Ο Ενορίτης

Τοποτηρητής στη μητρόπολη Ζακύνθου ο Γερμανός-Κανένα πρόβλημα με τον Θήρας
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 04/10/2011

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στις Μητροπόλεις Χίου και Ζακύνθου ξεκίνησε. Τοποτηρητής στη Μητρόπολη Ζακύνθου ορίστηκε σήμερα  ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός. Οι επαφές  μεταξύ μητροπολιτών συνεχίζονται με κύριο θέμα την εκλογή μητροπολίτη Ζακύνθου, αφού αυτή η μητρόπολη συγκεντρώνει ενδιαφέρον για το λόγο που οι αρχιερείς γνωρίζουν.

 

Στο μεταξύ ο μητροπολίτης Θήρας κ. Επιφάνιος που αισθάνθηκε το πρωΐ αδιαθεσία και αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Συνόδου, θα συμμετάσχει κανονικά στις επόμενες συνεδριάσεις. Ο κ. Επιφάνιος υπέστη υπογλυκαιμικό επεισόδιο και να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τους 60 αρχιερείς είναι διαβητικοί!

δείτε περισσότερα »
Φιλοξενούμενος μητροπολίτης έδιωξε από την εκκλησία τον ιεροψάλτη!
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 30/09/2011

Συνέβη και αυτό! Μητροπολίτης που είναι στην αρχή της αρχιερατικής του διαδρομής, βρέθηκε (εισπήδησε θα λέγαμε) για ένα διήμερο σε άλλη μητρόπολη, πολύ μακριά από την δική του. Κυριακή πρωί παρουσιάστηκε σε ιερό ναό, για να χοροστατήσει της Θείας Λειτουργίας. Ο εφημέριος, ο επίτροπος, οι ιεροψάλτες και οι νεωκόροι, και φυσικά το εκκλησίασμα, τον υποδέχθηκαν με τον δέοντα σεβασμό και όλα έδειχναν ότι θα κυλούσαν ομαλά. Όμως, άγνωσται αι βουλαί του… σεβασμιωτάτου. Ο φιλοξενούμενος ιεράρχης, είχε πρόβλημα με τον ιεροψάλτη. Πρόβλημα άνευ λόγου και αιτίας. Δεν του άρεσε η όψη, η ένδυμασία, η φωνή…Ποιος ξέρει; Μόνο ο φιλοξενούμενος αρχιερέας γνωρίζει. Ο μητροπολίτης απαίτησε να φύγει από το ναό ο ιεροψάλτης, ο οποίος και αποχώρησε έκπληκτος χωρίς ποτέ να καταλάβει το λόγο του διωγμού του από τον ιερό ναό που ψάλλει αρκετά χρόνια. «Αισθάνθηκα σα να με διώχνουν από το σπίτι μου», είπε ο ίδιος και ξέσπασε σε λυγμούς όταν εξιστόρησε το πρωτοφανές περιστατικό στον οικείο μητροπολίτη. Φυσικά ο ιεροψάλτης κατήγγειλε το γεγονός στο Σύλλογό του και έπεται συνέχεια για τον φιλοξενούμενο μητροπολίτη. 

δείτε περισσότερα »
Δεν παραιτείται ο 85χρονος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 26/09/2011

Το Βατικανό διέψευσε το περιεχόμενο δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας Libero, σύμφωνα με το οποίο ο ποντίφικας σκέπτεται εντός του 2012 να υποβάλλει παραίτηση λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Το σχετικό δημοσίευμα υπογράφει ο συγγραφέας της Καθολικής εκκλησίας Αντόνιο Σότσι. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' συμπληρώνει την άνοιξη του 2012 το 85ο έτος της ηλικίας του.
Σε ένα βιβλίο, που κυκλοφόρησε στη Ρώμη πέρυσι, υπήρχε η μαρτυρία του ίδιου του Πάπα για το ζήτημα.
«Δεν θα διστάσω να είμαι ο πρώτος ποντίφικας που θα παραιτηθεί οικειοθελώς σε χρονικό διάστημα επτά αιώνων, αν νοιώσω ότι δεν θα μπορώ, πια να διοικήσω την Καθολική εκκλησία από την ψυχολογική και την πνευματική άποψη» ανέφερε. Ο τελευταίος Πάπας, που παραιτήθηκε, είναι ο Σελεστίνος ο Ε', το 1294, ο οποίος παρέμεινε στον παπικό θώκο παρέμεινε μόνο πέντε μήνες.

Ο Πάπας Γρηγόριος ο 12ος στη διάρκεια του 1415 εξαναγκάστηκε να παραδώσει την παπική εξουσία σε άλλον πνευματικό ιεράρχη, διεκδικητή της, στην σκιά μιας πολύ έντονης δημόσιας διαμάχης τους. 

