Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος: «Παράδειγμα προς αποφυγή μητροπόλεις της Αττικής»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/08/2011

Ο μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος εμφανίζεται  αποφασισμένος να ακολουθήσει την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να τελούνται Ιερά Μυστήρια σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και άλλους… μοντέρνους χώρους και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν επιτρέπει στους κληρικούς του να ακολουθήσουν το παράδειγμα μητροπόλεων της Αττικής τονίζοντας: «Δν θέλουμε νεμαστε παράδειγμα πρς ποφυγλλπαράδειγμα πρς μίμηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε προ δύο μηνών, περίπου, ευλογήσει τον γάμο της τηλεπερσόνας Σταματίνας Τσιμτσιλή και του δικηγόρου Θεμιστοκλή Σοφού στο κτήμα Νάσιουτζικ. Ο μητροπολίτης Κορίνθου, εμμέσως λοιπόν αναφέρεται και στον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Στην εγκύκλιό του ο ποιμενάρχης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: « Τὸγεγονὸς ὅτι στὴν εὐρύτερη περιοχὴτῆς Ἀττικῆς μπορεῖνά παραβιάζεται ἡὑπ᾿ἀριθμ. 2850/2008 Ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶνά τελοῦνται Βαπτίσεις καὶΓάμοι σὲἰδιωτικὰΠαρεκκλήσια, καὶὑπαιθρίους χώρους – παρὰτὸὅτι ἐκ τῆς περιοχῆς ἐκείνης προκλήθηκε ἡἐν λόγῳἈπόφασις τῆς Ἱ. Συνόδου – τοῦτο δὲν ὑποχρεώνει ἐμᾶς νὰδίδωμε ἀντικανονική «εὐλογία» ὥστε νὰπαραβιάζεται καὶστὴν Ἱ. Μητρόπολή μας ἡὡς ἄνω Ἐγκύκλιος. Δὲν θέλουμε νὰεἴμαστε παράδειγμα πρὸς ἀποφυγὴἀλλὰπαράδειγμα πρὸς μίμηση». 

δείτε περισσότερα »
Πανήγυρις παρεκκλησίου Αγίου Εύπλου του διακόνου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/08/2011

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011 το βράδυ τελέσθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως η εκκλησιαστική πανήγυρις του Αγίου Εύπλου του διακόνου στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Αγίου στο λιμάνι της πόλεως. Η Πανήγυρις άρχισε μετά την Παράκληση της Παναγίας στους Ναούς της πόλης, με τον Πανηγυρικό Εσπερινό με αρτοκλασία που προσέφερε ο Σύλλογος "Ελληνομουσείον Αίνου". Ακολούθησε Αγρυπνία με Όρθρο και Θεία Λειτουργία μέχρι λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πλήθος πιστών παραβρέθηκε και παρακολούθησε με κατάνυξη τις ακολουθίες από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. 

δείτε περισσότερα »
Η ΔΙΣ συνεδριάζει την Τετάρτη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/08/2011

Συνέρχεται από την Τετάρτη 17 έως και την Παρασκευή 19  Αυγούστου 2011 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 154ης Συνοδικής  Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της  Ημερησίας Διατάξεως.

  

δείτε περισσότερα »
Κονίτσης Ανδρέας: «Στην κυβέρνηση έχασαν τα λογικά τους;»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/08/2011

Την έντονη διαφωνία του, την οργή του και την αγανάκτησή του καταθέτει ο μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αποποινικοποιήσει τη χρήση ναρκωτικών. Ο αγωνιστής μητροπολίτης περιμένει από την Ιερά Σύνοδο να διαμαρτυρηθεί εντόνως «για να αποτραπεί η σίγουρη δολοφονία του Έθνους».

