Εκκλησία της Ελλάδος

Αποχαιρετούμε το Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/10/2011

Με τα μάτια στραμμένα στη Βιέννη βρίσκονται δεκάδες Ορθόδοξοι αρχιερείς σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς έναν μεγάλο ιεράρχη, τον Μητροπολίτη Αυστρίας, Υπέρτιμο και Εξαρχο Μεσευρώπης και Ουγγαρίας Μιχαήλ.

Ο  κατά κόσμον Μιχαήλ Στάικος αύριο το πρωί θα φιλοξενηθεί  για πάντα στην αυστριακή γη όπου έζησε και αναδείχθηκε και θα τοποθετηθεί στο πάνθεον της ιστορίας μαζί με τους άλλους μεγάλους Ελληνες της Βιέννης. Την Εκκλησία της Ελλάδος και  τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο θα εκπροσωπήσει ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος ο οποίος βρίσκεται στη Βιέννη.

Βραβευμένος με τα υψηλότερα παράσημα του αυστριακού κράτους, τιμήθηκε για την προσφορά του από τον σημερινό Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια αλλά και τον προκάτοχο του Κωστή Στεφανόπουλο.

Η Αυστρία, η Ελλάδα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποχαιρετούν έναν επιφανή ιεράρχη. Ο Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο Καρδινάλιος Σέμπορν, ο Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος και δεκάδες άλλοι θα βρεθούν στον Ναό της Αγίας Τριάδας, εκεί, στην συνοικία των Ελλήνων, στη Βιέννη για να αποχαιρετίσουν έναν μεγάλο φίλο.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα αρχίσει στις 12:30 και ο ενταφιασμός του θα γίνει στο κεντρικό κοιμητήριο της Βιέννης. 

δείτε περισσότερα »
Με το πένθος (για τον μακαριστό Μιχαήλ) ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/10/2011

Στα πλαίσια της ειρηνικής επισκέψεώς του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μακ. Πατριάρχης Σερβίας κ.Εἰρηναῖος επισκέφθηκε σήμερα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συνοδευόμενος από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Στην είσοδο της Σχολής τους υψηλούς επισκέπτες υπεδέχθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, νέος Ηγούμενος της Ι. Μονής Χάλκης, ο οποίος τους οδήγησε στο Καθολικό της Μονής για να προσκυνήσουν και να ανάψουν κερί ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Καμαριωτίσσης. Οι δύο Προκαθήμενοι έψαλαν και προσηυχήθησαν ελληνιστί και σερβιστί.

Εν συνεχεία, έγινε η επίσημη υποδοχή στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, όπου αντηλλάγησαν επίσημες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από μέρους του Ηγουμένου και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ. Ειρηναίου. 

δείτε περισσότερα »
Βαρθολομαίος: Χωρίς αξία ο χάρτινος πλούτος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/10/2011

 «H οικονομική κρίσις, η οποία μαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπον, είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσεως, η οποία ενδημεί εις τας συγχρόνους κοινωνίας», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σε ομιλία του κατά την επίσημο υποδοχή του Πατριάρχου της Σερβίας Ειρηναίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε: "Το κακόν το οποίον βιούμεν, ως απειλήν ή διακινδύνευσιν ή πραγματικήν μείωσιν ή και εκμηδένισιν των οικονομικών πόρων και της εκ τούτων ευημερίας, προέρχεται εκ του μειωμένου ενδιαφέροντος ημών πάντων δια το ηθικώς δέον, ως τούτο υποδεικνύει ο Θεός".

"Έχομεν αναγάγει την απληστίαν και την πλεονεξίαν εις αρετήν. Τιμώμεν τον πλούτον υπέρ το δέον. Αν και εξαίρομεν την απαξίαν των ανηθίκων μεθόδων πλουτισμού, θαυμάζομεν και συγχωρούμεν τους πλουτίζοντας δια της αφαιμάξεως των συνανθρώπων των", συμπλήρωσε.

δείτε περισσότερα »
Ιερώνυμος: "Εμάς δεν μας πιάνει πανικός"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/10/2011

 (Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής) Τον Ιερολογιώτατο Διάκονο π. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο χειροτόνησε σε πρεσβύτερο σήμερα το πρωί στον Ι. Ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απονέμοντάς του και το οφίκκιο του αρχιμανδρίτη.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως δε νοείται μόνο με τους ιερείς η Εκκλησία. "Η Εκκλησία είναι ο λαός και οι ιερείς" τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην ύψιστη σημασία του μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας.