δείτε περισσότερα »
Η Ι.Μ Κορίνθου «έχασε» τη διαδικτυακή της διεύθυνση;
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 30/08/2011

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου άλλαξε διεύθυνση στο διαδίκτυο και από «imkorinthou.gr» έγινε «imkorinthou.org». Η πρώτη διεύθυνση, που δεν ισχύει, παραμένει στο site“ecclesia.gr” με αποτέλεσμα όμως όσοι αναζητούν την Ιερά Μητρόπολη από εκεί να βρίσκονται στο… ειδησεογραφικό site“isthmos.gr”! Περίεργα πράγματα. Ήταν άραγε δύσκολο για την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους να διατηρήσει και την διεύθυνση «imkorinthou.gr»;Το κόστος άλλωστε είναι μηδενικό. Τί συνέβη;  

δείτε περισσότερα »
Αρχιμανδρίτης κατά …λοστρόμων
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 26/08/2011

Ο αρχιμανδρίτης επέστρεφε χθες  Πέμπτη από τη Ζάκυνθο όπου συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Διονύσιο. Επιβιβαζόμενος με αυτοκίνητο  φίλου του από τη Ζάκυνθο στο πλοίο, φρόντισε να μπει τελευταίος ώστε να βγεί πρώτος από το γκαράζ του πλοίου, κατά το «και οι έσχατοι έσονται πρώτοι».

Λίγα λεπτά πριν το πλοίο δέσει στο λιμάνι της Κυλλήνης είδε πως μπροστά από το αυτοκίνητο του φίλου του είχε μπεί άλλο αυτοκίνητο που του «έκοβε» την πρωτιά της εξόδου. Ποιος είδε τον αρχιμανδρίτη και δεν τον φοβήθηκε! Αγρίεψε αλλά εξαιτίας της χροιάς της φωνής του, οι λοστρόμοι δεν τον πήραν στα σοβαρά. Έτσι άρχισε να επικαλείται τον «έξω από δω» με αποτέλεσμα να τραβήξει την προσοχή όλων: πληρώματος, επιβατών αλλά και άλλων κληρικών που ντράπηκαν για λογαριασμό του. «Μη του δίνετε σημασία», είπε κληρικός και συνέχισε: «είναι λίγο νευρικός». «Παπάς και βρίζεις;», τον ρώτησε ένας λοστρόμος και ήρθε η απάντηση με την χαρακτηριστική χροιά της φωνής: «Εσύ πας γυρεύοντας…»

Το περιστατικό είναι πέρα για πέρα πραγματικό και για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτεται το όνομα του πρωταγωνιστή (που είναι γνωστό στο «ierovima»). Απλά λέμε ότι ιερουργεί σε μεγάλο Ιερό Ναό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

  

δείτε περισσότερα »
«Μήπως ο ιερέας περίμενε το Άγιο Πνεύμα από το…κινητό;»-Βίντεο
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 20/08/2011

Το περιστατικό συνέβη σε περιοχή της Ηπείρου.Ενώ έχει αρχίσει το Μυστήριο της βάπτισης και καθώς ο ιερέας ψάχνει τον ψάλτη ,χτυπάει το κινητό του. Ο ιερέας ατάραχος, σηκώνει το κινητό το βάζει στο αυτί συνεχίζοντας το Μυστήριο.Η εικόνα προκαλεί την απορία στους παρισταμένους, οι οποίοι κουνούν τα κεφάλια τους, ενώ κάποιοι άλλοι χαμογελούν…Πάλι καλά που ο ιερέας δεν διέκοψε το μυστήριο αλλά έβαλε το τηλέφωνο στο αυτί του προφανώς για να καταλάβει αυτός που τον κάλεσε ότι τελεί Μυστήριο και δεν μπορεί να μιλήσει. «Μήπως τον κάλεσε το Άγιο Πνεύμα;», ήταν το σχόλιο ενός εκ των συγγενών της οικογένειας που βάπτιζε το παιδί της.

Σχετικό βίντεο από το περιστατικό που δεν είναι μοναδικό, μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:

http://www.pamepreveza.gr/News/AllArticles/tabid/142/articleId/30532/-----VIDEO.aspx

  

δείτε περισσότερα »
Αρτοκλασία για ρεκόρ Γκίνες στην Κρήτη
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 27/07/2011

Γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα σήμερα, 27 Ιουλίου και χιλιάδες πιστοί, συνέρευσαν τις τελευταίες ώρες στο ομώνυμο ξωκλήσι στους Κουνάβους του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, για να προσκηνύσουν τη χάρη Tου και να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Ανάμεσα τους - σύμφωνα με το cretalive.gr - και ένας άνδρας από το Τζερμιάδο Λασιθίου που προσέφερε στον Άγιο αρτοκλασία βάρους 42 κιλών, προκαλώντας - όπως είναι φυσικό- τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλων όσων βρέθηκαν στο παραδοσιακό πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο εκεί. Όπως έγινε γνωστό ο ίδιος άνθρωπος, εκπληρώνοντας το τάμα που έχει κάνει στον Άγιο Παντελεήμονα πέρυσι είχε προσφέρει άρτο βάρους 20  κιλών. (πηγή newsit)

