Πίστη, ενότητα και φιλοπατρία

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/10/2014

Πίστη, ενότητα και φιλοπατρία

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Τρία ήσαν τα κύρια χαρακτηριστικά των Ελλήνων, που πραγματοποίησαν το Έπος της 28ης Οκτωβρίου 1940, η πίστη στον Θεό, η ενότητα και η φιλοπατρία. Η πίστη στον Θεό τους ενδυνάμωσε και τους έδωσε τη δύναμη να νικήσουν τον εισβολέα. Η ενότητα πάλι που έδειξε ο λαός στην κρίσιμη ώρα υπέρ της υπεράσπισης βωμών και εστιών δεν είναι κάτι που το συνηθίζει. Αντίθετα η διχόνοια είναι μια ενδημική και διαχρονική ασθένεια του. Τις βραχείες χρονικά περιόδους ενότητας, κατά τις οποίες η Ελλάδα μεγαλούργησε, ακολούθησαν διχασμοί και καταστροφές. Μόνο στον 20ό αιώνα την ενότητα και τον θρίαμβο της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους ακολούθησε ο διχασμός, με αποτέλεσμα την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και την ενότητα και τον θρίαμβο έναντι του φασισμού ακολούθησε ο τραγικός εμφύλιος πόλεμος.

Ο Γιώργος Θεοτοκάς, υπό τη συναισθηματική φόρτιση της γενικής επιστράτευσης και του ενθουσιασμού με τον οποίο πήγαιναν στο μέτωπο οι Έλληνες, έγραψε στα «Νεοελληνικά Γράμματα», στις 9 Νοεμβρίου 1940:

« Αυτή τη στιγμή τη μεγάλη, την ιστορική στιγμή που μας έλαχε να ζήσουμε δεν υπάρχει πια, στη συνείδησή μας, καμιά άλλη αξία, καμιά ιδέα, κανένας σκοπός, καμιά φροντίδα, έξω από τον πόλεμο που κάνει η Ελλάδα. Δεν υπάρχουν πια θεωρίες, συστήματα, και μεταφυσικές πραγματικότητες. Δεν υπάρχει η ατομική μας ζωή. Η Ελλάδα ξεχειλά από τα βάθη του είναι μας και τα σκεπάζει όλα...».

Άμεση σχέση με την ενότητα του λαού έχει η φιλοπατρία του κάθε Έλληνα. Μιλώντας προς τους Έλληνες της Κυδωνίας το 1819 ο Κωνσταντίνος Οικονόμος, ο εξ Οικονόμων, τονίζει μεταξύ των άλλων:

«Το ίδιον συμφέρον σου και την ιδίαν σωτηρίαν, αδελφέ μου, προνοείς και ενεργείς, όταν αγαπών την πατρίδα σου συνεργείς εις την σωτηρίαν και ευτυχίαν του Κοινού. Και όσον ασφαλεστέρα ταύτην κατασκευάζεις, τόσον βεβαιοτέραν έχεις την ατομικήν ασφάλειαν και ευτυχίαν σου… Πόλις υπό πολιτών βοηθουμένη αποβαίνει τούτων σωτηρία αρραγής».

Σήμερα οι Έλληνες διερχόμαστε μιαν περίοδο πολέμου σε καιρό ειρήνης. «Εχθροί» μας σήμερα είναι οι δανειστές μας και οι ίδιοι οι εαυτοί μας, οι κακές συνήθειες και νοοτροπίες, που μας εμπότισαν δικοί και ξένοι και κυριαρχούν μέσα μας. Στην κρίση που διερχόμαστε μόνο τους εχθρούς της Ελλάδος εξυπηρετούν η διχόνοια, η οξύτητα, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός.

Οι ήρωες του Έπους του 1940 διδάσκουν την πίστη, την ενότητα, και τη φιλοπατρία. Παράδειγμα προς αποφυγήν είναι οι αγνώμονες προς την Πατρίδα, όσοι την αρνούνται ή την καπηλεύονται, όσοι φροντίζουν τους εαυτούς τους και όχι το γενικό συμφέρον, όσοι πετάνε την Πίστη και γίνονται όργανα της παγκοσμιοποίσης. Παράδειγμα ακράδαντης Πίστης στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και φιλοπατρίας είναι ο ποιητής και στοχαστής Γιώργος Σαραντάρης, που ασθενικός στη φύση και μύωπας, αγόγγυστα ήταν παρών στο κάλεσμα της Πατρίδας και 33 ετών θυσιάστηκε γι’ αυτήν πάνω στην Πίνδο και όχι όσοι χρησιμοποιώντας την όποια εξουσία κοιτάνε μόνο τον «εαυτούλη» τους και πλουτίζουν σε βάρος όλων των υπολοίπων εντίμων Ελλήνων, όσοι διχάζουν το λαό με τον ψεύτικο και δημαγωγικό τους λόγο και τέλος όσοι βεβηλώνουν τα ιερά και τα όσια του Έθνους μας.-

 

 

Αρχείο Ειδήσεων
<Μάιος 2024>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣάΚυ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάντε click ΕΔΩ για να επικοινωνήσετε μαζί μας.