Πατριαρχεία

Ιεροσόλυμα: Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/01/2013

Το εσπέρας της Παρασκευής, 22ας Δεκεμβρίου 2012/ 4ης Ιανουαρίου 2013, έλαβε χώραν εις το μοναστηριακόν ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης το Μυστήριον του ιερού Ευχελαίου δια την πνευματικήν προετοιμασίαν της εορτής των Χριστουγέννων, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συνιερουργούντων Αυτώ εξ Αγιοταφιτών Αρχιερέων, ίνα ούτω συμπληρωθή ο αριθμός επτά, ο ενδεικνύμενος δια την τέλεσιν του ιερού μυστηρίου τούτου, συμμετεχόντων εν ευλαβεία των λοιπών Αγιοταφιτών Πατέρων, ιερομονάχων, ιεροδιακόνων και μοναχών και συμπροσευχομένων μοναζουσών και προσκυνητών.

Κατά την τάξιν της Εκκλησίας μετά την ανάγνωσιν των ευχών του ιερού Ευχελαίου ο Μακαριώτατος ηυχελίασε τους Αρχιερείς, οι Αρχιερείς τον Μακαριώτατον και ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς τους λοιπούς ιερείς και λαϊκούς, τους παρακολουθήσαντας το ιερόν μυστήριον.

Εκ της Αρχιγραμματείας.


 

δείτε περισσότερα »
Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Κόπτη Πατριάρχη
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/12/2012

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχτηκε, κατά την κυριώνυμο ημέρα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, τις εόρτιες ευχές του Κόπτη Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρου Β΄, επ΄ ευκαιρία της πρώτης επισκέψεως του νέου Προκαθημένου των Κοπτών στην Πατριαρχική Επιτροπεία του Καΐρου.

 

Η συνάντησή τους έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και παρουσία πλήθους εκπροσώπων των αιγυπτιακών μέσων μαζικής ενημερώσεως, δείγμα της εκτιμήσεως και του σεβασμού που απολαμβάνει στη Νειλοχώρα το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας.

 

Καλοσωρίζοντας τον Κόπτη Πατριάρχη, ο Μακαριώτατος του εξέφρασε τα ειλικρινή χαροποιά του αισθήματα για την επίσκεψη αυτή, ευχόμενος στον νέο Προκαθήμενο καλλίκαρπο πατριαρχία προς όφελος του ποιμνίου των Κοπτών Αιγυπτίων. Παράλληλα ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο εκκλησιών και στο κοινό ενδιαφέρον τους για την προκοπή όλων των Αιγυπτίων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ομολογίας. Ανέπτυξε δε διεξοδικά την πολυσχιδή ιεραποστολική δράση του Πατριαρχείου απ΄ άκρου εις άκρον της αφρικανικής ηπείρου, μην παραλείποντας να προσκαλέσει τον Κόπτη Πατριάρχη στην έδρα του Θρόνου στην Αλεξάνδρεια.

 

Από την πλευρά του, ο Κόπτης Πατριάρχης εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του για την πρώτη αυτή συνάντηση με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και μάλιστα κατά την πανυγηρική ημέρα των Χριστουγέννων. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο εκκλησιών, στον άξονα της φιλαλληλίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως. Καταληκτικώς ευχήθηκε να επικρατήσει ομόνοια στην Αίγυπτο, την χώρα όπου βάδισε η Αγία Οικογένεια.     

δείτε περισσότερα »
Ευχές από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 23/12/2012

Την Παρασκευήν, 8ην /21ην Δεκεμβρίου 2012 η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετέδωσε Χριστουγεννιάτικον χαιρετισμόν μετά των Πατρικών και Πατριαρχικών ευχών Αυτού προς την απανταχού Ρωμηοσύνην. Ο χαιρετισμός μετεδόθη εις τον ελληνικόν τύπον και τα Μ.Μ.Ε. της Ελλάδος, έχων ως έπεται:

 

δείτε περισσότερα »
Νέος Πατριάρχης Αντιοχείας ο μητροπολίτης Δυτ. Ευρώπης Ιωάννης
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 17/12/2012

Ο Μητροπολίτης Δυτικής Ευρώπης κ. Ιωάννης, ο οποίος δεν βρισκόταν αρχικώς στο τριπρόσωπο, είναι τελικά ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας.

Ο κ. Ιωάννης, η εκλογή του οποίου έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, στο μοναστήρι του Μπαλαμάντ του Λιβάνου, προκαλώντας έκπληξη μεταξύ των Ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τυπικά δεν είχε δικαίωμα υποψηφιότητας βάσει του καταστατικού χάρτη. Κι αυτό γιατί δεν είχε συμπληρώσει τα πέντε χρόνια που απαιτούνται στον θρόνο του Μητροπολίτη για να έχει δικαίωμα να διεκδικήσει και εκείνον του Πατριάρχη.
 