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶΚονίτσης κ. Ανδρέας, ἔκανε τὶς ἀκόλουθες δηλώσεις :  

             « Προκαλεῖὄχι μόνο κατάπληξη, ἀλλὰργκαγανάκτησηἡἀπόφαση τοῦὙπουργείου Δικαιοσύνης γιὰτὴν ἀποποινικοποίηση τῆς χρήσεως ναρκωτικῶν καὶτὴν διαβάθμιση τῶν ποινῶν γιὰτοὺς διακινητές. Μάλιστα, ὅπως δήλωσε ὁὑπουργὸς Δικαιοσύνης, ἡπρομήθεια καὶκατοχὴναρκωτικῶν, καθὼς καὶἡκαλλιέργεια φυτῶν κάνναβης ἀποκλεισιστικὰγιὰπροσωπικὴχρήση, θὰἔχουν πλέον πταισματικὸχαρακτῆρα, ἐνῷδιάφορες ποινὲς - κατὰπερίπτωση - θὰἐπιβάλλωνται στοὺς ἐμπόρους ναρκωτικῶν.

            Μέσα στὴν γενικὴἀναστάτωση, ἡὁποία ταλανίζει τὴν Ἑλλάδα, ὅπως ἐπίσης τὴν Εὐρώπη καὶτὴν Ἀμερική, ἔρχεται ἡἀψυχολόγητη αὐτὴἀπόφαση γιὰνὰκαταφέρῃἕνα θανάσιμο πλγμαστὴν κοινωνία, ἰδιαίτερα ὅμως στὴν νεότητα καὶστὴν Ἑλληνικὴοἰκογένεια. Βέβαια, θυμόμαστε ὅτι ὁσημερινὸς πρωθυπουργός, πρὶν ἀπὸμερικὰχρόνια ὡς ὑπουργὸς κάποιας Κυβερνήσεως τοῦκόμματός του, εἶχε πῆ, ὅτι μποροῦν οἱἝλληνες νὰκαλλιεργοῦν χασίς σὲγλάστρες, στὰμπαλκόνια τους. Ἔτσι, λογικά, τὰπράγματα δείχνουν ὅτι μπρωθυπουργικντολκασυναίνεση κδόθηκε ξωφρενικατπόφαση,ποὺβάζει τρομακτικὴβόμβα στὶς οἰκογένειες καὶστὴν κοινωνία.  

δείτε περισσότερα »
Η Παναγία η Παντοχαρά του Οδυσσέα Ελύτη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/08/2011

Στην όμορφη Σίκινο, πραγματοποιήθηκαν χθες τα θυρανοίξια της μικρής όμορφης εκκλησίας της Παναγίας η Πάντων Χαρά. Το εκκλησάκι ανήγειρε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη που λάτρευε το νησί και την αρχιτεκτονική του φρόντισε ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Τα Θυρανοίξια, η πρώτη λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 6 Αυγούστου το πρωί από τους ιερείς του νησιού. Προσφέρθηκε  σε όσους έδωσαν το «παρών» και το παραδοσιακό παστέλι με σικινιώτικο μέλι, ενώ το βράδυ στην πλατεία της Παντάνασσας υπήρξε ένα αφιέρωμα στον Oδυσσέα Ελύτη, με τη συμμετοχή των μουσικών Σπύρου Σακκά και Γιώργου Κουρουπού, οι οποίοι παρουσίασαν μαζί με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Με το Λύχνο του Άστρου». Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό, σε όλους τους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Πεποίθηση όλων των μόνιμων κατοίκων της Σικίνου είναι οι εκδηλώσεις αυτές να μην έχουν κοσμικό χαρακτήρα αλλά να αποτελέσουν σύμβολο μνήμης για το σπουδαίο Οδυσσέα Ελύτη. 

δείτε περισσότερα »
Η μεγάλη παράλειψη του μητροπολίτη Θήρας στα εγκαίνια του εκκλησιαστικού μουσείου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/08/2011

Θλίψη και κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ΟΥΔΕΙΣ μητροπολίτης εκλήθη στην τελετή εγκαινίων του εκκλησιαστικού μουσείου «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος»στην Αμοργό όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο οποίος και κάνει αυτό το διάστημα διακοπές στο νησί.

