Εκκλησία της Ελλάδος

Δεν δέχεται συστάσεις από νεώτερους κατα τα πρεσβεία ιεράρχες ο Άνθιμος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/08/2011

Ο μητροπολίτης Άνθιμος όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένος να σιωπήσει αλλά με επιστολή του που απέστειλε προς όλους τους ιεράρχες, τους γνωστοποιεί ότι θα συνεχίσει να μιλά για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία γιατί όπως τονίζει αυτό θέλει ο λαός. Ο κ.Ανθιμος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σκοπιανό και δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα που δίνει.

Η επιστολή του μητροπολίτη έγινε με αφορμή τις συστάσεις που έκανε η ΔΙΣ σε μητροπολίτες να σιωπούν.

 

Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο κ. Ανθιμος ενώ τονίζει ότι σέβεται τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, υπογραμμίζει πως δεν δέχεται κριτική και συστάσεις από νεωτέρους του κατά τα πρεσβεία ιεράρχες. Και η αναφορά του αυτή θα συζητηθεί. "Ο παλιός είναι αλλιώς", ήταν το σχετικό σχόλιο γηραιού ιεράρχη.  

δείτε περισσότερα »
Η γιορτή του Αγίου Φανουρίου στο Βυζαντινό Μοναστήρι των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/08/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) 

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στο Βυζαντινό μοναστήρι των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Αδριανού ή Κατσιγρίου, το παλιό τοπωνύμιο της περιοχής από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παραμονή της εορτής έρχεται κόσμος στο μοναστήρι από κάθε μέρος της Αργολίδας, αλλά και της γειτονικής Κορινθίας, φέρνοντας από μία φανουρόπιτα ,θέλοντας έτσι να κάνουν την προσφορά τους στον Άγιο Φανούριο για την εκπλήρωση κάποιου τάματος που είχαν κάνει. Φέτος οι φανουρόπιτες ξεπέρασαν τις 600 και ο ιερέας της κωμοπόλεως ο πατέρας Παναγιώτης διάβαζε ακούραστα τα εκατοντάδες ονόματα που είχαν φέρει γραμμένα,(Υπέρ Υγείας), σε χαρτί ο κόσμος μαζί με τις φανουρόπιτες. Ένα έθιμο που κρατά  αρκετές δεκαετίες  θα μας πει η γερόντισσα του Ησυχαστηρίου και συνεχίζει θέλει ο κόσμος να δείξει την αγάπη του στον Άγιο Φανούριο ,γι αυτό φέρνουν τις φανουρόπιτες. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού οι γυναίκες αφού κόψουν τις φανουρόπιτες τις μοιράζουν στον κόσμο. 

δείτε περισσότερα »
Διήμερο Συνέδριο περί Μοναχισμού στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/08/2011

Διήμερο συνέδριο, 31 Αυγούστου και 1ηΣεπτεμβρίου με θέμα τον Μοναχισμό πραγματοποιείται στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας.

Το συνέδριο στο οποίο θα ομιλήσουν Καθηγούμενοι και Μοναχοί από το Άγιο Όρος και άλλες Ιερές Μονές της Ελλάδος, πραγματοποιείται με αφορμή τα 30  χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μονής.

 

  

δείτε περισσότερα »
Η μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αδριανού και Ναταλίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/08/2011

(Φωτορεπορτάζ Ευαγ.Μπουγιώτης) Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αδριανού και Ναταλίας στον ομώνυμο ιερό ναό στο Δρέπανο Αργολίδας, μία κωμόπολη που βρίσκεται μόλις 6χλμ από το Ναύπλιο. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος  πλαισιωμένος από ιερείς από την ευρύτερη περιοχή.

Στο τέλος του εσπερινού και μετά το θείο κήρυγμα από τον επίσκοπο ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας των Αγίων σε όλο το χωριό προς ευλογία του τόπου και των κατοίκων της.