Απευθυνόμενος στο νεοχειροτονηθέντα ο Μακαριώτατος τον παρακάλεσε η διακονία του να είναι ανάλογη με τις ανάγκες της εποχής μας. "Δεν είναι τόσο τα οικονομικά, αλλά η ψυχική ταλαιπωρία των ανθρώπων που έχει φτάσει στο άκρο και η αγωνία τους για το που βαδίζουμε" είπε. "Οι άνθρωποι", πρόσθεσε, "στηρίζονται στην Εκκλησία. Αυτή τους δυναμώνει και τους δίνει κουράγιο να προχωρήσουν".

δείτε περισσότερα »
Αγιασμός στο Κατηχητικό του Μητροπολιτικού Ι.Ν Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/10/2011

 Με την παρουσία των μικρών μας φίλων και μαθητών, τελέσθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011  ο Αγιασμός στο Ενοριακό Κατηχητικό Σχολείο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Ακολούθησε το καλωσόρισμα και οι ευχές από τους Ιερείς του Ναού και την  κατηχήτρια, ενώ παραλλήλως προσφέρθηκαν  γλυκίσματα και αναψυκτικά προς όλα τα παιδάκια. Η προσέλευση των μικρών παιδιών ήταν ικανοποιητική, αλλά  συνεχίζουμε πάντα με την προσδοκία   ότι την επόμενη φορά θα συμμετάσχουν και άλλοι μικροί  μας  φίλοι.Ξεχωριστή χαρά μας έδωσε  η παρουσία αρκετών γονέων και κηδεμόνων των παιδιών μας κατά την Ακολουθία του Αγιασμού και την Έναρξη των μαθημάτων,  αλλά και η παρουσία των παλαιοτέρων κατηχητριών, οι οποίες για αρκετά χρόνια πρόσφεραν και διακόνησαν επάξια τον δεσμό του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας μας.

δείτε περισσότερα »
Η Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» συνδράμει το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/10/2011

 Με πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο έλεγχος στοματικής υγιεινής των παιδιών που περιθάλπονται από το Κέντρο Αγάπης στην Ελευσίνα, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011, από ομάδα οδοντιάτρων που επισκέφτηκαν το Κέντρο.Με ευαισθησία και σεβασμό προς τις παιδικές ψυχές, αλλά κυρίως με ανιδιοτέλεια και αγάπη, η ομάδα των Οδοντιάτρων με επικεφαλής την κ. Μαρία Χριστοφόρου, προχώρησαν στον οδοντιατρικό έλεγχο περίπου 40 παιδιών, κατέγραψαν τα προβλήματα και δώρισαν οδοντόβουρτσες στα παιδιά. Σύντομα θα ρυθμιστεί η μετάβαση των παιδιών στα οδοντιατρεία των εθελοντών ιατρών, προκειμένου να γίνει διόρθωση των προβλημάτων τους.

 Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια ολιγόλεπτη, αλλά άκρως σημαντική παρουσίαση για τους τρόπους διατήρησης της στοματικής υγιεινής, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τα παιδιά, αλλά και εθελοντές του Κέντρου.

Ταυτόχρονα τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να  απασχοληθούν με δραστηριότητες, όπως την κατασκευή καλουπιών από πλαστελίνη, τη ζωγραφική και την κατασκευή μικρών δοντιών, τα οποία μορφοποίησαν με τη φαντασία τους τα παιδιά.

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Γλυφάδας στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/10/2011

 Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου κάθε έτους,  η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω. Κάθε τέτοια μέρα ήταν και τα ονομαστήρια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Γι' αυτό τον λόγο στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας Γλυφάδας, τελέσθηκε Θ. Λειτουργία μετά Ιερού Μνημοσύνου, δεόμενοι για την ανάπαυση της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.   Εν συνεχεία  ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονό του Χριστόδουλο Σαμαρά, επισκέφθηκαν το Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και προσευχήθηκαν τα δέοντα, ως ελάχειστο δείγμα απείρου ευγνομωσύνης στον Μέγα Πρωθιεράρχη Χριστόδουλο, για όσα προσέφερε στην Ελλαδική Εκκλησία και ιδιαιτέρως στην Ι. Μ. Γλυφάδας. Ας είναι αιωνία και αγήρως  η μνήμη Αυτού!