Η απόφαση να μην προσκληθούν μητροπολίτες ήταν απόφαση του μητροπολίτη Θήρας κ. Επιφάνιου; Δεν βρέθηκε κάποιος να του πει ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να είχαν προσκληθεί  στην τελετή εγκαινίων μητροπολίτες που συνόδευαν τον Χριστόδουλο στις ολιγοήμερες διακοπές του στην Αμοργό; Μήπως ο στενός συνεργάτης του μακαριστού, π. Θωμάς Συνοδινός  όφειλε να πει με αγάπη και σεβασμό στον μητροπολίτη κ. Επιφάνιο ότι πρέπει εκτός των δεκάδων πολιτικών να προσκληθούν και μητροπολίτες; Ερωτήματα που απασχολούν αρκετούς μητροπολίτες που δηλώνουν την έκπληξή τους αλλά και την πικρία τους. «Είναι προτιμότερο να σιωπήσω», ήταν το σχόλιο ιεράρχη που ρωτήθηκε σχετικά από το “ierovima”.Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προσεκλήθη αλλά απουσίαζε δικαιολογημένα λόγω του ατυχήματός του.  

δείτε περισσότερα »
Εορτάζει η Εκκλησία μας την Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/08/2011

Την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα εορτάσει η Εκκλησία μας το διήμερο 5 – 6 Αυγούστου. Επίκεντρο του εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα είναι ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως Βόλου, όπου την παραμονή, στις 7.30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου. Την εορτή της Μεταμορφώσεως πανηγυρίζουν, επίσης:

Ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Αμαλιαπόλεως, όπου στον Πανηγυρικό Εσπερινό θα προεξάρχει ο Αρχιμ. Νεκτάριος Υφαντίδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς και στην Θεία Λειτουργία ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Καρδατζής. 

δείτε περισσότερα »
Μητρόπολη Ξάνθης: Κατασκευή Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/08/2011

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει η κατασκευή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) «Άγιος Παντελεήμων» της Ιεράς Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου, κατόπιν υπογραφής σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας- Θράκης 2007- 2013. Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το νέο κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Ξάνθης – Δράμας μέσω Σταυρουπόλεως. Η κατασκευή αναπτύσσεται σε γήπεδο με επιφάνεια που ξεπερνά τα 52.000m2, με τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου να αγγίζει τα 4.000m2. Σκοπός της μονάδας είναι η  παροχή υπηρεσιών περίθαλψης, υποστήριξης, φιλοξενίας, λειτουργικής και κοινωνικής αποκατάστασης ατόμων τρίτης ηλικίας, ενώ το 10% της συνολικής δυναμικότητας προβλέπεται να διατεθεί για τη φιλοξενία απόρων ηλικιωμένων.  

δείτε περισσότερα »
Εγκαινιάστηκε το σπίτι του Ιερέα στο Πήλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/08/2011

Το απομακρυσμένο, αλλά πανέμορφο Πουρί, στην άκρη του Πηλίου, επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος (1/8) για να τελέσει την πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκου, εγκαινιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, την φετινή πορεία της τοπικής Εκκλησίας προς το Δεκαπενταύγουστο.

Αμέσως μετά την Παράκληση, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε τα εγκαίνια της νέας κατοικίας του Εφημερίου του χωριού, που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού και δημιουργήθηκε με σημαντική δωρεά του καταγόμενου από το Πουρί κ. Νίκου Νικολάου, υπό την μέριμνα και καθοδήγηση του ευλαβούς Ιερέως π. Αθανασίου Δελεντζέ και του Εκκλ/κού Συμβουλίου. 

δείτε περισσότερα »
Λιτανεία της εικόνας της «Παναγίας της Τριπολιτσάς»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/08/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Όπως είναι γνωστό στον Ιερό  Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως υπάρχει η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η ονομαζόμενη «Παναγία της Τριπολιτσάς». Την Ιερά αυτή Εικόνα τιμά η Τριπολιτσά λιτανεύοντας την  με πολύ ευλάβεια την πρώτη ημέρα τον ιερών παρακλήσεων προς την Θεοτόκο, πέριξ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου και της κεντρικής πλατείας της πόλεως προς ευλογία των κατοίκων και των επισκεπτών .Στην λιτανευτική πομπή καθώς και στον εσπερινό προεξήρχε  ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος. Πριν την λιτανεία ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος αναφέρθηκε στην εορτή της Παναγίας για το πόσο τιμάμε την Υπεραγία Θεοτόκο ,καθώς και για το ιστορικό της ιερής εικόνας οποία ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823 σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673