Εκκλησία της Ελλάδος

Οι Άγιοι της Μικράς Ασίας στην Κίο Αργολίδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/10/2011

 (φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Οι Άγιοι της Κίου της Μικράς Ασίας  στην Αργολίδα την Κυριακή μετά την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους, όποτε συμπέσει αυτή (φέτος ήταν η 16-10-2011), τιμώνται οι πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας και αποφάσισε την αναστύλωση των εικόνων και την λήξη της Εικονομαχίας.Αυτή την Κυριακή, εδώ και χρόνια, αποφασίσθηκε, με έγκριση του Μητροπολίτη Αργολίδος, να τιμώνται όλοι μαζί οι 4 άγιοι της Κιου της Μ. Ασίας, ο Ευστάθιος, Επίσκοπος Κιου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος, ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.Οι λόγοι που συνηγόρησαν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής :1. Αυτό καθαυτό το γεγονός της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και ο τόπος που έλαβε αυτή χώρα (Νίκαια), δεδομένου ότι η Κίος της Μ. Ασίας, από τον 16ο αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως τέτοια μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή.

2. Δύο από τους τιμώμενους αγίους (ο επίσκοπος Κίου Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος) έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.

δείτε περισσότερα »
Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στη Χαλκίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/10/2011

 Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, πρόκειται –συν Θεώ- να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, σύμφωνα με παλαιά παράδοση της Τοπικής μας Εκκλησίας.

  • 7.00π.μ. Όρθρος.
  • 7.30π.μ. Αρχιερατική Χοροστασία.
  • 8.30π.μ. Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.  

   Η Θεία Λειτουργία αυτή ακολουθεί το λειτουργικό Τυπικό των Ιεροσολύμων και η τέλεσή της δίνει την δυνατότητα στους χριστιανούς να προσευχηθούν και λειτουργηθούν με τον τρόπο της πρώτης χριστιανικής Κοινότητας των Ιεροσολύμων των Αποστολικών χρόνων.                         

Εκ Του Ιερού Ναού.

δείτε περισσότερα »
Παπάς - δολοφόνος για κτηματικές διαφορές!
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/10/2011

 Κτηματικές διαφορές φέρεται να είναι η αιτία που ένας υπερήλικας ιερέας στην Λάκκα Καπελίτσας στα όρια Ηλείας - Αρκαδίας, πυροβόλησε και σκότωσε εξ επαφής, έναν 70χρονο συγχωριανό του.
Σύμφωνα με το thebest.gr, το απόγευμα μεταφέρθηκε η σορός του θύματος στο
νοσοκομείο Πύργου, ενώ οι συγγενείς του καταθέτουν ό,τι σχετικό γνωρίζουν για την υπόθεση τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το έγκλημα έγινε μπροστά στα μάτια τους, όταν ενώ βρίσκονταν σε κοντινό σημείο έστρεψαν το βλέμμα τους την ώρα που άκουσαν πυροβολισμό και είδαν τον 70χρονο να σωριάζεται στο έδαφος και τον ιερέα να κρατά στα χέρια ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο.

δείτε περισσότερα »
Κυριακάτικο Αρχονταρίκι για γονείς από την ενορία Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/10/2011

 Είναι η νέα δραστηριότητα της ενορίας της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, (φωτο αρχείου) που αντικατέστησε τη Σχολή Γονέων.
Κάθε Κυριακή στις 10.30 το πρωί, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία σύζυγοι, γονείς και νέοι συναντώνται στη νέα αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου (κάτω από το Παρεκκλήσιο του αγίου Ραφαήλ). Στόχος η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, η διδασκαλία του ενός κυρίως από τα λάθη και τις παραλείψεις του άλλου, αλλά και το μοίρασμα του οράματος για μια ζωντανή ενορία σε καιρούς δύσκολους.

