Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμό στις Κατασκηνώσεις στον Άγιο Λαυρέντιο τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/07/2011

Την επίσημη έναρξη της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, την Παρασκευή 30 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στον Άγιο Λαυρέντιο.

Ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε τον Αγιασμό έναρξης και αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της κατασκήνωσης άνοιξε διάλογο με τους μικρούς κατασκηνωτές κάνοντας αναφορά στη σπουδαιότητα της κατασκηνωτικής εμπειρίας καθώς επίσης και στα πνευματικά της εφόδια, όπως την αδελφική συνύπαρξη, την πνευματική αναγέννηση με Μητέρα την Εκκλησία και πνευματική τροφή την Θεία Κοινωνία.
 

δείτε περισσότερα »
Αναβαθμίστηκε η διαδικτυακή παρουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/07/2011

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της ελληνικής έκδοσης του επισήμου ιστοχώρου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων www.jerusalem-patriarchate.info, με την προσθήκη νέου πληροφοριακού υλικού για τα Πανάγια προσκυνήματα, καθώς και την επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας.

Ξεκίνησε η αποστολή του 15νθημερου ηλεκτρονικού ενημερωτικού περιοδικού (Newsletter) μέσω της Πύλης Ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, www.jp-newsgate.net, για τη λήψη του οποίου είναι απαραίτητη η εγγραφή στο σχετικό σημείο του ιστοχώρου. Ξεκίνησε επίσης η κοινοποίηση της ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου μέσω του γνωστού συστήματος κοινωνικής δικτύωσης Facebookστην διεύθυνση www.facebook.com/JerusalemPatriarchate.

Ετέθη σε λειτουργία η δικτυακή τηλεόραση «RomiosiniTV» στο κανάλι www.youtube.com/RomiosiniTV, και έχει γίνει διασύνδεσή του με την Πύλη Ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου www.jp-newsgate.net, ώστε τα κινηματογραφικά στιγμιότυπα να συνοδεύουν τις αντίστοιχες ειδήσεις. Παράλληλα έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το δικτυακό εγχείρημα «Ράδιο Ρωμηοσύνη», μέσω του οποίου ο ακροατής θα δύναται να ακούσει ομιλίες πνευματικού περιεχομένου αρχικά και στην συνέχεια θα αναμεταδίδονται κατευθείαν οι ακολουθίες από τους Αγίους Τόπους.

Τέλος ολοκληρώθηκε εκ μέρους της Διευθύνσεως του επισήμου ιστοχώρου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η ανατύπωση του συγγράμματος «Ιστορία της Εκκλησίας Ιεροσολύμων» του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, η επίσημη παρουσίαση της οποίας έγινε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπισκοπή Κρήτης:Μεμονωμένα περιστατικά δηλητηρίασης στις κατασκηνώσεις
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/07/2011

Σχετικώς με τις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και τα θέματα υγείας των παιδιών της τα οποία προέκυψαν εχθές ενημερώνουμε τα ακόλουθα:Η Κατασκήνωση της Αρχιεπισκοπής λειτουργεί με υπευθυνότητα και πολλή στοργή για όλα τα παιδιά φροντίζει δε με πολλή προσοχή για την ασφάλεια και την υγεία τους.Την 3ηΙουλίου παρουσιάστηκαν μεμονωμένα προβλήματα υγείας σε μερικά παιδιά και δύο στελέχη τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και ενημερώθηκαν αμέσως οι γονείς τους.

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης: «ο πόνος είναι θείο δώρο»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/07/2011

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε της εργασίες του το Β΄ Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. “Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς”, με θέμα: «Ανθρώπινος πόνος και υπαρξιακός προβληματισμός»  που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της  Ιεράς Μητροπόλεως  Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και την συνεργασία της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος». Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στην κεντρική αίθουσα της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιεράς Μητροπόλεως την Πέμπτη 30 / 06 / 2011.

Στη συνέχεια, απηύθυναν  χαιρετισμό  ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Δημήτριος Καϊμάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. “Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς” κ. Στέφανος Αθανασίου και εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής η Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Άννα Κόλτσιου - Νικήτα.  

