Πατριαρχεία

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα Θεολογίας τον Αρχιεπίσκοπο Σινά
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 17/05/2011

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών με πρόταση της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Θεολογίας) αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα  Θεολογίας τον Σεβαμιώτατο και Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. ΔΑΜΙΑΝΟ την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στις 7το απόγευμα στην Κεντρική Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για οφειλόμενη τιμή σε εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αφ’ ενός επί πενήντα (50) συνεχή χρόνια εγκαταβιώνει στη Μονή Σινά και αφ’ ετέρου ποιμαίνει την ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης και το λιγοστό ορθόδοξο ποίμνιο σαράντα (40) χρόνια περίπου. 

δείτε περισσότερα »
Ad calendas graecas η Πανορθόδοξη…
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/05/2011

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Στο ορατό μέλλον δεν φαίνεται να πραγματοποιείται η Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος. Με τα σημερινά δεδομένα οι λατινομαθείς θα  έλεγαν γλαφυρά ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί "adcalendasgraecas"… Και δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί να γίνονται οι τόσες πολλές και πολυέξοδες προπαρασκευαστικές συνάξεις, στις οποίες είναι προδιαγεγραμμένη και βεβαία η αποτυχία στο αποτέλεσμα  και χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο που να επιτρέπει έστω μιαν αχτίδα ελπίδας για την προώθηση της διαδικασίας. Όπως είναι γνωστό στις Προσυνοδικές εργασίες συμμετέχουν οι 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες, εννέα Πατριαρχεία ( Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας) και πέντε Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ( Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας - Σλοβακίας).  

δείτε περισσότερα »
Συνάντηση με Λουθηρανούς κληρικούς είχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/05/2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ συναντήθηκε σήμερα με ομάδα Λουθηρανών πρωτοπρεσβύτερων κληρικών από την Γερμανία, τους οποίους ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, και για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες «δεν νομίζω ότι θα φτάσουν σε αποτέλεσμα», ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Αγκυρας είναι να κάνει τουρκικό κράτος στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφού καλωσόρισε την ομάδα των Λουθηρανών πρωτοπρεσβύτερων κληρικών, αναφέρθηκε στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Ανέφερε, επίσης, ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι μια καλά οργανωμένη τοπική Εκκλησία και έχει μία δυναμική και έχει μια περίοπτη θέση μέσα στην ορθόδοξη οικογένεια. 

δείτε περισσότερα »
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διέκοψε την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ρουμανίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 10/05/2011

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συνελθούσα σήμερον, ημέραν Δευτέραν, 26ην Απριλίου/ 9ην Μαΐου 2011, εις κανονικήν Συνεδρίαν αυτής, επελήφθη μεταξύ άλλων θεμάτων και της επιλύσεως του προβλήματος της ατικανονικώς εις Ιεριχώ ανεγερθείσης Εκκλησίας υπό του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξετάσασα διεξοδικώς και εις βάθος το πρόβλημα τούτο, ομοφώνως και μετά λύπης απεφάσισε την διακοπήν του μνημοσύνου του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και την καθαίρεσιν του εν Ιεροσολύμοις αντιπροσώπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου Κρέτσου. 

δείτε περισσότερα »
Βαρθολομαίος: Ελπίζω να εξαλειφθεί η άγνοια για τον όρο «Οικουμενικό»
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/05/2011

Βιβλίο με τίτλο «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο» εκδόθηκε στην Τουρκική γλώσσα, από Εκδοτικό Οίκο ο οποίος θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην προβολή και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το «Φως του Φαναρίου», το βιβλίο στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τη σωστή κατανόηση του θρησκευτικού αυτού θεσμού και του πολυσυζητημένου όρου «Οικουμενικό», ο οποίος σκόπιμα διαστρεβλώνεται και παρεμποδίζεται η χρήση του στην κοινωνία της νεώτερης Τουρκίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε  την πεποίθηση ότι το νέο αυτό βιβλίο θα δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να ενημερωθούν αντικειμενικά, ούτως ώστε να εξαλειφθεί η άγνοια και να αποκαθαρθεί η πληροφοριακή «ρύπανση» γύρω από το θέμα. 

