Πατριαρχεία

Τιμητική διάκριση του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου στον Κάρολο Παπούλια
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/07/2011

Την Δευτέραν, 28ην Ιουνίου/ 11ην Ιουλίου 2011, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ευρισκόμενος εις την Αγίαν Γην, εις το πλαίσιον επισήμου επισκέψεως αυτού εις το Κράτος του Ισραήλ και την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν, επεσκέφθη το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων.

Ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος συνωδεύετο κατά την επίσκεψιν ταύτην υπό της εριτίμου συζύγου αυτού, κ. Μαρίας Παπούλια και υπό πολιτικών συνεργατών αυτού, ως του Υπουργού Εξωτερικών κ. Σταύρου Λαμπρινίδου, του Υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη και του Γενικού Γραμματέως της Προεδρείας της Δημοκρατίας Πρέσβεως κ. Γεωργίου, του κ. Θεμιστοκλέους Διμήδου, διατελέσαντος εις το παρελθόν Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα και του κ. Δαφαράνου, διατελέσαντος επίσης  εις το παρελθόν Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα και του νυν Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου και άλλων.

Τον Πρόεδρον της Ελλάδος υπεδέχθη άμα τη αφίξει αυτού εις το Πατριαρχείον η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά συνοδείας Αρχιερέων και άλλων Αγιοταφιτών Πατέρων και μελών της Ελληνικής Παροικίας και συνώδευσε δια της Χριστιανικής Οδού, των κωδώνων του Ναού της Αναστάσεως χαρμοσύνως κρουομένων, εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως.

Ενταύθα ο κ. Πρόεδρος, η σύζυγος αυτού και η συνοδεία αυτού ξεναγούμενοι υπό του Μακαριωτάτου προσεκύνησαν εις την Αποκαθήλωσιν,  τον Πανάγιον Τάφον, το Καθολικόν του Ναού της Αναστάσεως και το παρεκκλήσιον του Αδάμ κάτωθι του Φρικτού Γολγοθά,  ένθα το αίμα του Σταυρωθέντος, Σωτήρος ημών Χριστού, ρεύσαν από του Σταυρού δια της σχισμής του βράχου, εύρε και απέπλυνε το ενταύθα ενταφιασθέν κρανίον του Προπάτορος ημών Αδάμ.

Εις το παρακείμενον Γραφείον του Ναού της Αναστάσεως ο κ. Πρόεδρος προσεκύνησε το φυλασσόμενον τεμάχιον Τιμίου Ξύλου και εφιλοξενήθη υπό του Παρασκευοφύλακος Οσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ισιδώρου και της συνοδείας των Ναϊτών Πατέρων. 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Βεροίας: Λειτουργικά βιβλία στο Κονγκό
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 07/07/2011

Από το γραφείο εξωτερικής Ιεραποστολής της ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας έγινε γνωστό ότι παρελήφθηκε στη θεολογική σχολή της Κισνάσσα στο Κονγκό η πρώτη παρτίδα από τα δερματόδετα λειτουργικά βιβλία που συγκεντρώνει και αποστέλει στο τοπικό ιεραποστολικό κλιμάκιο η ιερά Μητρόπολή μας.

Τα λειτουργικά βιβλία είναι απολύτως απαραίτητα για την τέλεση των ακολουθιών στη γαλλική γλώσσα αλλά και στις τοπικές διαλέκτους. Το γραφείο εξωτερικής Ιεραποστολής της ιεράς Μητροπόλεώς μας έχει αναλάβει μία μικρή εκστρατεία για τον εφοδιασμό με τα λειτουργικά βιβλία στη γαλλική γλώσσα σε όσο το δυντόν περισσότερες ενορίες στην μητόπολη της Κεντρώας Αφρικής (με έκταση 10 φορές όσο η ΕΛλάδα).

