον Τριαδικό Θεό με το θαύμα της αναλύσεως του κεραμιδιού στα τρία στοιχεία του, κατά την    Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Απέδειξε ότι δεν είναι η μόρφωση και τα κοσμικά χαρίσματα που σώζουν, αλλά η απλότητα της καρδιάς, το βίωμα του Θεού που οδηγεί τον άνθρωπο να πιστεύει αληθινά.

Ο Άγιος Σπυρίδων έδειξε ότι ο Χριστός δεν είναι ένας διδάσκαλος ή ένας προφήτης, αλλά ο Υιός και Λόγος του Θεού. Ένας διδάσκαλος μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο στην κατά κόσμον ζωή του. Δεν σώζει όμως, όπως ο Χριστός. Και αυτό που έχουμε ανάγκη και σήμερα και σε κάθε εποχή δεν είναι απλώς η πρόοδος του νου και της ζωής μας, αλλά η σωτηρία μας, η οποία επέρχεται δια της  κοινωνίας με το Θεό στο πρόσωπο του Χριστού.

 

Αυτό είναι και η Εκκλησία, όχι ένας κοινωνικός οργανισμός ή ένα φιλανθρωπικό σωματείο, αλλά το Σώμα του Χριστού, που συνδέει με την παρουσία των Αγίων τους ανθρώπους με την αιωνιότητα στο πρόσωπο του Χριστού. Ο Μητροπολίτης Πατρών τόνισε ακόμη ότι οι Άγιοι αποτελούν το όριο, το σύνορο στο οποίο σταματά η κακία του κόσμου και ξεκινά η κατά Θεόν πορεία και ταυτόχρονα είναι τα πρόσωπα εκείνα με τα οποία ο λαός μας, οι Έλληνες έχουμε συνδεθεί ιστορικά και νοηματοδοτούμε την ζωή και την πορεία μας. Κατέληξε προτρέποντας τους πιστούς να μιμούνται τους Αγίους και τη ζωή τους, για να έχουν τη χάρη και την ευλογία, όπως όλοι όσοι ήρθαν να προσκυνήσουν το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου, αλλά και ο ευλογημένος τόπος της Κέρκυρας, που έχει το προνόμιο να φυλάσσεται από τον Άγιο. 

 

            Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται το πρωί της Κυριακής 2 Νοεμβρίου με αρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ στη συνέχεια και ώρα 11 το πρωί θα γίνει η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος στην παλιά πόλη.

 Εκ του Γραφείου Τύπου