Οι ιερείς ελπίζουν ότι η Σύνοδος σήμερα θα τους θυμηθεί…

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/10/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

Θέλουν τον ιερέα με σκυμμένο κεφάλι, αποπροσανατολισμένο από την ιερή αποστολή του και κάποια στιγμή αποξενωμένο από τους πιστούς. Η οικονομική κρίση δημιουργεί άλλωστε, το κατάλληλο σκηνικό.

Οι κληρικοί, όλων των βαθμίδων, δέχονται συντονισμένη επίθεση και αναζητούν στήριξη. Αβεβαιότητα για το αύριο. Δημοσιεύματα  επανέρχονται και αναφέρουν ότι το 50% του μισθού τους θα το λαμβάνουν από την Εκκλησία. Δεκάδες άλλοι κληρικοί περιμένουν καρτερικά το διορισμό τους που καθυστερεί άνευ λόγου και αιτίας. Η οικονομική κρίση διευρύνεται και οι έγγαμοι κληρικοί αντιμετωπίζουν όπως η πλειονότητα του ελληνικού λαού τεράστια προβλήματα.

Τους προβληματισμούς, το άγχος και την  αγωνία των κληρικών αφουγκράζονται οι μητροπολίτες που όμως δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτε, πέρα από μια μικρή οικονομική ενίσχυση που δίνουν κατά καιρούς στους κληρικούς τους.

Οι παπάδες περιμένουν στήριξη από τη διοικούσα Εκκλησία. Λόγια που θα τους εμψυχώσουν, λόγια που σύντομα θα γίνουν πράξη.  Η σημερινή Σύνοδος της Ιεραρχίας πρέπει να ασχοληθεί εκτός ημερησίας διατάξεως, με τα θέματα του κλήρου. Είναι η μεγάλη ευκαιρία. Να μην αδιαφορήσουν για τον παπά του χωριού, τον παπά της μεγάλης ενορίας, τον διάκο που περιμένει το διορισμό. Είναι πολλοί οι μητροπολίτες που επισημαίνουν αυτή την ανάγκη, αλλά μένει να δούμε τη στάση τους στη Σύνοδο που ξεκινά σήμερα.