Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Επίσκοπος Φωτικής Διονύσιος νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/10/2011

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε σήμερα 7 Οκτωβρίου Μητροπολίτη Ζακύνθου τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φωτικής κ. Διονύσιο (Σιφναίο).Ο κατά κόσμον Δημήτριος Σιφναίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Στις 14 Αυγούστου 1977 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης.Διάκονος χειροτονήθηκε στις 15 Αυγούστου 1977 από τον Επίσκοπο Δωδώνης Χρυσόστομο (Συνετό) και Πρεσβύτερος στις 17 Δεκεμβρίου 1983 από τον ίδιο Επίσκοπο.Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Λαγκαδά (1983-1984) και στην Μητρόπολη Καισαριανής (1984-2010). Στις 13 Μαΐου 2010 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καισαριανής τιτουλάριος Επίσκοπος Φωτικής, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις Οκτωβρίου 2011 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου μετά τη παραίτηση του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου.

 

δείτε περισσότερα »
Η εισήγηση του μητροπολίτη Λαγκαδά στη Σύνοδο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/10/2011

Θέμα της εισηγήσεως του μητροπολίτη Λαγκαδά ήταν: «Συζυγία – Οἰκογένεια. Ὀρθόδοξα πνευματικὰ καὶ σύγχρονα κοινωνικὰ δεδομένα». Ακολουθεί το κείμενο της εισηγήσεως: Ο γά­μος , ὡς ἔννομη συζυγία, ἀ­πο­τε­λεῖ μί­α ἀ­πὸ τὶς ἀρ­χαι­ό­τε­ρες θε­σμι­κὲς κα­τα­κτή­σεις τοῦ ἀν­θρώ­που, μὲ ἡ­λι­κί­α με­γα­λύ­τε­ρη τῶν εἴ­κο­σι αἰ­ώ­νων. Ἡ συ­ναι­σθη­μα­τι­κή, κοι­νω­νι­κή, πνευ­μα­τι­κὴ καὶ βι­ο­λο­γι­κὴ συ­νάν­τη­ση τῶν ἑ­τε­ρο­φύ­λων, λει­τούρ­γη­σαν ὡς θε­με­λι­ώ­δεις προ­ϋ­πο­θέ­σεις γιὰ τὴ «θε­σμι­κὴ ἀ­να­γνώ­ρι­ση», ποὺ φαί­νε­ται ὅ­τι ἀ­πα­σχό­λη­σε ἀ­πὸ πο­λὺ ἐ­νω­ρὶς τὴν ἀν­θρώ­πι­νη συλ­λο­γι­κό­τη­τα, πρὶν ἀ­κό­μη δι­α­μορ­φω­θεῖ σὲ ὀρ­γα­νω­μέ­νη κοι­νω­νι­κὴ ζω­ή. Ἡ σύγ­χρο­νη ἀν­θρω­πο­λο­γι­κὴ ἔ­ρευ­να ἔ­χει ἐν­το­πί­σει τὶς θε­σμι­κὲς ἀ­παρ­χὲς τοῦ γά­μου καὶ τῆς οἰ­κο­γέ­νειας σὲ πο­λὺ πρώ­ι­μες ἱ­στο­ρι­κὲς στιγ­μές, πρὶν ἀ­κό­μη ἐμ­φα­νι­σθοῦν οἱ θε­σμοί τῆς ἐ­ξου­σί­ας, τῆς οἰ­κο­νο­μί­ας ἢ τῆς συλ­λο­γι­κῆς εὐ­θύ­νης. O­ἱ θε­σμοὶ αὐ­τοί, ἀ­πὸ τὴ στιγμὴ τῆς δη­μι­ουρ­γί­ας τοῦ ἀν­θρώ­που, μᾶς ἀ­κο­λου­θοῦν χω­ρὶς οὐ­σι­ώ­δεις με­τα­βο­λὲς σὲ ὅ­λα τὰ στά­δια τῶν πο­λι­τι­στι­κῶν, ἀλ­λὰ κυ­ρί­ως τῶν βιο-κοι­νω­νι­κῶν μας ἐ­ξε­λί­ξε­ων.   