δείτε περισσότερα »
Ο Άγιος Δημήτριος ευλόγησε την ιστορική Τριπολιτσά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/10/2011

 (Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) «Λάβαμε την ευλογία του Αγίου Δημητρίου επί τη πενθημέρω παραμονή τμήματος του Χαριτόβρυτου Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου, στην Ιστορική Τριπολιτσά και τώρα αποχωριζόμεθα τον Άγιο, επί τη επιστροφή του στην Αγιοτόκο και Θεοφρούρητο Πόλη της Θεσσαλονίκης».

Σε κλίμα συγκινήσεως και πνευματικής κατανύξεως, τελέσθηκε  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, Ιερά Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου εξ Ιερέων της Μητροπόλεως και των Πατέρων οι οποίοι  συνόδευσαν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Δημητρίου εκ της Θεσσαλονίκης.   

Μεγάλη ήταν  η συμμετοχή του κόσμου και των ευλαβών προσκυνητών, επί τη αναχωρήσει του  Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, το οποίο υποδέχθηκε η Αρκαδική πρωτεύουσα, το Σάββατο 15η  Οκτωβρίου. Το Ιερό Λείψανο αξίζει να σημειωθεί πως ήρθε στην Τρίπολη για πρώτη φορά και αυτό αναμφίβολα αποτελεί "επιτυχία" όσων εργάστηκαν και συνέργησαν για την τόσο μεγάλη αυτή Ευλογία. 

Τα Ιερό Λείψανο παρέμεινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου έως την σήμερον 20η Οκτωβρίου, όπου τελέσθηκαν νυχθημερόν Ιερές Ακολουθίες προς τιμή του Αγίου, Ιερουργούντως του Σεβ. Μητροπολίτου μας και εντεταλμένων Ιερέων εκ της Ιεράς Μητροπόλεως, σύμφωνα πάντα με το καταρτισθέν πρόγραμμα εκ της Μητροπόλεως.

δείτε περισσότερα »
Ιερώνυμος: «Απαιτείται εθνική ομοψυχία»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/10/2011

(Εκ της Ι.Α.Α) Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοινώθηκαν τα εξής:

« Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τις κρίσιμες τούτες στιγμές που διέρχεται ο τόπος, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η συναίνεση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας πέρα από πολιτικές και κομματικές γραμμές...

Απαιτείται εθνική ομοψυχία και ξεκάθαρη συνεννόηση όλων μπροστά στον κοινό στόχο. Εάν δεν αγωνιστούμε γι' αυτά που μας ενώνουν και επιμείνουμε σε αυτά που μας χωρίζουν, πολύ φοβούμαι ότι ο δρόμος θα είναι ολισθηρός και επικίνδυνος. Και για την πατρίδα και για τον κάθε έναν ξεχωριστά. Γεμάτος τραγικές απώλειες, όπως η σημερινή. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί".» 

δείτε περισσότερα »
Αρχαιοπρεπής Λειτουργία – Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/10/2011

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου θα τελεσθεί στο Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, η Θεία Λειτουργία κατά την παράδοση του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί και στους δύο Ναούς, 6:30- 9:30 με Όρθρο στην Αγία Μαρίνα και 9:00 – 11:00 στον Άγιο Νεκτάριο.

Μετά την Θεία Λειτουργία και στα πλαίσια των εορτασμών των 15 χρόνων από τα εγκαίνια του Ναού μας, θα ψάλλει Μνημόσυνο υπέρ Αναπαύσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου πρώην Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιακώβου του Βαβανάτσου, διατελέσαντος ποιμενάρχου της Ενορίας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στο Γαλαξίδι, 22 Ιουνίου 1895 και υπήρξε ένας από τους πλέον σημαίνοντες Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στον 20ο αιώνα. Διετέλεσεν αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, Πρωτοσύγγελλος της Αρχιεπισκοπής και τιτουλάριος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως. Το 1936 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσυσταθείσης Μητροπόλεως Αττικής και Μεγαρίδος και την 13ην Ιανουαρίου 1962 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά ανακγάσθηκε να παραιτηθεί του θρόνου την 25ην Ιανουαρίου 1962, «ουχί οικεία βουλή, αλλά πολλή και καταθλιπτική τη Κυβερνητικη πιέσει και προς αποτροπην αναμίξεως της Πολιτείας εις την εσωτερικὴν σύστασιν και διοίκησιν της Εκκλησίας. Μετά την παραίτηση του, διετέλεσε Πρόεδρος της Μητροπόλεως Αττικής εως της απομακρύνσεως του το 1967. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673