δείτε περισσότερα »
Έφτασαν τους 500.000 οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Αυστρία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 28/04/2011

Για τα αποτελέσματα της πρώτης Γενικής Συνέλευσης της νεοσυσταθείσας Επισκοπικής Διάσκεψης της Αυστρίας αλλά και για γενικότερα ζητήματα των 500.000 ορθοδόξων πιστών της χώρας, ενημέρωσε τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο πρόεδρος της Διάσκεψης, ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της στο προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη.Τον Μητροπολίτη Μιχαήλ συνόδευαν οι επίσκοποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας, Ρουμανίας, Σερβίας και ο πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών στην Αυστρία.  

δείτε περισσότερα »
Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Ιάβα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/04/2011

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα γιορτάστηκε και φέτος  το Πάσχα στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στο  Boyolaliτης Κεντρικής Ιάβας.Η πολύπαθη ορθόδοξη κοινότητα συμμετείχε  σύσσωμη στην πανηγυρική ακολουθία της Αναστάσεως ψάλλοντας το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι ο π.Μεθόδιος μοίρασε τρόφιμα σε 150 φτωχά άτομα της περιοχής.

Στην φιλανθρωπική αυτή προσπάθεια του π.Μεθοδίου συμμετείχαν και οι Φίλοι της Ιεραποστολής στην Ινδονησία από την Ελλάδα,που κάλυψαν ,με δωρεές που στάλθηκαν ,ένα μεγάλο μέρος των εξόδων για την αγορά των τροφίμων για τους φτωχούς Ινδονήσιους αδελφούς  μας. 

δείτε περισσότερα »
Διέκοψε την απεργία πείνας και Κοινώνησε
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 25/04/2011

Η ηγέτης του σημαντικότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Σερβία, Τόμισλαβ Νίκολιτς, τερμάτισε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει πριν από εννέα ημέρες. Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, που δηλώνει βαθιά πιστός, βγήκε από το νοσοκομείο, όπου είχε εισαχθεί πριν από μία εβδομάδα, και παραβρέθηκε στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Βελιγραδίου, όπου και κοινώνησε, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο την απεργία πείνας.

Ο Νίκολιτς είχε ξεκινήσει στις 16 Απριλίου, απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να αναγκάσει τη σερβική κυβέρνηση να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου.Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το Μάιο του 2012.(πηγή aktinesblogspot) 

δείτε περισσότερα »
Διακοπή του ονόματος του Πατριάρχη Ρουμανίας από τα Δίπτυχα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/04/2011

Η παράλογη απαίτηση του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ να ανεγείρει και να λειτουργήσει το Πατριαρχείο του ναό  στην Ιεριχώ, έχει προκαλέσει την δυσφορία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος δεν προτίθεται μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδος να δώσει απάντηση στην εμμονή του Πατριάρχη κ. Δανιήλ αλλά μετά το Πάσχα και εφόσον το Πατριαρχείο Ρουμανίας δεν έχει ανακρούσει  πρύμνα, ο κ. Θεόφιλος  θα εξαναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της μνημόνευσης του ονόματος του Πατριάρχη Δανιήλ από τα Δίπτυχα. Η ικανοποίηση του αιτήματος του Πατριαρχείου Ρουμανίας θα ανάψει το πράσινο φώς για ανέγερση και λειτουργία Εκκλησιών από όλες τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Στις 14 Απριλίου 2011, στο Πατριαρχικό  Μέγαρο υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων (φωτο) των θρησκευτικών κοινοτήτων Ρουμανίας. Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Αρμένιοι,Προτεστάντες, Πεντηκοστιανοί, Αντβεντιστές, Ουνίτες, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι συμφώνησαν, κατ ‘αρχήν, στη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Ρουμανίας . 

δείτε περισσότερα »
«Απολωλότα πρόβατα» υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/04/2011

Την τελετή αποδοχής στην Ορθόδοξη Εκκλησία των προσωρινά αποσχισθέντων ή εκπεσόντων στις αιρέσεις πραγματοποίησε στις 16 Απριλίου 2011 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Πάντων θλιβομένων η χαρά της Μόσχας.

54 άτομα εξέφρασαν την επιθυμία να επανενταχθούν στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας αφού πρώτα αρνήθηκαν την ειδωλολατρία, τις αιρετικές πλάνες και τη σχισματική ψευδή πίστη  και ορκίσθηκαν στο Ευαγγέλιο να είναι αφοσιωμένοι στην Εκκλησία. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τοποθέτησε στο κεφάλι του καθενός το ωμοφόριό του.Αμέσως μετά ο Ιεράρχης απεύθυνε λόγο νουθεσίας στους παριστάμενους: 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33