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια μπορούν να συνδράμουν οικονομικά για την αγορά ενός ή και περισσοτέρων βιβλίων. Περισσότερες πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο «Παύλειος Λόγος» Βενιζέλου 29, τηλ. 23310 20951, καθώς και στο γραφείο εξωτερικής Ιεραποστολής 

δείτε περισσότερα »
Οι πρώτοι Ορθόδοξοι πυγμαίοι
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/07/2011

(πηγή: Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής) Από το παράθυρο του Boeing737 έβλεπα τη ζούγκλα του Ισημερινού μέσα στην υγρασία της σαν μια πράσινη ατέλειωτη θάλασσα. Σκεπτόμουν τα όμορφα δημιουργήματα του Θεού, έλλογα και άλογα, που ζουν εκεί μέσα. Μετά από μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά πτήσης κατεβήκαμε αγγίζοντας σχεδόν τις κορυφές των πανύψηλων δένδρων, όταν άνοιξε ξαφνικά μπροστά μας ο διάδρομος του αεροδρομίου του Impfondo.

Ανάμεσα στον κόσμο που περίμενε διέκρινα μια ψηλή μορφή με ράσο: ο διάκονος Σέργιος. Στο ναό μάς συνάντησαν αρκετοί από τους πιστούς μας με λουλούδια. Έζησα κοντά τους όμορφες ώρες προσευχής μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ζωντανή η συμμετοχή τους καθημερινά στον Όρθρο και στο Μέγα Απόδειπνο. Στη Θεία Λειτουργία του Ευαγγελισμού και της Σταυροπροσκυνήσεως γέμισε με τους νεοφώτιστους μέσα και έξω το σπίτι που νοικιάζουμε. Γέμισε και η ψυχή τους από τις αλήθειες της πίστης μας που αφορούν την Παναγία μας και τον Τίμιο Σταυρό, στην κατήχηση που ακολούθησε. Ό,τι μάς φώτισε ο Κύριος να πούμε το άκουγαν σε τρεις γλώσσες: στα γαλλικά γι’ αυτούς που πήγαν ή πηγαίνουν σχολείο, στη Λιγκάλα για πολλές από τις γυναίκες και τους αναλφάβητους και στη γλώσσα των Πυγμαίων, των Baâka, όπως τους ονομάζουν οι ντόπιοι. Οι Πυγμαίοι είναι πολυάριθμοι μεταξύ των πιστών μας και πολύ συνεπείς στον εκκλησιασμό.  

δείτε περισσότερα »
Δεν ξεχνούν τις Ορθόδοξες εκκλησίες της Αφρικής
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/06/2011

Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες. Πολλές μητροπόλεις στηρίζουν τις εκτός Ελλάδος Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες που τις αγνοούν.Την Παρασκευή 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε αποστολή 10.000 τετραδίων στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και στην “Πρωτοβουλία Νέων για την Ιεραποστολή”, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου.  ΕναΕνας

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Νικηφόρος: Δοξάζω το Θεό!
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 13/06/2011

Δοξάζουμε το Θεό, που στις δύσκολες μέρες που διάγει η χώρα μας, φροντίζει να αναδεικνύει νέους δωρητές για το έργο της εξωτερικής Ιεραποστολής. Η ευαισθησία των ευσπλαχνικών συνανθρώπων μας έχει προσφέρει από το υστέρημα της καρδιάς τους για τη στήριξη των Ορθοδόξων (και όχι μόνο) αδελφών μας στις χώρες της Αφρικής. Ήδη τρεις στοργικοί δωρητές ανέλαβαν διά της Αδελφότητάς μας τη χρηματοδότηση δύο νέων έργων στην πόλη Gungu του Κογνκό, με πληθυσμό περί τους 100.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται 700 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα. Με τη βοήθειά τους θα ανεγερθεί ένας Ιερός  Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος θα στεγάσει το ορθόδοξο ιθαγενές ποίμνιο. Επιπλέον, θα χτιστεί σχολικό συγκρότημα για να παράσχει δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά της περιοχής.

