Πατριαρχεία

Βράβευση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Μόσχας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/01/2012

Του Αρχιμ. Παντελεήμονος Αράθυμου Αρχιγραμματέως

 

Επίσκεψη στην Μόσχα πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατόπιν προσκλήσεως της ΑΜ του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κυρίλλου και του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, προκειμένου να λάβει το βραβείο αυτού για το έτος 2011.

Ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφίχθη στη ρωσική πρωτεύουσα το απόγευμα της 20ηςΙανουαρίου ε.ε., συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, Έξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο. Στον διεθνή αερολιμένα της Μόσχας την ΑΘΜ υπεδέχθησαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Κολόμνας κ.Ιουβενάλιος, ως εκπρόσωπος του ασθενούντος Πατριάρχου, Μακ.κ.Κυρίλλου, ο Σεβ.Μητροπολίτης Κυρήνης κ.Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου στην Ρωσία, αρχιερείς, κληρικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.

δείτε περισσότερα »
Μέχρι να πάμε στο κοντινότερο ιατρείο, πεθαίνουμε...
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/01/2012

Ἱερά Μητρόπολις Κεντρώας Ἀφρικῆς-(Ρωμαϊκό Οδοιπορικό) Εἴχαμε ἀφήσει πλέον τόν ποταμό Kasai καί πλέαμε τόν ποταμό Sankuru. Ἔπρεπε ὁ ἐπίσκοπος μέ τή συνοδεία του, τέσσερις φοιτητές τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ὀρθοδόξου Πανεπιστημίου τοῦ Κογκό, νά φθάσουν στά ἀπομακρυσμένα χωριά τοῦ δάσους. Δεύτερη μέρα ταξιδεύουν μέσα στά ποτάμια, στήν ἄγρια φύση, στά παρθένα δάση, στήν καρδιά τῆς Ἀφρικῆς. Δέν τούς πείραζε πού ὅλο τό βράδυ διανυκτέρευσαν στήν ἄκρη τοῦ ποταμοῦ, μέσα στό πλοιάριο.

Ἡ ἀδημονία τούς ἦταν μεγάλη. Πρώτη φορά ὁ ἐπίσκοπος θά συναντοῦσε τούς ἰθαγενεῖς Ὀρθοδόξους πιστούς του. Πρώτη φορά θά ἔβλεπαν τόν ἐπίσκοπό τους. Οἱ φοιτητές Ἀλέξανδρος καί Παῦλος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς εἶχαν ἐνημερώσει τόν μοναδικό ἱερέα τῆς τεράστιας αὐτῆς περιοχῆς καί τούς ἰθαγενεῖς, καί θά τούς περίμεναν. Θά συγκεντρώνονταν ἀπό ὅλα τά χωριά πού βρίσκονται στά δάση. Ἔπρεπε νά...πᾶνε. 

δείτε περισσότερα »
Τα Άγια Θεοφάνεια στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 06/01/2012

 Την 5η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, του Μ.Εσπερινού και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου. Κατά την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μ.Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, παρουσία του Εξοχ.Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστόδουλου Λάζαρη, του Εντιμ.Επιτετραμμένου της Κυπριακής Πρεσβείας κ.Ανδρέα Κουζούπη, του Εντιμ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστου Καποδίστρια, εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητος, της Κυπριακής Αδελφότητος, ελληνικών Συλλόγων και φορέων της Μεγάλης Πόλεως και πλήθους φιλοθέων Χριστιανών.

δείτε περισσότερα »
Η Πρωτοχρονιά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 01/01/2012

Την 31η Δεκεμβρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ εδέχθη στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο, κατά το έθος, τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, και τους λοιπούς Κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας, οι οποίοι έψαλαν τα κάλαντα και υπέβαλαν εόρτιες ευχές. Ακολούθως εδέχθη τις ευχές των αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας “Άγιος Αθανάσιος”, ως και του προσωπικού του Πατριαρχείου. Προς όλους η Α.Θ.Μ. προσέφερε δώρα και ευλογίες. 

δείτε περισσότερα »
Ο μεγάλος αγώνας του Επισκόπου Μποτσουάνας Γενναδίου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 31/12/2011

Ο πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μποτσουάνας Θεοφιλέστατος Γεννάδιος, από την ημέρα που του ανετέθη το πηδάλιο αυτής της δύσκολης περιοχής, δίνει με τη βοήθεια του Θεού, αγώνα ώστε η Επισκοπή να αγκαλιάσει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Στον αγώνα του αυτό ο Γεννάδιος  έχει δίπλα του άξιους συμπαραστάτες.