 

Ορισμένες φορές ένας ομιλητής αναπτύσσει κάποιο θέμα, άλλοτε αυτό γίνεται από τους εφημερίους του Ναού μας και άλλοτε πάλι απλώς δίνεται η δυνατότητα να ξεδιπλωθούν οι σκέψεις και οι αγωνίες, με συντονιστή τον π. Κωνσταντίνο Στούμπο, που είναι και ο υπεύθυνος της νέας δραστηριότητας.

δείτε περισσότερα »
Yποδοχή τμήματος του ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου από τη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/10/2011

 (φωτορεπορτάζ Ευαγ.Μπουγιώτης) Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, η Τρίπολη  υποδέχτηκε  με κάθε μεγαλοπρέπεια, τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, πολιούχου Θεσσαλονίκης.  Στις 5:30 μ.μ. έγινε η  υποδοχή του Ιερού Λειψάνου στην πλατεία Αγίου Βασιλείου Τρίπολης. Το Πάντιμον Ιερόν Λείψανο του Αγίου παρέδωσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Θεσσαλονίκης, πατήρ Δαβίδ Τζιουμάκας, στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρο.  Η μεταφορά του Ιερού Λειψάνου  έγινε με κάθε λαμπρότητα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές και τους πιστούς που παρά την βροχή ήρθαν για να προσκυνήσουν το Λείψανο του Αγίου Δημητρίου. Κατόπιν ακολούθησε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός , χοροστατώντας του Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου. Το ιερό λείψανο του Αγίου θα παραμείνει στην Τρίπολη μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, όπου και καθημερινώς θα τελούνται ακολουθίες.

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Α΄
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/10/2011

 (Εκ του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως)  Στα πλαίσια των εορτασμών των 15 χρόνων από τα εγκαίνια του Ναού μας, θα τελεσθεί την Κυριακή 16.10.2011, επιμνημόσυνη δέηση για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χρυσόστομο τον Παπαδόπουλο, επί Αρχιεπισκοπίας του οποίου δημιουργήθηκε ο πρώτος Ναός της Αγίας Μαρίνης (20.3.1935), στην μετέπειτα ομώνυμη ενορία Ηλιουπόλεως. Επιπλέον το Σάββατο 22.10 και ώρα 11.00 θα τελεσθεί στο μνήμα του, στο Ά Κοιμητήριο Αθηνών, επιτάφιο τρισάγιο.Γεννήθηκε στην Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης το 1868, σπούδασε στην Ιωακείμειο Ιερατική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, στη Σχολή του Σταυρού στην Ιερουσαλήμ, στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στις θεολογικές ακαδημίες του Κιέβου και της Αγίας Πετρούπολης, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας.

δείτε περισσότερα »
«Η Εκκλησία μας δεν μπορεί να ανεχθεί καμία είδους πτώχευση»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/10/2011

“Απέναντι στην οικονομική κρίση η Εκκλησία μας δεν μπορεί να ανεχθεί καμία είδους πτώχευση, πρωτίστως όμως δεν συγχωρεί την πτώχευση των αξιών, δεν μπορεί να αποδεχθεί καμία είδους χρεωκοπία, πρωτίστως όμως δεν μπορεί να εθελοτυφλεί στην χρεωκοπία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”. Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας  στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τον  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπέϊ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζέρσι Μπούζεκ.

«Η κρίση που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα χρειάζεται νηφάλια διάγνωση. Η θεραπεία της πρωτοφανούς κρίσης  που βιώνουμε στις ημέρες μας απαιτεί μία συστηματική προσέγγιση με κοινωνική ευαισθησία και αίσθημα δικαίου, αλλά και την ενίσχυση των ηθικών αντισωμάτων για να μην είναι προσωρινά τα αποτελέσματα της θεραπείας», καταλήγει η επιστολή που υπογράφει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο αρχιγραμματέας Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Η εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου στην Πολωνία.
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/10/2011

Με ιδιαίτερες τιμές και εξαιρετική μεγαλοπρέπεια η ενορία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην μικρή πόλη Τέρεσπολ, που βρίσκεται στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου.