δείτε περισσότερα »
Το πολύτιμο κειμήλιο για τους Χριστιανούς
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/07/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης )Οι αυτάδελφοι πατρίκιοι, Γάλβιος και Κάνδιδος , πηγαίνοντας στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσουν, έφτασαν στην Παλαιστίνη. Κατά την επίσκεψή τους στους Αγίους Τόπους, συνάντησαν μία Εβραία, η οποία είχε στην κατοχή της και φύλαγε με πολύ μεγάλη ευσέβεια, μέσα σε ειδικό κιβώτιο την τίμια Εσθήτα (φόρεμα) της Παναγίας. Τότε οι Γάλβιος και Κάνδιδος, αφού προσκύνησαν το ιερό ένδυμα, έβαλαν σκοπό να το μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη. Αφού έφτασαν στα Ιεροσόλυμα και προσκύνησαν, στην συνέχεια κατασκεύασαν ένα ειδικό κιβώτιο, όμοιο με αυτό που είχε η Εβραία γυναίκα και φύλαγε το φόρεμα της Θεοτόκου. Το κιβώτιο αυτό, χωρίς να τους πάρει είδηση η γυναίκα, το άλλαξαν με αυτό που περιείχε την τιμία Εσθήτα. Έτσι λοιπόν πήραν το κιβώτιο με το ιερό ένδυμα και ξεκίνησαν για την Κωνσταντινούπολη. Όταν έφθασαν στην Πόλη, προσπάθησαν να κρύψουν αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό στις Βλαχέρνες. Επειδή όμως δεν μπορούσαν, γνωστοποίησαν αυτό το γεγονός στον αυτοκράτορα της Πόλης. Εκείνος μόλις πληροφορήθηκε τη μεταφορά της τιμίας Εσθητος στην Κωνσταντινούπολη ασπάστηκε με μεγάλη ευλάβεια το ιερό ένδυμα και αμέσως έδωσε εντολή να κατασκευαστεί Ναός και αργότερα μέσα σ` αυτόν τοποθέτησε το ιερό ένδυμα, το οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα σ` αυτόν τον τόπο, αποτελώντας φυλακτήριο και συνάμα πολύτιμο κειμήλιο για τούς χριστιανούς.

 

δείτε περισσότερα »
Τα Καλάβρυτα αποχαιρέτησαν τον μακαριστό Φιλάρετο-φωτογραφικό υλικό
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/07/2011

Τα Καλάβρυτα, κλήρος και λαός, αποχαιρέτησαν σήμερα τον μακαριστό καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, κυρό Φιλάρετο. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας υπό του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, ενώ συμμετείχαν συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ελασσόνος Βασίλειος, Κοζάνης Παύλος, Πατρών Χρυσόστομος, Θηβών Και Λεβαδείας Γεώργιος.

Δημοσιεύουμε φωτοφραφίες από την Εξόδιο Ακολουθία που λάβαμε από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. 

δείτε περισσότερα »
H πρώτη Αρχιερατική Λειτουργία από κτίσεως του ναού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/07/2011

Στην πεντάκλιτη αχειροποίητη Παραπορτιανή στο Κάστρο της Μυκόνου, δίπλα στη μικρή Βενετία  τελέσθηκε σήμερα,  1η  Ιουλίου Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, Ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’, για την ιερά μνήμη των θαυματουργών Αγίων Αναργύρων και Ιατρών Κοσμά και Δαμιανού.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη Αρχιερατική Λειτουργία που τελείται στο Μεταβυζαντινό αυτό Εκκλησιαστικό μνημείο του 14ου -15ου αιώνα, από κτίσεώς του. 
Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην, δια των ασθενειών πολλές φορές, παιδαγωγία του ανθρώπου για την ενεργοποίηση της πίστεως και την προσέγγιση του με τον Θεό όταν, όπως αναφέρει ο ιερός Χρυσόστομος καθώς χαρακτηριστικά είπε:  «…η ψυχή μας υποφέρει και εμείς παραμένουμε αναίσθητοι, ενώ όταν το σώμα πάθει έστω και μία μικρή βλάβη, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να θεραπεύσουμε την αρρώστια… Γι’ αυτό πολλές φορές ταλαιπωρείται το σώμα για τα αμαρτήματα της ψυχής,  ώστε με την ασθένεια του σώματος να τύχει μιας θεραπείας και η ψυχή μας». 