δείτε περισσότερα »
Ιερώνυμος: «Αδικούμαστε έτσι όπως λοιδορούμαστε πως δεν πληρώνει φόρους η Εκκλησία»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/10/2011

 Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Καρέλλειου Ιδρύματος, της πρότυπης μονάδας αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων που θα λειτουργεί από την ΜΚΟ "Αποστολή" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε στενή συνεργασία με την Ι. Μονή Πεντέλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης εκ μέρους της κυβέρνησης, αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιερείς και στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της ΜΚΟ ''Αποστολή".  

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στο να έρθει αυτή η μέρα έναρξης λειτουργίας της μονάδας. Έκανε εκτενή αναφορά στο προνοιακό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής το οποίο, όπως είπε, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας. 

δείτε περισσότερα »
Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νικολάου του Νέου στον φερώνυμο Ναό του στη Θήβα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/10/2011

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 5.00 μ.μ θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Υποδοχής της Τιμίας Κάρας του Προστάτου της Ενορίας μας ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ του εξ Ανατολής και εν Βουνένοις αθλήσαντος, την Οποία θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Ι.Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου Παν..Αρχιμ.Γέρων ΔΩΡΟΘΕΟΣ.

 

δείτε περισσότερα »
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/10/2011

Τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» την ερχόμενη Παρασκευή  στις 11.00 το πρωί, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη κατευθυνόμενος προς το Άγιον Όρος, όπου θα πραγματοποιήσει την πέμπτη κατά σειρά προσκυνηματική Του επίσκεψη, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού που διοργανώνει η Ιερά Κοινότητα την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 20 ετών της Πατριαρχίας του. Στο Άγιο Ορος θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός.

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ.Γλυφάδας: προσκυνηματική εκδρομή σε ενορίες του Λονδίνου και του Έσσεξ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/10/2011

 Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε προσκύνημα σε δύο Ενορίες του Λονδίνου και στην Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσεξ,  για τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας που διακόνησαν στις Ενορίες της Μητροπόλεως για το Εκκλησιαστικό έτος 2010-2011, ως ελάχιστο δείγμα αναγνωρίσεως της προσφοράς τους και ευγνωμοσύνης για την διακονία τους στα παιδιά μας όλων των ηλικιών και βαθμίδων, από Προνήπιο μέχρι Φοιτητές, Πτυχιούχους και Μεταλυκειακούς νέους και νέες των Νεανικών Συνάξεων .  

 Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος συνοδευόμενος από  3 Κληρικούς , μέλη της Επιτροπής Νεότητος : τον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλος, τον π. Γεώργιο Φειδόπουλο και π. Αντώνιος Χρήστου.   

δείτε περισσότερα »
Η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλομάτας από τη Σκιάθο στη Χαλκίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/10/2011

Για δέκατη ένατη συνεχή χρονιά, πρόκειται να πραγματοποιηθούν, με τη Χάρη του Θεού, στην Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, οι εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Προστάτου μας Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».

Στις Εκδηλώσεις αυτές, έχουμε την ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται από κάποια Ενορία της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας κυρίως, μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.  

δείτε περισσότερα »
Εκδηλώσεις για το Dies Academicus του Ινστιτούτου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου τοῦ Οικουμενικοῦ Πατριαρχείου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/10/2011

Τό  Μεταπτυχιακό  Ἰνστιτοῦτο  Θεολογίας  τοῦ  Ὀρθοδόξου  Κέντρου  τοῦ Οἰκουμενικοῦ  Πατριαρχείου  στό  Σαμπεζύ  τῆς  Γενεύης,  το  ὁποῖο  ἱδρύθηκε  τό  1996 καί συνεργάζεται μέ   τις  Θεολογικές  Σχολές  τῶν Πανεπιστημίων   Γενεύης  και  Φριβούργου,  εἰσῆλθε  στό  15ο  ἔτος   τῆς ἀκαδημαϊκῆς  λειτουργίας  του. 

Τό  Ἰνστιτοῦτο,  το  ὁποῖο προσφέρει ἕνα  πρόγραμμα  ἐπιπέδου  Master, παραχώρησε μέχρι σήμερον,  σέ  συνεργασία μέ  τά  ἀνωτέρω  δύο πανεπιστημιακά  Ἱδρύματα, 74  Διπλώματα (certificats) εἰδικεύσεως στήν ὀρθόδοξη  θεολογία. 