Στις, 7 Ιουνίου 2011, τέθηκαν οι θεμέλιοι λίθοι σε μια λιτή εκκλησιαστική τελετή. Σύντομα θα αρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες για τα θεάρεστα αυτά πνευματικά και κοινωνικά έργα. Παραθέτουμε μικρή ενημέρωση από το Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρο

δείτε περισσότερα »
Πρώτη επίσημη επικοινωνία του Μποτσουάνας Γενναδίου με τις Κρατικές Αρχές
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 10/06/2011

Με την ευκαιρία της επισκέψεως του Προξένου της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας στην Ελλάδα κ. Νεκταρίου Πολυχρονίου και της εριτ. Συζύγου αυτού Αγγελικής Κατσιγιάννη στο Καμπερόν, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος, παρέθεσε δεξίωση υποδοχής αυτών, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Επισκοπής.
Είναι η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Ελληνορθοδόξου Επισκοπής στην έδρα της το Καμπερόν, Πρωτεύουσα του Κράτους της Botswana, και ως εκ τούτου η πρώτη επίσημη επικοινωνία με τις Κρατικές Αρχές.
Μεταξύ των καλεσμένων ήταν : Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι Εξοχ. Πρέσβεις Γαλλίας, Γερμανίας, Μ.Βρεττανίας, Ρωσίας, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Μποτσουάνας, ο Αγγλικανός Επίσκοπος Μπουτσουάνας, Εκπρόσωποι Ιεραποστολικών Αδελφοτήτων, ο Πρόξενος του Ισραήλ, η Πρόξενος της Αυστρίας, ο Γεν. Διευθυντής της Εταιρείας Επεξεργασίας Διαμαντιών Μποτσουάνας ShrenujBotswana, οι Εντιμ. Πρόεδροι των Ορθοδόξων Παροικιών : Ελλάδος, Κύπρου, Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχίας, Αιθιοπίας, Ουκρανίας και Γεωργίας.


 

δείτε περισσότερα »
Ομαδικές βαπτίσεις εν μέσω πολέμου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 07/06/2011

Μέσα στη λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου που ταλανίζει την πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου καθημερινά χύνεται αίμα αθώων ψυχών, η Εκκλησία μας προχώρησε σε ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν. Τις βαπτίσεις τέλεσε ο εφημέριος π. Ιερεμίας της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας, ο οποίος καθημερινά στηρίζει τους πρόσφυγες είτε διανέμοντάς τους συσσίτιο, είτε βοηθώντας τους να ταξιδέψουν μέχρι τα σύνορα με την Γκάνα για να διαφύγουν του κινδύνου και να σώσουν τη ζωή τους. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους φιλεύσπλαχνους αδελφούς μας να στηρίξουν την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουμε καθημερινά σε περισσότερους από δύο χιλιάδες πρόσφυγες.

Ένα ευρώ είναι αρκετό για να εξασφαλίσει το συσσίτιο σε έναν πρόσφυγα και είκοσι ευρώ τού εξασφαλίζουν τη διέλευση από τα σύνορα και το εισιτήριό του για τη σωτηρία και την ελευθερία. 

δείτε περισσότερα »
Μεγάλος ιεραποστολικός αγώνας από τον μητροπολίτη Μποτσουάνας Γεννάδιο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 30/05/2011

Την Κυριακή του Τυφλού, λίγες εβδομάδες μετά την ένδοξη Ανάσταση του Χριστού μας, εδώ στην Μποτσουάνα, τελέσαμε μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και πνευματικής αγαλλιάσεως, την πρώτη Βάπτιση ντόπιου Αφρικανού Αδελφού μας.Ο πρώτος νεοφώτιστος, σπουδαστής του αμερικανικού Κολλεγίου του Καμπερόν, και το όνομα αυτού: Νικόλαος-Μάρκος!Η προσπάθεια της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και η δραστηριότητά της εν μέσω Ορθοδόξων Παροικιών πολλών εθνοτήτων, συνεχίζεται.Με την ευλογία της Α.Θ.Μακαριότητος του Πατριάρχου Θεοδώρου Β’ και κατόπιν συνεννοήσεως μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, ο Διάκονος Γλαύκος-Γεώργιος μετέβη στο Καμπερόν και εντάχθηκε στον κλήρο της Επισκοπής.Ελληνομαθής, κατάγεται από το Ζιμπάμπουε, είναι απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μ.Αθανάσιος», ομιλεί απταίστως την αγγλική και άλλες τρεις τοπικές γλώσσες και ήδη σπουδάζει την επίσημη τοπική γλώσσα της Μποτσουάνας «Setswana» ώστε να επικοινωνεί με τους ντόπιους κατοίκους και να ιερουργεί στην καθομιλουμένη. 