Να σημειωθεί πως ο ιερός ναός των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας είναι χτισμένος προ του 1830 βάση μαρτυριών καθώς και από τις ημερομηνίες σε κάποιες παλιές εικόνες ,μάλιστα βάση προφορικών μαρτυριών υπήρχε εκεί άλλος ναός μικρός και οι κάτοικοι της περιοχής έφτιαξαν μεγαλύτερο , εσωτερικά ο ναός φέρει ξύλινο τέμπλο με μαρμάρινα ανάγλυφα . 

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα μητροπολίτη Δημητριάδος στην Πολιτεία με αφορμή τον Ολυμπιακό Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/08/2011

Την ιδιαίτερη χαρά της εκφράζει η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος για την φιλοξενία και διοργάνωση από την πόλη του Βόλου του 16ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών. Η Ιερά Μητρόπολη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, διέθεσε, για τις ημέρες των αγώνων, ένα από τα σχολικά της λεωφορεία για την μεταφορά των αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους. Με αφορμή τη συνάντηση αυτή ο κ. Ιγνάτιος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η διοργάνωση της κορυφαίας αυτής αθλητικής συνάντησης στέλνει ένα μήνυμα προς την Ελληνική Πολιτεία ότι η πόλη μας αξίζει ιδιαίτερης προσοχής από τους παράγοντες του Ελληνικού Αθλητισμού, ενώ διεκδικεί δικαιοσύνη και επί ίσοις όροις μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα». 

δείτε περισσότερα »
Ετέθη ο θεμέλιος λίθος του Αγίου Νικολάου Ζευγολατιού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/08/2011

Μέσα σε κλίμα έκδηλης συγκινήσεως, με  τη δέουσα  λαμπρότητα και την πρέπουσα Ιερότητα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης  Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του   Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου,  στην Ενορία Ζευγολατιού Μαντινείας, το απόγευμα της Τετάρτης 24ηςΑυγούστου ε.ε.Τελέστηκε ο Αγιασμός, τέθηκε ο θεμέλιος Λίθος στον κατάλληλα ετοιμασμένο χώρο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και  εν συνεχεία  ο χώρος ο οποίος  θα οικοδομηθεί ο Ιερός Ναός αγιάσθη  με Αγίασμα.

Ιερείς, Διάκονοι, πλήθος Ενοριτών της Ενορίας Ζευγολατιού  και Τριπολίτες, συμμετείχαν στην ως άνω ακολουθία της Θεμελιώσεως του Ιερού Ναού.Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου που ξεκινά η Ενορία Ζευγολατιού και ο Αιδ. Ιερέας π. Νικόλαος Μπατζιάλας, με το παρ' αυτού Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στην   Μητρόπολή μας, λέγοντας χαρακτηριστηκά: "Θα είναι ένας χώρος όπου θα τελείται η Θεία Λατρεία, και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ενορία του Ζευγολατιού". 

δείτε περισσότερα »
Τα λείψανα του Παιδομάρτυρα Γαβριήλ στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/08/2011

Την προσεχή Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 9 το πρωί, στα προπύλαια του Ναού της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, επί της οδού Διγενή 20, θα γίνει υποδοχή για την Ιερά Εικόνα και τα Τίμια Λείψανα του παιδομάρτυρα Γαβριήλ που θα προσκομίσουν στην Ενορία, ομάδα νέων της Ενορίας Αγίου Ιωάννου Θεολόγου από το Μπιαλύστοκ της Πολωνίας.

Η ιδιαίτερη ευλογία για την Ενορία, ανακοινώθηκε από την Πολωνία ως εξής:

«Η προσφορά εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας της Πολωνίας, κατόπιν αιτήματος της Ενορίας Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μπιαλύστοκ, τμήματος εκ των λειψάνων του Αγίου Παιδομάρτυρος Γαβριήλ στην ενορία της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως είναι μια έκφραση αγάπης και αδερφικών σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων στην Πολωνία και στην Ελλάδα. Η παράδοση Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γαβριήλ, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Μπιαλύστοκ και Γκντάνσκ κ. Ιακώβου, είναι συνέπεια των αδελφικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της ενορίας Αγίας Μαρίνης και των Ορθοδόξων Πολωνών, από το 1997 όπου ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μπιαλύστοκ και σήμερα Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας επισκέφτηκε την ενορία της Αγίας Μαρίνης. Η ευλογία του αγίου Γαβριήλ με την διαρκή πλέον σωματική παρουσία Του στο Ναό της Αγίας Μαρίνης, σφραγίζει αυτή την αγάπη και ενώνει ακόμα περισσότερα τους δύο Ορθόδοξους λαούς 