δείτε περισσότερα »
«Προκοπή βλέπουν μόνο εκείνοι που ανήκουν στο τρίτο φύλο»
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 26/07/2011

Αίσθηση προκάλεσε το Κήρυγμα του π. Γεωργίου Φειδόπουλου (φωτο) στον εορτάζοντα ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στο Ελληνικό. Ο π.Γεώργιος που είναι υπεύθυνος Γραφείου Τύπου-Δημοσίων Σχέσεων-Πρωτοκόλλου της Μητρόπολης Γλυφάδας και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γλυφάδας, στο κήρυγμά του με θέμα το βίο της Αγίας Παρασκευής, αναφερόμενος κάποια στιγμή στο βιβλίο των Θρησκευτικών είπε ότι σήμερα το βιβλίο δεν έχει βίους Αγίων όπως παλαιά, γιατί «κάποιοι δεν θέλουν να έχουν τα παιδιά μας ως πρότυπο τους βίους των Αγίων, αλλά θέλουν να έχουν πρότυπο τους καλλιτέχνες και τους άλλους διάφορους που μας προβάλλουν τα media». «Έτσι σήμερα βλέπουμε παιδιά του δημοτικού», συνέχισε ο πρωτοπρεσβύτερος, «να μην ξέρουν να κάνουν το σταυρό τους, να μη γνωρίζουν το Σύμβολο της Πίστεως, αλλά αντιθέτως ξέρουν καλά ποια καλλιτέχνης πήγε με ποιόν, με πόσους πήγε, ποιος έκανε το ένα, ποιος το άλλο, για να μην πώ και το άλλο …αλλά δεν μπορώ, θα το πώ: σήμερα προκοπή βλέπουν μόνο εκείνοι που ανήκουν στο τρίτο φύλο!» 

δείτε περισσότερα »
Θερμόαιμος ιερέας στην Ιερά Μονή Σκαφιδιάς
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 11/07/2011

(πηγή iliapress) Σκηνές απείρου κάλλους την Κυριακή το πρωί στο ιστορικό μοναστήρι της Σκαφιδιάς, με πρωταγωνιστή έναν ιερέα.
Όλα του έφταιγαν του ιερέα που θα τελούσε τη Θεία Λειτουργία. Δείχνοντας από την αρχή τις προθέσεις του και την εχθρότητά του απέναντι στις μοναχές του μοναστηριού, διέταξε(!) μία ηλικιωμένη μοναχή να βγει από ιερό, κι όταν αυτή αρνήθηκε την έσπρωξε βίαια. Η γερόντισσα μόλις πρόλαβε και κρατήθηκε από την πόρτα και δεν τραυματίσθηκε στα σκαλοπάτια. Την ίδια τύχη είχε και η ηγουμένη του μοναστηριού. Τραβώντας την από το μανίκι και σπρώχνοντάς την, την «διέταξε» να πάει στο ψαλτήρι της! Στη συνέχεια βγήκε στην ωραία πύλη, και με υψωμένα τα χέρια άρχισε να εξαπολύει μύδρους κατά των καλογριών, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πιστών!
Κάποιος τόλμησε να τον πλησιάσει και να τον ηρεμήσει. Αλλά για πολύ λίγο. Ο θερμόαιμος παπάς, άρχισε πάλι να «φουντώνει». Οι χριστιανοί που είχαν έρθει να εκκλησιαστούν, έκαναν το σταυρό τους και έφευγαν. Σε λίγο μάζεψε και ο παπάς τα ράσα του και έφυγε κι αυτός, χωρίς να τελειώσει τη Θεία Λειτουργία που την είχε ξεκινήσει δύο φορές!
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, που απουσιάζει εκτός Πύργου, πληροφορήθηκε για το πρωτοφανές γεγονός και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα το εξετάσει πολύ σοβαρά.

  

δείτε περισσότερα »
Διέρρηξαν εκκλησία και έκλεψαν τα ράσα του παπά!
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 08/07/2011

Οι ιερόσυλοι που διέρρηξαν μια εκκλησία στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, δεν ήθελαν να φύγουν με… άδεια χέρια! Έτσι, άρπαξαν τα… ράσα  του ιερέα πριν φύγουν για να συνεχίσουν την δράση τους στα καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού!

Οι άγνωστοι δράστες χτύπησαν τα μεσάνυχτα, όταν παραβίασαν την πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στο χωριό Πρόδρομος, αλλά δεν βρήκαν χρήματα στο παγκάρι ούτε παλιές εικόνες ή κάποιο αντικείμενο αξίας. Έτσι, πήραν τα ράσα που βρήκαν κρεμασμένα στο ιερό και έφυγαν! 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53