δείτε περισσότερα »
Το Θείο Δώρο της Ι.Μ Φθιώτιδος στη Μητρόπολη Μουάνζα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/05/2011

Τριήμερη ἐπίσκεψη στήν Ἱερά Μητρόπολή μας πραγματοποίησε ἀπό τήν Παρασκευή 20 ἕως τήν Κυριακή 22 Μαΐου, ὁ Σεβασμιώτατος Μη­τροπολίτης Μουάνζα καί ἔξαρχος Δυτικῆς Τανζανίας κ. Ἱερώνυμος. Σκο­πός τῆς ἐπισκέψεώς του ἦταν ἡ ἐνη­μέρωση γιά τήν πορεία τῶν ἐργασιῶν ἀνεγέρσεως τοῦ Μητρο­πο­λι­τικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Νικολάου στή Μουάνζα, πού ἔχει ἀναλάβει ἡ Μη­τρόπολή μας. Ὁ Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος, ἀφοῦ καλωσόρισε τόν ἐπισκέπτη, ἐξέ­φρα­σε τήν χαρά του γιά τήν παρουσία τοῦ Μητροπολίτου Μουάν­ζα, ἀνα­φέρ­θη­κε ἐκτε­νῶς στό πρόσωπό του καί τό ἔργο, πού ἐπιτελεῖ στήν Ἀφρι­κανική Ἤπειρο καί τόν διαβεβαίωσε, ὅτι ἡ Μητρόπολή μας καί ὁ ἴδιος προσωπικά θά εἶναι ἀρωγός στήν ἱεραπο­στο­λι­κή του πορεία. Ἐνημέρωσε τόν λαό, ὅτι τά χρήματα πού συ­γκε­ντρώθηκαν γιά τήν ἀνέ­γερ­ση τοῦ Μητροπολιτκοῦ Ναοῦ στή Μουάνζα ἀπε­στά­λησαν, γιά νά ξεκι­νή­σουν οἱ ἐργασίες ἀνεγέρσεως. 

δείτε περισσότερα »
Η σταύρωση του χριστιανού Κορεάτη
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 24/05/2011

Ένας 58χρονος νοτιοκορεάτης βρέθηκε προ ημερών σταυρωμένος σε βραχώδη περιοχή κοντά στη νοτιοανατολική Σεούλ. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν καρφωμένα σε έναν ξύλινο σταυρό, ενώ στο κεφάλι φορούσε ένα ακάνθινο στεφάνι. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για αυτοκτονία.

Ο άνδρας, που ήταν οδηγός ταξί, φορούσε μόνο τα εσώρουχά του, ενώ υπήρχε μια πληγή από μαχαίρι στο στήθος του, και γύρω από τον λαιμό του, τα χέρια του και το στομάχι του ήταν τυλιγμένες νάιλον κορδέλες.

Όπως υποψιάζονται οι αστυνομικοί, ο άνδρας, του οποίου το επώνυμο είναι Kim, πέθανε χωρίς καμία βοήθεια, σταυρώνοντας από μόνος του τον εαυτό του. Μάλιστα, πρώτα είχε ανοίξει τρύπες στα χέρια του με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, ώστε τα καρφιά να γλιστρήσουν μέσα.

Γύρω από τον σταυρό, υπήρχαν δυο ακόμα μικρότεροι δεξιά και αριστερά, και ακριβώς απέναντι είχε τοποθετήσει έναν καθρέπτη, πιθανότατα για να βλέπει το μαρτύριό του. Εκεί κοντά υπήρχε μια μικρή σκηνή στην οποία μέσα βρήκαν καρφιά, ένα σφυρί, ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, κομμάτια ξύλου και οδηγίες για το πώς να φτιάξεις έναν σταυρό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας ήταν πιστός Χριστιανός και αποδίδουν την πράξη του στα βαθιά του πιστεύω. Ύστερα από ιατροδικαστική εξέταση, βρήκαν ότι ο νοτιοκορεάτης πέθανε από αιμορραγία. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33