Στην αρχή της πόλεως, δεκάδες κληρικοί και εκατοντάδες πιστοί ανέμεναν το απόγευμα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2011, την ιερά εικόνα που προσεκόμισαν οι εξ Ελλάδος αφιχθέντες επί τούτο, εφημέριοι του Ναού μας Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Δημητρίου και Ιερομόναχος π.Ευσέβιος Μεάντζια.

Με πορεία πλέον του χιλιομέτρου δια των οδών της πόλεως η πομπή έφτασε στο Ναό όπου ανέμεναν ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας, ο Επίσκοπος της περιοχής, Αρχιεπίσκοπος Λουβλίνου και Χέλμ κ. Άβελ και ο Λευκορώσος Επίσκοπος  Μπομπρούϊσκ και Μπύχωφ κ. Σεραφείμ. 

δείτε περισσότερα »
Ο αρχιεπίσκοπος και 8 μητροπολίτες στην Αταλάντη στις διήμερες εκδηλώσεις για τον Επίσκοπο Ταλαντίου Νεόφυτο Μεταξά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/10/2011

Στό ἐπίκεντρο τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ ἐνδιαφέροντος θά εὑρεθεῖ τό Σαβ­βατοκύ­ριακο 15 καί 16 Ὀκτωβρίου ἡ πόλη τῆς Ἀταλάντης μέ τό διήμερο τῶν ἱστορικοθεολογικῶν καί ἐκκλησιαστικῶν ἐκδηλώσεων «εἰς τιμήν καί μνήμην» τοῦ μεγάλου Ἐκκλησιαστικοῦ καί Ἐθνικοῦ ἀνδρός Ἐπισκόπου Ταλαντίου Νεοφύτου Μεταξᾶ τοῦ μετέπειτα Μητροπολίτου Ἀθηνῶν καί προέδρου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

Οἱ ἐκδηλώσεις τοῦ διημέρου εἶναι ἡ ἀποκορύφωση πολλῶν ἐκδηλώσεων ὅλου τοῦ ἔτους, οἱ ὁποῖες πραγμα­το­ποιήθησαν στήν πόλη τῆς Ἀταλάντης καί τῆς Λαμίας μέ τή συνεργασία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί τοῦ Δήμου Λοκρῶν.

Οἱ ἐκδηλώσεις περιλαμβάνουν:1) Ἱστορική Ἡμερίδα τό Σάββατο μέ θέμα: «Ἡζωή καί τό ἔργο τοῦ Ἐπισκόπου Ταλαντίου Νεοφύτου». Ἡ Ἡμερίδα, ἡ ὁποία θά ἀρχίσει στίς 9.00 τό πρωί, θά πραγματοποιηθεῖ στήν αἴθουσα τελετῶν τοῦ Δήμου Λοκρῶν μέ10 εἰσηγήσεις ἀπό διακεκριμένους ἐπιστήμονες.

2) Συνοδική Θεία Λειτουργία τήν Κυριακή στόν Ἱερό Ναό τῶν Ἁγίων Θεο­δώρων Ἀταλάντης προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου μέ τήν συμμετοχή 8 Μητροπολιτῶν.

  

δείτε περισσότερα »
Εκδήλωση για τον Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως στον Πειραιά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/10/2011

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα του Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου Πειραιώς σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε, τηνΚυριακή 16 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Ναό μας, την ομιλία και την προβολή σχετικά με το βίο του ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑΙΑΣ, ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ.

Ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά, Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος. Κατά τη διάρκεια της παρακλήσεως, που θα τελεσθεί στο τέλος της ομιλίας προς τιμήν του Αγίου Λουκά, θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο από το ιερό Λείψανό του, προς αγιασμό και χάρη των πιστών.

Εκ της Φιλοπτώχου Αδελφότητος 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673