δείτε περισσότερα »
Εισήγηση Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/10/2011

Θέμα: «Προς αναθεώρηση και αναδιοργάνωση εκκλησιαστικών πραγμάτων»

 

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

 Ευχαριστώ τους αδελφούς συνοδικούς Αρχιερείς που απεδέχθησαν κατά την συνεδρίαν της 15ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους την πρότασή μου να εκθέσω με τη βοήθεια του Θεού ενώπιόν σας κατά την σημερινή τακτική συνεδρία της Ιεραρχίας μας τις προσωπικές μου σκέψεις γύρω από το θέμα: «Προς Αναθεώρηση και Αναδιοργάνωση Εκκλησιαστικών μας πραγμάτων».

 Θεωρώ σκόπιμο να ξεκινήσω την εισήγησή μου ακολουθώντας την προτρεπτική ρήση του αρχαίου φιλοσόφου Αντισθένη: «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις».

 Η πρόθεσις «προς» όταν συντάσσεται με αιτιατική σημαίνει κίνηση, ξεκίνημα. Οι λέξεις «αναθεωρώ» και «αναθεώρηση» σημαίνουν επανεξετάζω, επανεξέταση και οι λέξεις «αναδιοργανώνω» και «αναδιοργάνωση», με δομική προέκταση των εννοιών τους, σημαίνουν «ξανακτίζω», «ξαναφτιάξιμο». Τέλος η έλλειψη του άρθρου «των», σημαίνει ότι η αναφορά γίνεται σε μερικά συγκεκριμένα και όχι σε γενικά εκκλησιαστικά θέματα.

 Θα ήθελα εξ αρχής να υπογραμμίσω, ότι η τοποθέτησή μου αναφέρεται σε ταπεινές προσωπικές μου απόψεις για τη ζωή της Εκκλησίας σχετικά με ζητήματα που καλούν για μία κίνηση, για ένα ξεκίνημα, για μία επανεξέταση και αναδιοργάνωση συγκεκριμένων θεμάτων της ποιμαντικής μας διακονίας. Σε μία εποχή δύσκολη με πολλές ιδιομορφίες, ο λαός μας, πέρα από το γεγονός ότι  βρίσκεται στα όρια των οικονομικών του αντοχών, φαίνεται ότι βρίσκεται και στα όρια των ψυχολογικών αντοχών του. Ακόμη και εκείνοι που δεν αισθάνονται να θίγονται σε καθοριστικό βαθμό από την οικονομική ύφεση, βιώνουν μία ψυχολογική ύφεση χωρίς προηγούμενο σε όλη την μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα.

 Εν ολίγοις, επιθυμώ να καταθέσω ένα πρακτικής χρησιμότητας κείμενο χωρίς να ανοιχτώ σε βαθυστόχαστες αναλύσεις, αν και αισθάνομαι υποχρεωμένος να προσθέσω στο σημείο αυτό κάποιες γενικότερες σκέψεις καθώς η κρίση του παγκόσμιου συστήματος φαίνεται να βαθαίνει όλο και περισσότερο και δεν πιστεύω, ότι κάποια κοινωνικοπολιτική ανάλυση είναι ικανή να μας βγάλει μονομερώς από αυτήν την κρίση.

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν, η και μας κατακρίνουν, γιατί ασχολούμεθα με θέματα που μοιάζουν σαν εσωτερικοί προβληματισμοί σε περίοδο που η χώρα ταλαιπωρείται από μία τόσο μεγάλη κοινωνική και κυρίως οικονομική κρίση. 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Νεκτάριος στον Άγιο Γεώργιο Καρύτσης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/10/2011

Το πρωί της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου 2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε την θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην Αθήνα, με τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτου των δικαστών και των νομικών. Ο Σεβασμιώτατος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και στην δοξολογία που τελέσθηκε στη συνέχεια, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Προέδρου του Αρείου Πάγου και των προέδρων και λοιπών εκπροσώπων της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και άλλων συλλόγων που αντιπροσωπεύουν τον νομικό κόσμο. Στην δοξολογία συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, όπως επίσης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας, κ. Γεώργιος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου.  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673