 

Στην επισκοπική επαρχία υπάρχει μια μικρή κοινότητα ελληνική και άλλη μία μικρή κυπριακή. Οι Έλληνες της Μποτσουάνας είναι λίγοι, περίπου 200, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και είναι όλοι επιτυχημένοι. Προσπαθούν να κρατήσουν τις παραδόσεις τους και βοηθούν τον μαχητικό Επίσκοπο ώστε να δημιουργηθεί εκ του μηδενός η Επισκοπή. Και η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα.

Στον Επίσκοπο Γεννάδιο ευχόμαστε ολόψυχα καλή χρονιά και ο Θεός να του δίνει δύναμη στο έργο του. 

δείτε περισσότερα »
Χριστούγεννα για τον ελληνισμό του Καΐρου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 25/12/2011

Σε κλίμα κατάνυξης, παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β ο Ελληνισμός του Καΐρου εόρτασε τα φετινά Χριστούγεννα.Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου από τον Μακαριώτατο, συλλειτουργούντων των Θεοφ.Επισκόπων Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, και Βαβυλώνος κ. Νήφωνος, Καθηγουμένου της Ι.Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη που εκπροσώπησαν τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, Στρατηγό κ.Ταντάουι, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, την αιγυπτιακή αστυνομία, καθώς και τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα, ο οποίος λόγω ασθένειας απέστειλε πολυμελή αντιπροσωπεία.Ειδικά στην αντιπροσωπεία της Κοπτικής Εκκλησίας η ΑΘΜ εξέφρασε ολόθυμες ευχές για ταχεία ανάρρωση του Μακ.Πατριάρχη κ. Σενούντα. 

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία Διακόνου στην Αλεξάνδρεια
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 20/12/2011

Την 18η Δεκεμβρίου ε.ε, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, ετέλεσε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την εις Διάκονον χειροτονία του κ.Ιεζεκιήλ Chikoanda, εγγάμου, πτυχιούχου Φιλοσοφίας τοῦ Πανεπιστημίου του Μαλάουι και σπουδαστού της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας. Την επομένη, 19η Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ εδέχθη στο Πατριαρχικό Γραφείο τον νεοχειροτονηθέντα, προς τον οποίο απηύθυνε συγχαρητήριες ευχές και πατρικές νουθεσίες. 

δείτε περισσότερα »
Στο Φανάρι ο πρόεδρος της Ρουμανίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 14/12/2011

(Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας)

Συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα είχαν ο πρόεδρος της Ρουμανίας Traian Basescou με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το μεσημέρι της Τρίτης στο Φανάρι.  

Τον Ρουμάνο Πρόεδρο υποδέχθηκε στην είσοδο του Πατριαρχείου η Πατριαρχική αυλή, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, πρωτοσυγκελλεύοντα. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος προσκύνησε στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου και αφού ξεναγήθηκε συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο γραφείο του. Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο υπουργός εξωτερικών της Ρουμανίας Teodor Baconschi, ο πρέσβης στην Άγκυρα Radou Onofrei και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

δείτε περισσότερα »
Ο Αλεξανδρείας στη Γεν. Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 01/12/2011

(Εκ του Πατριαρχείου) Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που λαμβάνει χώρα στην Πάφο της Κύπρου. Στον χαιρετισμό του ο Μακ. Πατριάρχης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την Εκκλησία της Κύπρου για την φιλοξενία και αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και κάλεσε όλους του Χριστιανούς της περιοχής να είναι ενωμένοι και να συνεχίσουν να ζουν και να μαρτυρούν το Ευαγγέλιο της Αγάπης, το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου είχε ως εξής: 

δείτε περισσότερα »
Ρασοφορία αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας "Άγιος Αθανάσιος
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 20/11/2011

Την 20η Νοεμβρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, προ του πέρατος της οποίας ετέλεσε την Ακολουθία της ρασοφορίας των αφρικανών σπουδαστών  της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας "Άγιος Αθανάσιος", προς τους οποίους απηύθυνε νουθεσίες πατρικές, ευχόμενος πρόοδο στις σπουδές τους και ευδοκίμηση των προσπαθειών τους.

           Η ιστορική  Πατριαρχική Σχολή επανιδρύθη από την ΑΘΜ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, μετά από 470 έτη, με σκοπό τη στήριξη, επικουρία και προώθηση του έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρικανική ήπειρο διά της αναδείξεως γηγενών Αφρικανικών στελεχών. Προς τούτο οι σπουδαστές καταρτίζονται στους τομείς της γεωπονικής, της νοσηλευτικής, της παιδαγωγικής, της θεολογίας, της πληροφορικής, ως και της ελληνικής γλώσσας προκειμένου να καλλιεργηθούν δεξιότητες απαραίτητες για την παροχή καρποφόρου διακονικού και ανθρωπιστικού έργου εν μέσω των ειδικών και συχνά αντίξοων συνθηκών ζωής και δράσης στην Αφρική.

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33