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη ο πατήρ Πέτρος Γιαρισκάνης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/08/2011

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο πολιός Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Πέτρος Γιαρισκάνης το πρωί της 24ηςΑυγούστου 2011, σε ηλικία 83 ετών. Ο μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Γιαρισκάνης, υπήρξε από τις πρώτες χειροτονίες του μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Αμβροσίου. Γεννήθηκε το 1928 και διετέλεσε Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου – Ελευθερουπόλεως και αργότερα, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου- Ακροβουνίου , του οποίου πρωτοστάτησε στην εκ θεμελίων ανέγερση του, όπως επίσης και σε άλλους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως. Πατήρ τριών τέκνων, ως Πνευματικός της Ιεράς Μητροπόλεως, επισφράγισε με την πολυετή παρουσία του και την σεμνή του διακονία την νεωτέρα Εκκλησιαστική Ιστορία της ευρύτερης περιοχής  Ελευθερουπόλεως. Η εξόδιος ακολουθία, θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου –Ακροβουνίου αύριο Πέμπτη 25 Αυγούστου και ώρα 4:00 μ.μ.      

δείτε περισσότερα »
Οι Καλαβρυτινοί τίμησαν τον ποιμενάρχη τους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/08/2011

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 10ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, που πραγματοποιήθηκαν στην Κλειτορία Καλαβρύτων, και που φέτος διοργανώνει ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων και άλλους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, τιμήθηκε μεταξύ αξιόλογων επισήμων προσώπων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος για την τεράστια ποιμαντική , πνευματική, πολιτιστική και εθνική προσφορά του στην επαρχία των Καλαβρύτων κατά την διάρκεια της 35ετούς επιτυχούς ποιμαντορίας του, με ειδική χρυσή πλακέτα που αναφέρει τα εξής: «10ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα. Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών 1873. Τιμής ένεκεν, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟ, για την προσφορά του στον ελληνορθόδοξο πολιτισμό. Κλειτορία, 19 Αυγούστου 2011».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, οι Βουλευτές, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Νικολόπουλος, οι τοπικοί φορείς, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαβρύτων και φυσικά ο Πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών κ. Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος μίλησε και βράβευσε τον Ποιμενάρχη μας. 

 

δείτε περισσότερα »
Μοναχός πήρε δάνειο για να συντηρεί το Μοναστήρι!
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/08/2011

(πηγή: Ανεξάρτητος & Διπλωματικός Παρατηρητής)

 

Ο ιερομόναχος Ιερόθεος Σκιαδάς (φωτό), εδώ και 13 χρόνια κρατά μόνος του ζωντανό το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βλοχού, την Ιερά Μονή Βλοχού, όπως είναι πιο γνωστή. Ιδρύθηκε στις αρχές του 13ουαιώνα, αλλά το 1834 η μονή διαλύθηκε όπως και άλλα μοναστήρια, με διάταγμα του τότε βασιλιά Όθωνα. Η περιουσία, ζώα και άλλα, εκποιήθηκαν και καταπατήθηκαν και η μονή εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Εδώ και 13 χρόνια όμως, συντηρείται κυριολεκτικά από έναν μοναχό, μια και η ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην οποία υπάγεται, αδιαφορεί παντελώς. Ίδια αδιαφορία  επισημαίνεται και από την Πολιτεία. Μέχρι και  δάνειο σε Τράπεζα χρεώθηκε ο ηρωικός ιερέας για να φτιάξει την Εκκλησία. Αλλιώς θα ερήμωνε το μοναστήρι! 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673