 

δείτε περισσότερα »
Εορτή της μνήμης των Αγίων Αναργύρων στην Αργολίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/07/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ.Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Αναργύρων στην Αργολίδα. Πιο συγκεκριμένα στο Άργος εόρτασε το εκκλησάκι των Αγίων στο Νοσοκομείο του Άργους, όπου τιμούνται οι Άγιοι όλως ιδιαιτέρως. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς της πόλης του Άργους και των γύρω περιοχών. Μετά το θείο κήρυγμα ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας εντός του νοσοκομείου. Καθ όλη την διάρκεια του Εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο λειψάνων των Αγίων.

Και στην περιοχή του Νέου Ηραίου Άργους εορτάστηκε πανηγυρικά η μνήμη των Αγίων Αναργύρων ,όπου και εκεί υπάρχει παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στους Αγίους και ανήκει στην ενορία κοίμησις Θεοτόκου Ηραίου. Τον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε, παρουσία πλήθος κόσμου, τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π.Γεώργιος Σελλής,πρόεδρος του ΙΣΚΕ.   

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη ο Καθηγούμενος της Ι.Μονής Αγίας Λαύρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/06/2011

Σήμερα 30 Ιουνίου εξεδήμησε εις Κύριον, ο μακαριστός Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Φιλάρετος (φωτο δεξιά) κατά κόσμο Αναστάσιος Κωνσταντακόπουλος του Κωνσταντίνου (55 ετών) που έλκει την καταγωγή από το Κρίτσι Τριφυλλίας.
Ο μακαριστός Φιλάρετος υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός σε όλη την επαρχία των Καλαβρύτων, και τον διέκρινε η σεμνότητα και το πνευματικό και ηθικό του ανάστημα. Υπηρέτησε πρωτοσύγγελος της Ι. Μητροπόλεως Ελασσώνος και είχε επιστρέψει  στη Μονή της Μετανοίας του την Αγία Λαύρα, την οποία ανακαίνισε εκ βάθρων. Ο μακαριστός έχασε τη μάχη με την επάρατο, που τον ταλαιπωρούσε τον τελευταίο χρόνο.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστή αύριο 01/07 στις 12  στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας  

(φωτο Kalavrytanews) 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Λαγκαδά: Η γη της Μακεδονίας είναι Ελληνική
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/06/2011

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια,  και παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος του Αποστόλου Παύλου. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννής, συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονα και Θερμών κ.κ. Δημήτριο. Στον πανηγυρικό Εσπερινό παραβρισκόταν οι ηγούμενοι των Ιερών Μονών της περιοχής μας, σύσσωμος ο ιερός κλήρος , καθώς και οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε την ανάγκη της βιώσεως των ευαγγελικών αληθειών που ο Απόστολος Παύλος κήρυξε. Είναι σημαντικό  να ενθυμούμαστε το όραμα της Τρωάδος «το διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ήμιν» που έφερε την ευλογημένη παρουσία του  στην γη της Μακεδονίας η οποία είναι γη Ελληνική, όπως τεκμηριώνεται από τα κείμενα των Θεόπνευστων επιστολών «προς Φιλιππισίους» και «προς Θεσσαλονικείς» οι οποίες είναι  γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, γλώσσα όπου ο ίδιος μίλησε και δίδαξε και αποτελούν τεκμήρια της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Μάλιστα οι δύο επιστολές «προς Θεσσαλονικείς» είναι τα αρχαιότερα κείμενα στην Καινή Διαθήκη. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673