Παρόλα αυτά κατόρθωσε να εκλεγεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχοντας τη στήριξη του Μητροπολίτη του Ορους Λιβάνου (Χοντρ) κ. Γεωργίου, ο οποίος βοήθησε να ξεπεραστεί το κώλυμα που υπήρχε για τον κ. Ιωάννη, ο οποίος είχε συμπληρώσει μόνον 4,5 χρόνια στον θρόνο των Παρισίων ως Μητροπολίτης.
 
Ο νέος Πατριάρχης είναι διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, ο οποίος επίσης διεκδικούσε τον θρόνο. tovima.grtovima.gr τοτο

δείτε περισσότερα »
Οι πρίγκηπες εόρτασαν... οικουμενιστικά
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/12/2012

Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος ΙΙ και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας γιόρτασαν τον προστάτη της βασιλικής οικογένειας, Άγιο Ανδρέα, στο Βασιλικό Παλάτι του Βελιγραδίου.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα από τον Πατριάρχη Ειρηναίο, τον επίσκοπο Šumadia Ιωάννη και κληρικούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στη Θεία Λειτουργία ανάμεσα σε πολλούς άλλους παραβρέθηκαν ο ηγούμενος της Ι.Μ.Χιλανδαρίου,  Μουσουλμάνοι, ο Ραβίνος της Εβραϊκής κοινότητας στη Σερβία Isak Asiel, και Παπικοί με επικεφαλής τον Αποστολικό Νούντσιο Orlando Antonini . .(katanixis.blogspot.gr)   .(katanixis.blogspot.gr)  

δείτε περισσότερα »
Εκλέγεται τη Δευτέρα ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 15/12/2012

tovima.gr-Μαρία Αντωνιάδου- Εκλέγεται τη Δευτέρα ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Βόστρων κ. Σάββας συγκάλεσε τη Σύνοδο της Ιεραρχίας σε συνεδρίαση για το πρωί της Δευτέρας στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπαλαμάντ, στον Λίβανο.

Στη συνεδρίαση καλούνται να συμμετέχουν τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δύο αρχιερείς, οι Μητροπολίτες Βαγδάτης κ. Κωνσταντίνος και Βορείου Αμερικής κ. Φίλιππος, έχουν δηλώσει  

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία του Επισκόπου Μπουρούντι από τον Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 07/12/2012

Την Πέμπτη, 6η Δεκεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ ετέλεσε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου την χειροτονία του Θεοφιλ.Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Ιννοκεντίου. Στην Ευχαριστιακή Σύναξη και την χειροτονία του Θεοφιλεστάτου συμμετείχαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέρων Πηλουσίου κ.Καλλίνικος, Κένυας κ.Μακάριος, Τριπόλεως κ.Θεοφύλακτος, Μουάνζας κ.Ιερώνυμος, Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωακείμ, Άκκρας κ.Σάββας, ως και οι Θεοφιλ.Επίσκοποι Νιτρίας κ.Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Βαβυλώνος κ.Νήφων, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Π.Καΐρου. 

δείτε περισσότερα »
Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του Πατριάρχη Αντιοχείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/12/2012

(φωτο από facebook) Σε λαϊκό προσκύνημα έχει τεθεί το σκήνωμα του μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνατίου που εκοιμήθη σήμερα το πρωί στον Λίβανο ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη. () ()    ()

δείτε περισσότερα »
Ανησυχία μετά τον θάνατο του Πατριάρχη
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/12/2012

Προβληματισμός μετά το θάνατο του 92χρονου Πατριάρχη Αντιοχείας...Ο Ιγνάτιος  που θεωρείτο παράγοντας σταθερότητας, "έφυγε" σε μια δύσκολη εποχή για την περιοχή, γεμάτη εντάσεις.

Ο μακαριστός Πατριάρχης νοσηλευόταν από το μεσημέρι της Τρίτης σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Λιβάνου, έχοντας εισαχθεί σε κωματώδη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η είδηση της απώλειάς του έχει προκαλέσει τη συγκίνηση των εκατοντάδων χιλιάδων ορθοδόξων χριστιανών αραβικής καταγωγής.
Ο Πατριάρχης Ιγνάτιος θεωρείτο παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και ο θάνατός του εντείνει τις ανησυχίες των χριστιανών της ανατολής ιδιαίτερα ενώπιον της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία.
Η απώλεια του προκαλεί, ταυτόχρονα, έντονο προβληματισμό για τις τύχες του Πατριαρχείου, καθώς φεύγει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. 

δείτε περισσότερα »
Προσευχηθείτε για τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 04/12/2012

 πηγή araborthodoxy.blogspot.gr- Με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Αγίου Ιωσήφ Βηρυττού (Care Unit of Al-Roum hospital)  ο 91χρονος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος.

 

Τελευταίες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί εκφράζουν ανησυχία για την πορεία της υγείας του.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33